Ytong of HSB voor nieuwbouw LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hadden de overtuiging om een LEW HSB woning te zetten (nieuwbouw, halfopen).
Argumenten die ons daartoe brachten:

  • opendeurdagen van eco-bouwers
  • gezond binnenklimaat
  • energiezuining
  • duurzame materialen
  • veel zelf kunnen uitvoeren (leidingen, binnenafwerking, ...)

Een bezoek aan een eerste architect (met ervaring HSB, maar ook natbouw) doet ons nu twijfelen.
Met ons (beperkt) budget zei die dat we mss moeten opteren voor een wandopbouw in Ytong ipv HSB.
Argumenten pro Ytong/cellenbeton:

  • goekoper dan HSB?
  • geen koudebruggen, dus eenvoudiger qua opbouw/opvolging
  • goede isolatiewaarden (Ytong-blokken van 36,5cm dik + pleister binnen/buiten vragen geen extra muurisolatie voor een K25, λ=0,09)
  • geen afzonderlijk dampscherm nodig (de verlijmde Ytong-blokken vormen op zich het dampscherm)
  • minder oververhitting (bufferende massa)
  • ook gemakkelijk te bewerken (leidingen, binnenafwerking)

Maar we stellen ons toch wat vragen met een wandopbouw uit Ytong, nl:

  • wanneer je leidingen / afvoeren inwerkt in je dragende Ytong-buitenmuur, verlies je al meteen heel wat isolerende wanddikte (van je 36cm blijft al snel maar 25cm meer over...)
  • Ytong zou gerecycleerd (kunnen) worden, maar dit volgt een afzonderlijk circuit (via de fabrikant)?
  • levensduur / draagkracht / vocht: is nog steeds een bouwmateriaal dat vnl. gebruikt wordt bij renovatie, (nu nog) minder bij nieuwbouw?
  • duurzaam? de productie lijkt me heel wat minder milieuvriendelijk dan een HSB? alhoewel: folies, tapes, OSB,...
  • gezond binnenklimaat: Ytong op zich is "ademend", maar wel (beperkte) afgifte radon? Bij HSB zit je dan weer met de formaldehyde van OSB's, folies, ...

Wat zijn jullie opinies?

Reacties

  • Goedkoper? Daar kan ik niet op antwooden. Heb daar geen zo'n zicht op. Alles hangt ook af van uzelf. Plaatsje de HSB volledig zelf vs laten plaatsen van de ytong kan al heel wat schelen.
  • Koudebruggen bij HSB? Kans is nogal klein lijkt me. Maar het kan bij slecht ontwerp.
  • Ytong is inderdaad relatief makkelijk te bewerken. Hou er wel rekening mee dat je bij het schijven zeker een goed stofmasker draagt en veiligheidsbril. Ytong maakt namelijk zeer dun stof (je bent dan dagelijks een sneeuwmannetje :-) ).

 

  • Als je in een HSB de leidingen ook IN de muur plaatst, verlies je die dikte ook hé. Dus lijkt me niet zo'n argument. 
  • Echter kun je met dezelfde muurdikte in HSB een veel grotere U-waarde halen. Als je beide zijden gepleisterd wil, kan je als muuropbouw volgende nemen (van binnen naar buiten): Gipskartonplaten, leidingspouw 6 cm gevuld met minerale wol, OSB (bestaat al formaldehydevrij) 18mm (of 21 volgens je wenst), FJI of TJI 240 mm gevuld met papiervlokken (cellulose), houtwolplaat 40 mm met daarop buitenpleister (wel ademende pleister nemen uiteraard). TOTALE U-waarde: 0,11 tov 0,23 bij ytong.
  • Recyclage gebeurt inderdaad via de fabrikant. In het containerpark zijn er normaal aparte containers voor ytong.
  • Draagkracht zal voldoende zijn voor een woning hoor. Er staan zelfs al kleine apartementsgebouwen volledig inYtong. Vocht moet je uiteraard vermijden. Maar dat is ook zo voor HSB en elk soort bouw eigenlijk.
  • Levensduur: je mag volgens mij er rekening houden dat de levensduur van je woning vooral zal afhangen van hoe goed/ver je nu gaat in energiezuinigheid. Een E0-woning zal binnen 30-40 jaar nog steeds geen energie kosten. Een E70 daarentegen zal met grote verwarmingskosten zitten en dus eerder aangepakt moeten worden.
  • Neem je formaldehydevrije OSB en bio-ecologische isolatiematerialen, dan kun je bijna geen beter binnenklimaat bekomen. In plaats van gyproc neem je dan beter nog fermacell en NOG beter is kiezen voor leembepleistering. Hiervoor kun je dan bv. kiezen om ipv een leidingspouw met skelet en minerale wol, gewoon houtwolplaten van 6-8 cm te nemen die je rechtstreeks op je OSB vijst en daaruit de leidingen freest. Daarbovenop kan je dan lemen. Superecologisch en zeer goed voor de vochthuishouding en warmtebuffer.

Nadeel van de HSB-methode is misschien dat je veel meer lagen hebt en misschien hierdoor wat meer werk en eventueel duurder. Maar dat zou je moeten uitrekenen. Voordeel is wel dat je een heel ecologische muuropbouw hebt.

 

Enkele tips om te besparen:

  • Uiteraard doe veel zelf.
  • Vraag voor alles meerdere offertes en probeer bij het aankopen van materialen bij groothandels te kopen. Vooral voor hout kun je zeer grote kortingen bekomen (aannemerskorting vragen).
  • Zorg voor een eenvoudig ontwerp!!!
  • Eenvoudig wil zeggen: compact, niet al te groot en alle leidingen zoveel mogelijk geconcentreerd (vooral water en CV-leidingen), geen gangen van 10 bij 2 meter, een overloop boven van 2-4 m2 is meestal ruim voldoende.
  • Probeer indien mogelijk geen enkele leiding in uw buitengevel(s) nodig te hebben. Hiermee kun je je leidingspouw elimineren en gewoon kiezen voor ee dikker FJI/TJI-profiel en cellulose (veel goedkoper en minder werk).
  • Hou uw installatie zo eenvoudig mogelijk. Een warmtepomp met diepteboring bv. kan misschien wel interessant lijken, maar je maakt jezelf afhankelijk van de elektriciteitsmaatschappij en moet een immense investering doen. Een pelletkachel of massakachel kan voor een veel lagere prijs reeds ruim voldoende zijn (massakachel is meest low-tech, maar meestal iets duurder in aanschaf; dan weer goedkoper in verbruik).

 Hoe kom je erbij om een woning in Ytong in waarde te vergelijken met Houtskelet?

Grtn Jos Hofman

Dag Jos

Graag wat onderbouwing bij uw commentaar. Voor de leken is het nogal moeilijk om te begrijpen wat je wil zeggen. :-)

 Robin, Het was gewoon en gevoelsmatige reaktie van mij.Aan jouw deskundige uitleg kan ik niet veel meer toevoegen.

Ik zou nogal wat liever met hout werken dan met Ytong.Ik heb vroeger meerdere woningen in Ytong opgetrokken

U-waarde 0.11 versus 0.23 moet toch voor zich spreken.Hoe dik wordt die Ytongmuur om hezelfde isolatiepeil te bekomen?En wat is dan het prijskaartje?

 Alle houtmaterialen zijn zonder ver te moeten zoeken Formaldehydearm tebekomen en zelfs Formaldehyde vrij.Dit is dus zeker geen argument.

Grtn Jos

 bmeyns, 

ik ben zeer benieuwd naar de berekening voor een K25 met 36cm cellenbeton steen; volgens mij komt 36cm ytong maar overeen met een 10cm rotswol isolatie.  En daar bouw je geen LEW mee.  Dat brengt je eerder in de buurt van een K40 woning.  

Merk op dat van alle bouwwijzen (traditioneel/ytong/HSB), eigenlijk cellenbeton de grootste kans op koudebruggen heeft.  'Normaal' heb je nooit een koudebrug bij ieder van de bouwwijzes .  Echter bij ytong is  er een limiet in overbrugging die mogelijk is (bv bij een breder raam).  Eens je daar overgaat is het kunst en vliegwerk om dat mooi op te lossen zonder koudebrug.

Walter

 

 

Thx voor de reacties.

Deze week heb ik ook eens contact opgenomen met een arcitect die al meer dan 20 jaar met Ytong werkt.

Blijkt dat dit toen wel een goede bouwsteen was, maar met de huidige normen lijkt het verhaal van Ytong wat uit te doven.
Om idd goed te isoleren moet je eigenlijk gaan bij-isoleren.  En dan rijst de vraag of je dan niet beter een simpele (lees goedkoper) snelbouwsteen gebruikt en die extra gaan isoleren.

Mede dankzij jullie input, belanden we momenteel terug bij ons eerste idee: HSB.

Ondertussen nog een simultane topic gevonden op ecobouwers met dezelfde problematiek: http://www.ecobouwers.be/forum/post/passiefhuis-bouwen-0

 

 Dat hangt er van af. Wij hebben zelf buitenmuren met 24 cm Ytong en minimum 8 cm EPS, qua isolatie hetzelfde als 16 cm rotswol.

Dit gaf in onze situatie de enige mogelijkheid, met een buitenschil van slechts 33 cm dik. Je zou hetzelfde kunen doen met snelbouw van 15 cm, maar dat ging niet in onze situatie. Bovendien, als je dan een koudebrug hebt is die veel erger dan met een Ytong muur.

Moest er minder gewicht gedragen moeten worden, hadden wij bijv 20 cm Ytong kunnen nemen met 12 cm EPS, equivalent van 18,5 cm rotswol.