ytong onder houtskeletwand van garage?
hallo,
ik wil een garage bouwen in HSB. Het geheel wordt ook enigszins geisoleerd zodat ze ook voor meer kan dienen dan alleen auto's parkeren ;-)
De vloerplaat is meteen ook mijn afgewerkte vloer(gepolierde betonplaat) die langs onder en langs opzij geisoleerd is. Nu, bij HSB woningbouw zet men de muren op een ytongblok (die helemaal wordt ingepakt tegen vocht)maar ik vraag me af of dat dit in mijn geval wel nodig is. ik zou gewoon de muurplaat op de rand van betonplaat zetten, gescheiden door een waterkering. Heeft die Ytongblok eigenlijk zin?
wie weet raad?
thomas
Reacties
Als uw beton sokkel (bovenkant) hoog genoeg staat boven het maaiveld is de Ytongblok eigenlijk niet nodig. Een waterkering is dan voldoende, ik zou ze naar binnen wel genoeg overplooien zodat er geen water van in uw garage naar uw HSB kan (kuisen, natte auto,...)
Als de vloerplaat langs onder en opzij is geisoleerd, en je kan de isolatie laten aansluiten op de HSB heb je ook geen koudebrug.
De sitautie hangt ook wat af van je voorziene gevelafwerking.
Als je de bedoeling hebt om de garage aan de buitenzijde met platen/planken af te werken, zou ik de muurplaat starten op 1 laag betonblokken. De betonplaat (met vorstrand tot 80 cm onder het grondniveau) en de ene laag betonblokken kan aan de buitenzijde worden gecementeerd als plint, dan staat je gevelbekleding ook droog. Op de betonblokken komt een vochtfolie. Aan de binnenzijde blijft de betonblok in het zicht, dan mag je garage zonder risico's flink nat komen te staan.
Bert
Bert,
bedankt voor je antwoord.
de gevelbekleding is idd houten planken (thermowood)met open voeg. De betonplaat is gefundeerd. Als spatrand wilde ik betonplaten gebruiken zoals ze die voor tuinafscheidingen gebruiken, die zijn voldoende dun en hebben 1 gladde zijde . Aan de buitenkant van de HSB draagstructuur is er geen plaats voor isolatie. Vormen de betonblokken in jouw voorstel dan geen koudebrug? De reden dat ik de betonplaat rondom wil isoleren is om te vermijden dat deze steeds klam is. De functie van het gebouw is niet alleen garage maar ook werkplaats, evtl kinderfeestjes vandaar dat ik de kleine moeite neem om het geheel te isoleren. (buitenkant van de HSB is deltafaçade, daarin paar cm rotswol, en binnen afgewerkt met OSB.
Anderzijds is het misschien overdreven om gesteld om dit gebouw volledig koudebrugvrij te bouwen. Mijn punt met de Yton was eigenlijk dat in de algemene regel de houtstructuur boven het maaiveld wordt gehouden om ze tegen vocht te beschermen en wat gebruikt men dan daarvoor, een yton blok die zelf niet tegen vocht kan en die wordt dan maar zo kwaad en zo goed als het gaat beschermd met een epdm (die om de meter doorboord wordt om de HSB te verankeren)
Thomas
Thomas,
De betonblok die ik aangaf is inderdaad een koudebrug. Je zou ook gebruik kunnen maken van een Argex-betonblok, waarbij argex als granulaat de isolatiewaarde verhoogt.
Ik vraag me toch af of dat relevant is: Welke betekenis heeft die koudebrug als je bedenkt dat:
- de garage onverwarmd is (tenzij af en toe voor zeer korte tijd, elektrisch ?): welke warmtestroom ga je dan binnenhouden ?
- er 1 of meer garagepoorten in zitten die meestal bijzonder luchtlek zijn
- de warmte onmiddellijk ontsnapt als je de garagepoort(en) open zet voor het binnen- en buitenrijden van auto's, gezien het skelet ook geen warmtecapaciteit heeft (de vloer wel).
De klammigheid er uit houden door middel van isolatie lijkt mij niet het goede middel:
De klamme oppervlakten onstaan door de condensatie van vochtige lucht die neerslaat op koude oppervlakken. Waarom zou een wandelement (dat weliswaar goed geïsoleerd is) warmer zijn aan de binnenzijde dan aan de buitenzijde als er geen warmtebron aanwezig is ?
De vochtigheid kan je beter vermijden door de garage voldoende te ventileren in de winter en de tussenseizoenen en in de zomer de ventilatie te sluiten (omdat het er dan relatief frisser is dan buiten), tenminste als de garagepoorten geen halve dag blijven open staan...
Bert
Hallo,
Ik zit ongeveer met dezelfde vraag : Welke steen plaats ik best onder een houtskeletwand?
Ik ben niet overtuigd van ytong blokken, om dezelfde redenen als hierboven: waterbestendigheid, doorboringen,...
Mijn voorkeur gaat naar een stevig betonblok om in te verankeren, alleen krijgen we hier weer koudebruggen...
Wat doe ik best? Is een simpel stevig betonblok echt niet te gebruiken?
Mvg,
Tom
Je laat het houtskelet minimaal 10cm overhellen over de betonblok, dan vul je deze spatie van 10cm op met XPS tot aan de onderkant van de horizontale plank van het houtskelet en de fundering. Deze perimeterisolatie is dan voldoende om koudebruggen uit te sluiten.
Mon
waar plaats ik dan mijn waterkering?
10cm overhellen? dan worden dit dan toch brede planken onderaan het skelet? (skelet = 14cm)
Tom Di, je plaatst de waterkering op de betonblok of andere steen en daarop het frame. De breedte van de houtskeletwand is niet zo belangrijk ( keuze isolatiedikte in de wand). Je kan, indien nodig, de onderste plank ondersteunen met winkelhaken. Normaalgezien is een HSB sterk genoeg om dat met slechts 4cm te laten rusten op de betonblokken. De HSB- wand wordt ook aan de zijkant en bovenzijde vastgezet. Deze wand kan niet meer onstabiel worden.
Mon
Je kan je stelregel ook zetten op foamglas met krimpvrije mortel. Is watervast, druksterk en onderbreekt de koudebrug zoals ze het bij de baksteen huizen doen tegenwoordig.
Er tussen steek je een band EPDM, hoeft niet duur te zijn.
Bert, foamglas is wel zéér duur materiaal!
Ik had het over de EPDM eigenlijk, foamglas is zeer duur. Maar een goed gerief.
Veel alternatieven voor Ytong als koudebrug onderbreking zijn er niet. De foamglas haalde ik aan omdat deze waterbestendig is.
Bert, aangezien een HSB-wand een relatief laag gewicht heeft en als tevens de wand geen dragende functie vervult (verdieping) kan je ook op de beton/baksteen een laag XPS met hoge densiteit plaatsen. Het skelet kan daar op rusten, het gewicht/druk wordt verdeeld over de lengte van de beton/baksteen. De isolatie kan je puntgewijs lijmen op de stenen, de stelregel kan je vastzetten met nylon isolatiepluggen. Simpel gezegd, je vervangt de EPDM door isolatie.
Mon,
Inderdaad, dat is zo slecht nog niet eigenlijk. Ik ga me daar eens op bevragen.