Zelf de optimale instellingen voor een installatie bepalen a.d.h.v. metingen en een "universele formule": hoe?
Of je nu ecologisch of niet verwarmt, het moet volgens mij mogelijk zijn om zelf berekeningen te doen, waarmee je jouw verwarmingssysteem kan optimaliseren door zelf te meten, bij te stellen en vervolgens weer te meten.
Maar: hoe?
Bestaat er zoiets als een formule, waarmee je na een tijdje meten en bijstellen, kan achterhalen hoe je best je verwarmingsinstallatie gebruikt, zodat ze zo weinig mogelijk verbruikt?
Ik wil vooral te weten komen waar ik optimaal op kan bezuinigen: de ciculatiepomp afzetten gedurende 7 uur per dag, de uitstroomtemperatuur van m'n CV-ketel verlagen van 60°C naar 50°C, de radiatoren op het 2de verdiep één stand lager instellen en die van het gelijkvloers eentje hoger, de CV-ketel inclusief circulatiepompt stilleggen van zodra het verschil binnen buiten kleiner is dan 3 °C, ...?
Is essentie is de vraag: hoe kan ik best m'n radiatoren afstellen, m'n circulatiepomp regelen en de temperatuur van het uitstromende CV-water instellen, gegeven een bepaalde buitentemperatuur en een aantal gewenste binnentemperaturen.
Of moet je werkelijk gedurende vele jaren alle mogelijke combinaties van CV-instellingen, radiatoren, buitentemperatuur, temperatuurdagen, verbruikt gas, gewenste binnentemperaturen enzovoort noteren om utieindelijk, na 23 jaar, uit te komen op een optimaal verwarmingsschema?
Reacties
Jenske,
je zoekt het misschien wat ver allemaal.
't is nochtans niet zo moeilijk.
Verminder je verwarmingsbehoefte: isoleren, beter glas, ...
Daarnaast zal een zo laag mogelijke keteltemperatuur het meeste effect hebben op je verbruik.
Maar vertel wat over je installatie en huis.
Dikwijls zijn de meeste installaties zelf in staat heel wat te optimaliseren.
Walter
Merci voor het antwoord, maar ...
Ik wil wel degelijk berekenen wat en hoeveel bepaalde maatregelen opbrengen. Het plaatsen van dubbel (of driedubbel) glas kost enkele duizenden euro's. En ook "isoleren" kost geld.
Neen, ik wil echt kunnen berekenen waarop ik effectief kan bezuinigen, aan de hand van een bestaande installatie en zonder dat ik eerst voor 18.000 veranderingen moet aanbrengen aan m'n huis.
Concreet voorbeeld: ik heb gemerkt dat zwaar investeren in een installatie om regenwater te recupereren eigenlijk niet opweegt tegen de kost die het gebruik van drinkwater met zich brengt. Let op: ik ben wel degelijk en principieel TEGEN het gebruik van drinkwater om de toiletten te spoelen, maar het is en blijft een feit, dat het drinkwater zó goedkoop is, dat een installatie (laten) plaatsen op mijn dak in verhouding zoveel kost, dat ik pas na twintig jaar er voordeel bij doe. Les, die ik daaruit trek: ik zal eigenhandig een systeem bouwen om regenwater te recupereren.
Ander voorbeeld: ik kook nu electrisch met van die mottige, verspillende en totaal on-ecologische platen uit de jaren nul ... maar ik moet wel, want ik huur. Ik wil dan TOCH kunnen berekenen aan de hand van verbruikscijfers en instellingen hoe ik alsnog energiezuinig kan omspringen met mijn electrische vuren.
Ik stelde m'n oorspronkelijke vraag i.v.m. mijn verwarmingsketel. Ik weet met grote zekerheid dat het mogelijk moet zijn om alle kenmerken van m'n installatie zélf te achterhalen (hysteresis-lus thermostaat, verbruik pomp, verbruik gas, buitentemperatuur, ...) en daar dan naar een optimalisatie te zoeken. Zo lijkt het me logisch dat het GEEN zin heeft om een oude ketel verwarmingswater te laten verwarmen tot slechts 45°C met de circulatiepomp op minimaal, simpelweg omdat het water dan al zijn warmte heeft verloren voordat het aan de 1ste verdieping is geraakt. Andersom heeft het geen zin om het ketelwater op 90°C in te stellen aan het hoogste debiet, om je huis één graad op te warmen van 19°C naar 20°C, terwijl het buiten 15°C is.
Maar dat wilde ik dus allemaal in één formule of groepje formules zien verschijnen. Als een "chauffagist" het kan, moet ik het ook kunnen.
"Maar dat wilde ik dus allemaal in één formule of groepje formules zien verschijnen. Als een "chauffagist" het kan, moet ik het ook kunnen."
Dat is een vergissing: een chauffagist kan dat niet...
Jenske,
dergelijke berekeningen zijn erg complex (niet zozeer mathematisch, maar door de hoeveelheid parameters en het bepalen van de respectievelijke waarden van die parameters). Wat jij nodig hebt is een goede energie-audit. Dit zijn goede benaderingen die je in een eerste fase het best zullen verder helpen.
Aan allen: bedankt voor de antwoorden.
Dat van die energie-audit is een zinnige opmerking, hoewel ik dan wel vrees die bewuste auditeur regelmatig te moeten laten langskomen.
Maar ik blijf bij m'n stelling: net zoals ik ooit heb geleerd hoe je een Pearson-R-test uitvoert of een Bonferroni-correctie -- ra ra wat is dat? --, kan ik me niet voorstellen dat je niet zélf een energie-audit op je huis kan uitvoeren. Da's toch geen gepatenteerde kennis, me dunkt?
Ik herinner me bv. dat ik nog heb geleerd in fysica hoe je de soortelijke warmtecapaciteit van water berekent. Op haar beurt kan je dan berekenen hoe lang het duurt om een boiler van 200 liter water van 50 naar 60°C te brengen. Het is dus dát soort berekeningen, dat ik graag zélf zou kunnen doen.
Maar ik geef niet op en zoek naarstig verder. Misschien moet ik het toch maar eens proberen bij een klimaatwijk?
Je wil alles kunnen berekenen en je denkt dat dat principieel zomaar mogelijk is. Het is net deze stelling die fout is, wat je vraagt is principieel niet altijd mogelijk om te berekenen. Jouw voorbeelden zijn ook niet representatief voor het soort berekening die je wil maken. Het opwarmen van water met een hoeveelheid toegevoegde energie is voorspelbaar omdat alle randvoorwaarden gekend zijn.
Als jij het optimaal gedrag van je ketel wil bepalen in alle omstandigheden, moet je eerst het gedrag van je huis kennen: warmteverlies, warmtecapaciteit, invloed van tocht,.... Dat zijn onbekenden die je niet kan invullen tenzij je een heel gecontroleerde nieuwbouw doet. Bijgevolg kan je ook niet de gevraagde berekeningen doen, omdat de randvoorwaarden onbekend zijn.
Het beste dat je kan doen is ervaringsgericht met richtwaarden werken. Daarvoor heb je een goede, gemotiveerde en intelligente installateur nodig.