Zolder 230 a 260 m² isoleren. Welke materialen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een dak oppervlakte van 245m² te isoleren. Tussen de verticale keepers (net onder het onderdak) heb ik 6,5 a 8 cm (het hangt er van af waar ik meet). Dan heb ik de horizontale keepers, maar die staan ver van elkaar en wens ik gedeeltelijk bloot te laten om geen wandel hoogte te verliezen.

Wegens budget redenen wil ik zelf isoleren en dacht ik aan 22 mm [[http://www.isover.be/isoconfort_35.html|Isover Isoconfort 35]], ik zal dan wel extra keepers moeten kopen & op vijzen. Dat komt op 245m² * 8,5eur = 2082,5 EUR excl btw, excl. keepers, excl dampscherm.

Budget of niet, ik wil er later geen spijt van hebben dat het bv te koud of te warm wordt in deze ruimte (slaapkamer + bureau). Is dit een goed idee, gaat dit in de zomer voldoende warmte buiten houden? Zijn er betere alternatieven? Ja cellulose platen, maar dan kost het mij 3x zoveel dacht ik?

245m² * 8,5eur = 2082,5EUR excl btw voro die isover isoconfort 35, excl. extra keepers.

Extra info: het is een bungalow, de zolder wordt momenteel gebruikt als opslag, er zitten geen ramen in. Volledig in te richten over 6 jaar.

Reacties

Poing:

Je schreef: "Budget of niet, ik wil er later geen spijt van hebben dat het bv te koud of te warm wordt in deze ruimte (slaapkamer + bureau)"

Voor het resultaat dat je wenst te bekomen vrees ik dat jouw voorgestelde isolatiedikte een pover begin, is maar niks meer dan dat!

Ik zou aanraden om voor jouw toepassing eens advies te vragen aan diverse leveranciers van glaswol of steenwolmatten, en aanverwante. Raadpleeg ook een architect,  EPB of energiedeskundige uit jouw omgeving en ga niet zomaar lukraak een eigen idee uitwerken.

Benevens het beoogde doel zou ik ook opteren om jouw isoloatiewerken en voor zover het in jouw budget ligt,  in overeenstemming te brengen met de huidige en toekomstige isolatienormen (EPB...).

 

Ik ga er vanuit dat je 22cm ipv 22mm wil zeggen.  Ik zou in ieder geval een geschrankte plaatsing doen (bv. 2x 12cm dwars over elkaar).

Glaswol is niet echt goed voor de warmtedoorslag.  Nu zal de zomertemperatuur ook afhangen van verluchting en massa op de zolder (waar ik voor vrees).  Glaswol werkt ook niet leuk, zeker niet bij een goede plaatsing

 

Als je het in België laat doen door een vakman kan je meestal forsere premies en een belastingvermindering krijgen.

 

Als celullose kan ingeblazen worden is het voor 22 cm waarschijnlijk niet zoveel duurder tov laten plaatsen glaswol.

 

Je best eens enkele vaklui laat komen, ze weten echt wel meer en ze hebben het gepastte materiaal.

 

 

 

Ik hoop inderdaad dat je 220mm wilt zeggen en geen 22.

 

Voor zo'n dikte zou ik met ingeblazen cellulose gaan werken, cellulose matten zijn veel duurder. Naar warmte doorslag is cellulose een stuk beter dan glaswol.

 

22 cm inblazen voor 8.5 Euro/m² ga je niet kunnen doen maar je moet ook de voordelen ervan bekijken. Op 1 dag kan je zolder geïsoleerd zijn, geen irritatie, beter vochthuishouding, beter tegen hitte doorslag, beter tegen lawaai, volledig naadloos, geen snijverlies, ecologisch...

 

Maar mocht je dan toch met glaswol werken, waarom dan niet de Isoconfort 032 nemen ipv de 035, is nog iets beter.

Poing,

 

Als je celluloseisolatie laat inblazen, dan krijg je 40% fiscaal voordeel op je factuur.

Die 40 % krijg je niet als je zelf aan de slag gaat met minerale wol.

 

Bovendien krijg je 4 ipv 2 euro premie van de netbeheerder.

 

Daarbovenop komt nog 500 euro isolatiepremie.

 

Hierdoor kost cellulose niet meer (of zelfs minder) dan minerale wol.

De hittebescherming in de zomer krijg je er gratis bij.

 

Er zijn ook nog een aantal gemeenten die een extra premie geven van 15 of 20% als je een ecologisch isolatiemateriaal gebruikt.

 

Ik heb al gevallen meegemaakt waar 20cm cellulose in het dak 0 euro (nul) kostte.

 

Maar zelfs al kost het je een paar duizend euro ... die verdien je zeer snel terug door energiebesparing.

 

Dirk

Bedankt voor de info, ik zal eens horen bij een vakman. De reden waarom ik het zelf zou doen is de initiele investeringskost, je moet namelijk lang wachten eer je die 40% terug ziet.

Als celluloseisolatie inblazen goedkoper is, kan dat wel een optie zijn. Allen begrijp ik niet hoe dat werkt, moet ik mijn zolder dan eerst afslagen met platen?

Ja inderdaad 22cm :-)

Je maakt roostering van 22cm die dan kan afslaan met platen maar je kan ook een gewapend dampscherm gebruiken om de Isolfloc in te blazen. Dampscherm moet je zowieso al voorzien. Bij Isofloc plaats je het dan eerste en blaas je er dan de isolatie in.

Bij mij hebben ze vorige week 40cm isofloc ingeblazen, 160m2 op 1,5 dag voor de prijs dat ik niet kan zelf doen met enig ander materiaal.

ik heb kepers van 22cm (met tussenafstand van 57cm onderling) verlegd door middel van aangeleverde osb platen met op het uiteinde een balk gelijmd en genageld.  Op deze balk pro clima dampscherm bevestigd met een lat gevezen op de plaats van de balk. 

daarna alles afgeplakt met orcon F en Tescon tape,

niets is gelost, alles lijkt goed bevestigd,

wel veel stof en kuiswerk nadien,

Beste Poing,

Effe de 1-2-3 rekenmethode voor cellulose in een dak:

245m2 oppervlakte x 0,22m dikte = 53,9m3 cellulose (-10% houtaandeel) = ± 50m3 cellulose

=> 50m3 x €70,00/m3 = €3.500  (geleverd, geplaatst en met garantie door geregistreerd aannemer) excl. BTW / excl. subsidies

Voor het zelf plaatsen van damprem moet je ca. €2 à 3/m2 tellen aan materialen