Zin of onzin van isolatie bestaande garagepoort

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

ik vroeg me af of het zinnig is of niet om mijn huidige kantelpoort te isoleren...
(Met bijv. xps platen).

Rondom deze kantelpoort zijn helaas centimeters brede kieren... waardoor ik vrees dat mijn ventilatieverlies vele malen groter is dan de eventuele winst in transmissieverlies.
(Ik weet het, het vervangen van deze poort door een (geïsoleerde) sectionaalpoort is ongetijwfeld de beste optie, maar die centen zijn er voorlopig niet.)

Kan het ventilatieverlies op de een of andere manier berekend worden?
Is dit een verhouding tussen kier (oppervlak) en volume van de kamer?

Alvast bedankt voor jullie tips!

Dirk

P.s. Soortgelijk vraag ik me af of het zinnig is onze oude Velux ramen te vervangen, wetende dat we deze toch meestal op een kier laten staan... Als ik ook hier ventilatieverlies naast transmissieverlies kan plaatsen...

Reacties

Op een kier laten staan..Verlies berekenen?

Neem 2 dezelfde thermosflessen en doe er kokend water in.

Vervolgens doe je de deksels erop, maar bij de ene draai je het deksel niet echt toe.

Je zult merken dat de kleine opening (kier) zeer nadelige gevolgen heeft en de isolatie van de thermos voor een groot deel teniet doet. 

Ik zou de kantelpoort met tochtwerende kleefbanden afwerken en zo mogelijk toch isolatieplaten aan kleven.

Ik veronderstel dat je garage deel uitmaakt van je woning? Als dit zo niet is en je garage wordt niet verwarmd, dan heeft isolatie eigenlijk geen zin. Een tuinhuisje isoleren heeft ook geen zin.

Hallo

ik zit met een gelijkaardig probleem

de vroegere garage (deel van het huis) werd omgebouwd tot wasplaats, de houten garagepoort die dus niet meer gebruikt wordt heb ik gedemonteerd en daarna de spleten die er nog waren opgespoten met pur schuim

nu stel ik me nog de vraag hou ik best de binnenkant van de houten poort isoleer (een spouw van 8-tal cm), direct opvullen met eurowall pur platen ? of moet ik eerst tegen de houten binnenkant van de poort nog iets bevestigen (gezien er miniscule spleten zij in de houten poort waar er wel wat toch doorkomt) alvoren de pur platen te bevestigen

graag advies

dank

Een belangrijk punt dat hier nog niet is aangehaald is de zonneslag die je wel of niet op de kantelpoort hebt.

We hebben een antraciet kleurige kantelpoort met orientatie op het oosten en in de zomer was dit een gloeiende plaat de extra stralingswarmte in huis bracht.

Die stralingswarmte is in de zomer dan heel belangrijk om rekening mee te houden.

Ik heb de hele poort met 4cm dikke XPS bedekt en dat heb ik eerlijk gezegd niet goed gedaan.

De betere manier van werken zou zijn geweest om 1cm of 2cm dikke EPS of XPS plaaten proper te plaatsen en daarna een tweede (en misschien nog een derde) laag te zetten maar dan geschrankt zodat de naden van de eerste laag bedekt zijn. En elke laag propertjes de naden nog tapen...

In de zomer heeft in ieder geval mijn halfslachtige oplossing wel degelijk geholpen.

Als jij het dus beter doet ga je altijd effect voelen ook al zijn er transmissieverliezen door de kieren. Je mag niet vergeten die een kantelpoort van ijzer dus echt NIKS van isolatie is.

Vergelijk het met enkel en dubbel glas: niemand wil nog enkel glas in huis. En slecht geplaatst dubbel glas (met kiertjes etc) is nog altijd immens beter dan enkel glas op dezelfde manier geplaatst.

En die vierkante meters EPS of XPS zijn goedkoop en maken wel degelijk een verschil.

Voor de onderkant van een kantelpoort kan je ook bij de verschillende plaatsingsfirma's terecht voor een borstel die je kan aan de onderkant kan plaatsen. Dan heb je al een gedeelte van de transmissieverliezen onder controle.

Isoleren moet je zo veel mogelijk doen; ventileren moet. 

Dus: voor je garage: die poort zo goed mogelijk isoleren en de overdregen ventilatie aanpakken.  Dus zorgen dat ronddom de poort alles luchtdicht wordt.  Maar gelijktijdig moet je zorgen dat je garage toch nog voldoende geventileerd is.

Voor je dakvensters hetzelfde: een nieuw raam/glas zal beter isoleren en heeft normaal een voorziening om een correct debiet te ventileren.  Je bent dus niet meer afhankelijk van het kantelen van je raam (dat voor overdreven ventilatie zogt?) voor ventilatie.  Los daarvan kan je voor je dakvlakvensters eens kijken of niet enkel het glas kan vervangen. 

 

Walter