Zeer ontevreden over Atelier Vermeersch

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op batibouw 2010 zijn we op zoek gegaan naar een installateur voor dunne filmpanelen. Wij zochten namelijk een oplossing met zonnepanelen die op een plat dak ook plat geplaatst konden worden. Via de firma Carbomat (verdeler van deze Q.Cells modules) kwamen we in contact met atelier Vermeersch, een installateur die samenwerkt met verdeler Carbomat. We hebben met atelier Vermeersch een overeenkomst getekend voor het plaatsen van een installatie van meer dan 22.000 €. Wat toen volgde was een nachtmerrie op alle vlakken. Zowel voor wat betreft het naleven van gemaakte afspraken naar plaatsing toe, alsook voor de kwaliteit van het geleverde werk, krijgt dit éénmansbedrijf een onvoldoende over de ganse lijn. De uitvoering is slordig. De isolatie die tussen de roofing en de betonnen balast ligt was niet om aan te zien; Op onze vraag om dit te verbeteren kregen we botweg een antwoord in de stijl van:”ge ziet dat toch niet als er panelen over liggen.”We hebben dit dan maar zelf proper gelegd! De rails zijn ongelijk en steken uit aan alle kanten. De vuiligheid die deze werken met zich meebrengen werd nooit opgekuist en de kabels werden amper vastgemaakt met spanbandjes.

Alsof dit alles nog niet genoeg was bleek na afloop dat de kabel die de omvormer verbindt met de meterkast van Eandis, helemaal niet voldeed aan de specificaties. Er is namelijk een afstand van 50 meter tussen deze beide en dit vereist een kabel met een sectie van 25mm2. Atelier Vermeersch leverde een exemplaar van 6mm2! Wanneer we ons verder informeren bij SMA (het merk van de omvormer), dan voorspellen zij dat dit problemen zal geven.

We hebben Atelier Vermeersch hiermee geconfronteerd en na heel veel gedoe en tegenwerking gaat hij akkoord om een kabel van 16mm2 te leveren. Hij weigert echter elk compromis of minnelijke schikking over de plaatsing ervan. Hij, als éénmansbedrijf, meent alles beter te weten dan de fabrikant van de omvormer. Atelier Vermeersch vindt het dood normaal dat de klant opdraait voor zijn stommiteiten. Wij moesten op onze kosten voor de tweede maal onze oprit opbreken!

We hebben dan maar wat steun gezocht bij verdeler Carbomat, de leverancier van Atelier Vermeersch. Tijdens het gesprek met de zaakvoerder bleek al meteen dat ik daar aan het verkeerde adres was. Hij gaf me geen ongelijk maar bleef maar herhalen dat Atelier Vermeersch een goede klant is en hij hier dus niet wenste in tussen te komen. Op onze vraag om een duplicaat te krijgen van het aan Atelier Vermeersch uitgeleverde garantiecertificaat wenste de man niet in te gaan.

In het pakket zat ook een garantie uitbreiding voor de omvormer tot 20 jaar met een waarde van ongeveer 800€. Om fiscale redenen moesten de betalingen zijn uitgevoerd vóór eind 2010. We hebben 500€ in mindering gebracht op de factuur en voor de rest alles betaald, ook de uitbreiding. We dachten dat een vergoeding van 500€ op een bedrag van 22000€ niet overdreven was om opnieuw 50meter kabel onder de grond en de oprit te steken. En wat heeft Atelier Vermeersch gedaan? Welnu, hij heeft het garantiecertificaat dat door de dealer was uitgereikt, maar nog niet aan ons werd overgemaakt laten annuleren door zijn vrienden bij Carbomat. Op deze manier heeft hij dus de volledige factuur betaald gekregen. Het verschil van 300€ werd teruggestort en klaar is kees! Vermeersch doet dit onder het mom van een “ingebrekestelling contractuele overeenkomst”. Het is dus allemaal onze schuld.

Aan allen die zinnigs zijn om zonnepanelen te plaatsen kan ik maar één advies geven: Ga nooit in zee met een éénmansbedrijf want ingeval van betwisting kan je nergens terecht; De verkoper is tevens de plaatser en boekhouder enzovoort. En de verdeler denkt enkel aan zijn omzet en vreest om zijn klant te verliezen. Ook mijn opmerking aan Carbomat:”zonder eindgebruiker geen Atelier Vermeersch en ook geen Carbomat”, liet de zaakvoerder onberoerd.

Mocht iemand toch in de verleiding komen om met deze knoeier in zee te gaan, aarzel dan niet ons even te contacteren om nog meer details en foto’s op te vragen. Ons email adres is scauter [at] pandora.be

 

Reacties

Mijn installatie

 

Geplaatst door Atelier Vermeersch

Panelen 64 X Q.Cells CIGS modules van 85 Wp

Omvormer SMA: SB5000TL-20

Totaal geïnstalleerd vermogen 5440 Wp

Te verwachten opbrengst 4393 kWh

Prijs: meer dan 22000€

Tevredenheidgraad over het geheel: Ruim onvoldoende

 

Toelichting bij de foto’s:

 

mijn installatie1.JPG en mijn installatie2.JPG

Algemeen beeld.

 

1 isimo slordig en ongelijk.JPG

Het idee om isimo te plaatsen onder de ballast is goed, de manier waarop onaanvaardbaar. Dit was gelukkig op een vrijdagnamiddag; Zodoende heb ik dit op zaterdag kunnen proper afwerken. Vanuit ons bureel op de eerste verdieping kijken we recht onder de panelen. Foto 1 & 2 is van daaruit genomen. Het uitzicht is dus wel degelijk belangrijk. Atelier Vermeersch had hier geen oren naar. Het moest zo snel mogelijk gedaan zijn!

 

2 loshangende kabels.JPG

Kabels zijn amper bevestigd met spanbandjes. Bij connectoren die op het dak liggen is de kans groter op doorslag naar het natte dak dan wanneer ze bevestigd zijn aan de profielen!

 

3 uitstekende ongelijke profielen2.JPG

Bij andere installaties zie je nergens profielen die zo ver uitsteken en bovendien ongelijk zijn afgezaagd!

 

4 Ruimte links niet benut.JPG

Het rechter dakgedeelte is hoger en ligt aan de zuidkant. Dit is en was een bekend gegeven.

Door de panelen op het linker gedeelte niet uiterst links te plaatsen, ligt de rechter rij deels in de schaduw bij laagstaande zon. De 3 rijen zijn in vier groepen geschakeld. Dit heeft als gevolg dat bij schaduw, de helft van de panelen op het linker dak, buiten werking zijn! Hierdoor wordt de vooropgestelde opbrengst hoogstwaarschijnlijk niet gehaald!

Met wat extra moeite en een professionelere houding, was dit makkelijk te vermijden!

 

5 de doe het zelf maar kabel.JPG

Toen bleek dat de geleverde kabel ruim beneden de vereisten van SMA lag, werd na een lange discussie met Atelier Vermeersch, een andere kabel geleverd. Hij vond het doodnormaal deze enkel te leveren. Wij als klant moesten dan maar opdraaien voor een tweede plaatsing van 50meter kabel, waarvan een groot gedeelte onder de oprit. Ondanks meerdere mails van constructeur SMA met betrekking tot de risico’s van de te zwakke kabel, bleef Atelier Vermeersch immers overtuigd van zijn grote gelijk. Daarom vond hij het al een groot gebaar dan we een andere kabel kregen.

 

 idd een niet zo propere installatie

en onvoldoende rekening gehouden met schaduw....

Heb je al panelen moeten vervangen omwille van glasbreuk?

Het zijn CIGS zonnepanelen, dus voor PV en niet thermische zonnepanelen.

die CIGS is een min of meer redelijk flexibele film die op modules of panelen wordt gekleefd.

hierdoor wordt die film dus rigide.... sommige firma's leggen die CIGS film ook in hele lange stroken rechtstreeks op het plat dak, verankering is dan meestal met een soort lijm.

 

ik denk niet dat er al veel PV panelen hinder ondervonden hebben van hagel.

 

CIGS film is dus weliswaar iets anders en misschien dat die kwetsbaarder kan zijn tov. andere PV-panelen door het ontbreken van een harde plaat aan de buitenzijde. ....

 

Als Stefaan kan zeggen of zijn panelen hinder ondervonden van de hagelbuien .... ?

Hier gaat het over panelen van Q cells (solibro), dat is een glazen plaat waar CGSI flim is opgedampt. Er zijn in het begin wat problemen geweest met breuken van deze panelen. Regelmatig bleken er panelen plots gebarsten te zijn, dit zou nu verholpen moeten zijn volgens de fabrikant.

 

Hier en daar bleek de oorzaak ook het montagesysteem te zijn die zorgde voor teveel spanning op de glazen platen waardoor er breuken ontstonden.

en ik maar denken dat die CGIS enkel op rigide (metalen) structen werd geplaatst  ;-)

 Er zijn verschillende mogelijkheden. Vooral bij gevelmontage (verticaal) zijn problemen geweest.

Beste,

Momenteel nog geen glasbraak vastgesteld. Installatie is wel nog recent (sinds november vorig jaar). Ik kan me niet herinneren dat er al fixe hagelbuien zijn geweest sindsdien, dus nog wat afwachten. Mijn installateur heeft hierover ook nooit iets gezegd, al verbaast me dit niet gezien al het voorgaande.