zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan je/mag je heatpipes verticaal tegen een gevel hangen, doet dit iets aan de werking/rendement (of beter toch een beetje schuin)??
Beter één reeks pipes verticaal naar het zuiden of 2 (of 3) reeksen pipes naar het westen??

Reacties

Up

Dag Johan, heatpipes werken met verdamping van alcohol en zullen warmte afgeven in het expansievat(je). Daarna stroom de alcohol terug naar beneden. 

Als je ze vertikaal tegen een gevel plaats bvb. zal dit de werking niet ingedrang brengen. Sterker zelfs, in de tussenseizoenen heb je zo beter rendement dan schuine plaatsing.

Op het internet wordt er melding gemaakt van de capillaire werking ivm het vertikaal plaatsen. De diameter van de zonneboiler heatpipe is toch al 8mm waardoor de binnen diameter waarschijnlijk zeker 6 mm is. Hierdoor wordt de capillaire werking verminderd tov kleinere diameters.

Zelf heb ik het plan om een constructie te maken waarbij ik de heatpipes in de zomer meer horizontaal en  in de winter meer vertikaal plaats.

 

grts