Zonneboiler buffervat
hallo,
Hoe groot moet het buffervat zijn voor aan te sluiten op een zonnepaneel? Ik wil de prijs een beetje drukken en zou willen werken met 2 plastieken tonnen van elk 1000 liter.
Deze vaten zou ik dan volledig isoleren.
Ik zou hier mijn vloerverwarming en warm water een handje mee willen helpen.
Thxs voor feedback
Reacties
hoeveel vierkantemeter panneel heb je liggen, daar pas je je buffervat aan, ik heb 16.5 m² liggen,een vat van 1000 liter haal ik nu vandaag net niet, heb juist cv ingeschakelt, een tweede vat heb ik klaar staan, moet nog aansluiten, dient dan om grotere buffer te kriëren als het kan bij betere dagen, met ongeveer 40° à 50°is het idiaal.
ik moet de panelen nog leggen maar heb een dak van 27m2 volledig zuidgericht te beschikking. Morgen namiddag komen ze de dallen op de kelder leggen en daarna geraak ik niet meer met zo'n grote tonnen in mijn kelder. Wat moet ik mij voorstellen van zo'n buffervat dat jij hebt geplaatst?
Ik dacht aan zo'n plastieke vierkante tonnen van 1000 liter.
zo'een buffervat van mij is 0.9 x 1.1 dacht ik zou nog even moeten juist meten, maar zal weinig schelen, 2 zijden zijn 18 cm geisoleert, de andere 30 cm, onder en boven ook 30 à 35 cm zelfs, mijn vaten staan wel aan de bovenkant van mijn panelen omdat mijn woning zowel ontworpen is en voorzien was, moest je kunnen zou het zelf gewezen zijn om je vat of vaten boven je panelen te plaatsen indien mogelijk, dan werk je op natuurlijke circulatie, in mijn vorige woning was dit zowel, nu kan ik echter juist aan de bovenkant pompen, anderzijds kun je wel werken met een leegloopsysteem, wat ook intresant is, nog minder problemen voor beveiliging tegen vorst, ik moest wel 30% glycol op de primaire kant van mijn panelen doen.
Als je pvc bedoelt met plastic zou ik nog eens nadenken over de temperaturen die het vat kan bereiken. vanaf een graad of 70 wordt pvc behoorlijk week en kan het de kracht van de waterdruk niet meer verdragen. in het gunstigste geval treed er een lichte vervorming op in het kwaadste heb je kans dat dit tot lekkage gaat leiden.
ik heb deze zomer temperaturen gehaald van om en bij de 80°, ik controleer de mijn zaken geregeld, en heb nog niets ontdekt, wat druk betreft werk ik praktisch drukloos, hooguit 200gr om eventueele luchtbellen te laten ontsnappen.
Ik ga nog even wachten met het plaatsen van mijn buffervat omdat het toch blijkt dat het beter is dat het vat het beste boven de panelen staat. Dit kan ik later nog altijd doen omdat ik aan die kant van de woning nog niet ga verbouwen. Zijn er misschien personen waar ik zo'n volledige installatie eens aan het werk kan zien? Dan heb ik een veel beter zicht hierop wat ik moet voorzien. Dit moet geen profesionele installatie te zijn. Ik zie het zeker zo graag bij een doe het zelfer.
thxs Piet.
Het gaat meer om de krachten van de hoeveelheid water wat op de wand gaat drukken. Kunststof moet hier met hoge temperaturen wel tegen bestand zijn.
Hallo Piet,
Ik ben zo een doehetzelver.
En bij mij staat een eigen gebouwde zonneboiler.
je mag me wel mailen voor een kijkje, ik heb ook ergens wat fotootjes staan geloof ik. Ik woon wel ver weg van Be, in het barre noorden van NL
Groeten Hans
ik ben van Eeklo tussen Gent en Brugge, als je even belt kunnen we afspreken, op mijn gsm: 0486 77 87 91.
tot 23 uur kan het wel.