zonneboiler 300liter of 400liter met 4.8m² zonnecollector

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik heb van een installateur een offerte voor een Wagner TOP Line BW480 AR zonneboiler set:

- 300 liter ECOplus zonneboiler (10cm dikke isolatie rondom! )

- naverwarming met electrische weerstand 3 kW

- 2x L20AR zonnecollectoren (4.8m² netto opp.)

- montage op plat dak met betonblokken

- de nodige koppelingen, ventielen, etc.



totaalprijs 4.293,88 euro zonder BTW



vermits het nieuwbouw is moeten we 21% BTW betalen Sad

en hebben we ook geen 550euro/m² collector premie



ik heb al verschillende offertes vergeleken maar dan komt er ofwel puur zelf installeren of aannemer is niet geregistreerd

en daarmee kunnen we dan geen aanspraak maken op een lager E-peil en subsidie voor de zonneboiler (zijnde de 300euro op basis van EPB aangifte)

Dat lager E-peil geeft over de komende jaren korting op kadastraal inkomen... zal dus redelijk oplopen en het prijsverschil met de 'goedkopere' zonneboilersets wel compenseren .....



Vraag : er is mogelijkheid om voor zo'n 150euro extra excl. BTW als optie de 400 liter zonneboiler te nemen... kunnen de collectoren daar genoeg warmte voor leveren in de tussenseizoenen ?

Vraag 2 : Is het nuttig om die extra 100liter te nemen, rekening houdend met het feit dat we slechts 1 douche installeren maar wel met douche warmte wisselaar (DWTW) voor 5 personen ?

 

 

Reacties

Beste Kris,

 

als ik goed lees:

 

1) kiest u voor een zonneboiler met elektrische naverwarming.

2) wenst u onder meer dankzij de zonneboiler een voldoende laag e-peil te halen om korting op het kadastraal inkomen te bekomen.

3) gaat het over nieuwbouw.

 

Daar uw eerste post dateert van voor de nieuwe regeling betreffende korting op kadastraal inkomen, geloof ik dat uw woning geen nulenergiewoning, passiefhuis of evt lage energiewoning wordt. Dat houdt zeer waarschijnlijk in dat uw verwarming werkt op fossiele brandstof. In dat geval is een zonneboiler met electrische naverwarming noch ecologisch, noch economisch verantwoord. In het beste geval bespaart u 60% op uw (gas)verbruik voor warm water. Alleen al het elektriciteitsverbruik voor de naverwarming komt duurder uit dan het verbruik aan gas dat u zou hebben als u alles op gas verwarmt. Ook het primair energieverbruik is in dat geval groter met de zonneboiler. Daarbovenop komt de investering in materiaal (ecologisch) en geld (economisch) die de zonneboiler met elektrische naverwarming verder in het nadeel dringen. En u verliest plaats in uw huis door de grote boiler.

 

Indien deze situatie klopt, dan kunt u beter het geld of uitsparen of uitsparen en herinvesteren in meer isolatie en zo in de toekomst geld en milieu uitsparen.

 

Mvg,

Jurgen

 

Jurgen,

ik moet uw innerlijke Sherlock Holmes toch teleurstellen .... :-)

onze bouwaanvraag viel nog binnen de 'rijkelijke subsidieperiode' maar we zijn nog altijd bezig aan het huis, dus de definitieve ingebruikname zal zonder die subsidies van passiefhuis/nulenergiewoning zijn. Het kan zijn dat we wel in de nieuwe regeling komen met korting op kadastraal inkomen (als de regering niet weer anders beslist uiteraard)

 

Maar we zijn wel degelijk voor passiefwoning gegaan .... HSB met 30cm cellulose en max. 0.8 driedubbel glas overal, eerste luchtdichtingstest was 0.2

Volgens berekeningen met EPB software komen we aan passief (dus beneden 15 kWh/m² en met de installatie van zonnepanelen komen we aan nulenergie (die panelen zijn reeds actief)

 

Ons doel is van een zeer goede nulenergiewoning en daar slagen we redelijk goed in... Het zijn wel die paar beslissingen voor dit of dat om nog verder te optimaliseren ...

 

daarom dus de vraag of het nuttig is voor de 400liter boiler te nemen ipv de 300liter boiler met behoud van eenzelfde oppervlakte zonnecollector ....

Ik ben benieuwd naar het geïnstalleerde vermogen van het PV-systeem (i.v.m. de nulenergie) en de wijze waarop de woning naverwarmd wordt.

verwarming woning met 1 pelletkachel Rika Como

geinstalleerde PV = 25 polyPV  x 245 W (Trina)

geschatte Epeil = beneden de 10

Met 4,8 m2 panelen en 5 personen zal een 300 liter boiler voldoende zijn. In de zomer zal je misschien iets meer opslag hebben en eens een dag extra kunnen overbruggen met 400 l, maar in het tussenseizoen zal je de boiler minder hoog op temperatuur krijgen. Met 400 liter zou ik voor een paneel extra gaan.

Da's duidelijker. Spijtig dat jullie uit de boot zijn gevallen voor de correcte ondersteuning.

 

Ik ken de prijzen niet, maar ik zou in jullie geval ook een "verswaterstation" overwegen: SWW wordt dan opgewarmd via warmtewisselaar. Op die manier hoeft de boiler niet zo sterk opgewarmd te worden tegen legionellabesmetting. Dat zou jullie elektriciteitesverbruik in het voor- en najaar een stuk kunnen beperken. Misschien heeft iemand het verschil voordien reeds doorgerekend? Of misschien zijn jullie PV panelen reeds gedimensioneerd op de naverwarming.

 

Mvg,

Jurgen

 

Een verswaterstation is toch een hele meerprijs, bij Wagner (omdat ik daar de prijslijst van heb en die installateur volgt die prijslijst), is het prijsverschil zo'n 1.100 euro extra tov. de gewone zonneboiler.

Het verschil van opwarmingselement laat ik hier buiten beschouwing omdat je toch op een andere manier nog moet bijwarmen indien het SWW niet warm genoeg is. Een Siemens electronische doorstromer kost iets meer dan het 3kW electrisch element voor in de zonneboiler.

 

Het extra energieverbruik van het opwarmingselement om de boiler op temperatuur te houden en/of voor legionella, is volgens mij nog redelijk te noemen.

In de zomer moet het bijna nooit omdat de boiler toch meestal wel boven de 60° zal zitten.

In de tussenseizoenen zal er af en toe een moeten bijgewarmd worden.

In de winter zal het op temperatuur houden van de boiler voldoende zijn als anti-legionella denk ik...

 

De PV-opbrengst zal ruimschoots voor al ons energieverbruik toekomen, het electrisch verbruik van de zonneboiler inbegrepen.

Ik heb weer zo'n krankzinnig ideetje. (of misschien toch niet)

In de airconditioning "wereld" bestaat er zoiets als variabel koelmiddel volume, dat dus naargelang de vraag naar warmte transport bijgestuurd wordt. Voor een zonneboiler is dit eigenlijk ongeveer hetzelfde.

Momenteel moet men de inhoud op voorhand kiezen en deze ligt dan vast. "FOUT"

Eenvoudig in concept maar nu is reeds aangestipt dat dit enkel leid tot extra energie verspilling in de wat minder zonnige seizoenen.

Indien er een soort van ballon in de SWW boiler kan geplaatst worden zoals bij een expantievat kan men het volume op te warmen water regelen.

In het zonnige seizoen is de ballon (blaas) leeg (maximale water inhoud om extra veel te smossen) en naarmate het minder zonnig is kan men beetje bij beetje de ballon laten oppompen (middels een klein luchtpompje dat 3 to 5 bar kan leveren, elektrisch of met leidingwater aangedreven) Hierdoor is het op te warmen volume kleiner en kan de boiler misschien toch nog dagelijks zijn streeftemperatuur behalen. Indien het zonniger is als verwacht en de streeftemperatuur reeds behaald is, (of wanneer het seizoen beter wordt)  kan men de ballon telkens wat laten leeglopen zodat er vers op te warmen water bijkomt zonder dat de temperatuur te ver daalt.

Wanneer het dan putje winter is, is de ballon volledig opgeblazen en wordt er voornamelijk bijgewarmd.

Deze methode is beperkt, en kan slecht enkel energie besparen tijdens de tussenseizoenen waarbij het dagelijks verbruik niet groter is dan wat er werd opgeslagen. Het energieverlies via de mantel van de boiler wordt hiermee niet beperkt.

Er is echter nog een extra truukje, indien er na de zonnige periode van de dag water wordt afgenomen kan men eventueel de verswater toevoer naar de boiler afsluiten (automatisch?) zodat het water in de boiler niet meer gemengd raakt met koud water. (gelaagdheid heeft toch ook zo zijn beperkingen) Het water dat men dan afneem heeft dan ook langer zijn streef temperatuur. De waterdruk zal afnemen tot een bepaald minimum waarna eventueel toch vers water kan toegelaten worden maar dan moet er wel bijgewarmd worden.

Hmm: het wordt dus wel wat ingewikkelder. Een ventiel dat de verswater toevoer kan afsluiten, een blaas die tot 50%? van het volume kan innemen, een luchtpompje, een luchtventiel om de blaas te ledigen en een pressostaat (tenzij deze laatste één mechanisch geheel vormt met het eerste ventiel). En de regeling moet wat extra aansturen.

Ik vrees dat dit alles de kostprijs weer flink zal laten oplopen, en die is nu al overprijsd.

 

 

 

 

Dirk,

 

"Hierdoor is het op te warmen volume kleiner en kan de boiler misschien toch nog dagelijks zijn streeftemperatuur behalen."

 

Ik zie die winst niet. Als de zon op de collector schijnt, warmt het water (of glycol) in de collector op tot bv. 35°C. Die wordt dan via de warmtewisselaar in de zonneboiler doorgegeven aan het SWW. Het is niet omdat het watervolume kleiner is, dat je dat op een hogere temperatuur gaat krijgen. Eénmaal het SWW op 35°C, stopt de warmte-uitwisseling. Hooguit bespaar je op elektriciteit, omdat de pomp sneller stopt.

De extra bijdarge bestaat erin dat tijdens een korte periode zon, het misschien toch zou volstaan om een kleinere hoeveelheid water op voldoende hoge temperatuur te warmen zodat naverwarmen niet meer nodig is.

Als het water of glycol in de collector slechts opwarmt tot 35°C zijn er twee mogelijkheden.

Ofwel schijnt de zon nauwelijks die dag of het vriest dat het kraakt, er valt dan toch niks mee aan te vangen. Het is dan beter om die dag slechts "het halve volume" van de boiler op te warmen met elektriciteit zoals in veel gevallen.

Zoals eerder in deze string vermeld is een doorstromer na de boiler misschien beter aangewezen.

Als de zon wel goed schijnt en je geraakt maar tot 35°C IN de collector dan is die collector of de ganse installatie om het heel zachtjes uit te drukken "niet optimaal".

 

 

De temperatuur in de collector zal meestijgen met de temperatuur in de boiler. Als er een bepaald vermogen wordt ingestraald door de zon, zal dit een evenredege DeltaT over de  collector geven. In principe kan de collector ook in de winter 50° bereiken. Hangt ook af van de kwaliteit van de collector. Naarmate de temperatuur stijgt, zullen de omgevingsverliezen ook stijgen. Vacuumbuizen hebben hier minder last van, waardoor ze een hoger rendement in de winter hebben.

Persoonlijk vind ik het idee nogal ver gezocht.  De extra kosten gaan nooit opwegen tegen de extra opbrengst. Eventueel zou je wel een boiler/buffer met drie spiralen zoals deze: www.econo.nl/Products/122-solar-drinkwaterboiler-3-plus.aspx

Dan kan je kiezen tussen twee spiralen (bijvoorbeel zomer onder en winter boven) voor de solaropwarming.

Dirk ooms, zeer mooie reactie van die ballon ! Mochten ze dit eens maken, een zonneboiler die start met 50l sww en die continue 50° heeft, naarmate die 50° overschreden wordt, krimpt de luchtballon stelselmatig.

 

is het water op uitgang te koud, dan zorgt een doorstromer voor directe verwarming : energiebesparing gegarandeerd !