Zonneboiler combineren met doorstromer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Had interesse in een zonneboiler van Vaillant (Aurostep met boiler van 150liter) waarbij mijn bestaande CV ketel in serie wil zetten om bij te verwarmen ( via doorstromer principe) indien het water niet voldoende warm is. DE CV-ketel met doorstroom functie voor sanitair (Vaillant VUW 260XE) kan volgens de fabrikant geen hoge ingangstemperatuur aan komende van de boiler gezien de driewegkraan met een membraan werkt en hier niet tegen bestand is. Weet iemand hoe hoog de ingangstemperatuur mag zijn bij dit soort kraan en is er een mogelijkheid om de zonneboiler toch te combineren met deze ketel.

Zelf dacht ik aan een mengkraan waarvan de koude ingang verbonden is met de warme uitgang komende van de boiler en de warme ingang van de uitgand komende van de doorstromer en deze instel op 45°. Indien de temp van de boiler 45° of hoger is zou er geen water extra worden gemengd komend van de doorstromer. Bij lager temperaturen zou dan warmer water van de doorstromer worden gemengd. Weet wel niet of er altijd voldoende debiet is om doorstromer te laten aanspringen. Kan dit werken en zijn er misschien andere oplossingen.

Zou de ketel kunnen vervangen door een condenseerde maar gezien deze nog maar 11,5 jaar is vind ik dat een beetje zonde. Wat is eigenlijk de levensduur van een atmosferisch HR ketel en wat zou ik aan vebruik winnen indien ik deze zou vervangen.

Reacties

Beste,

ik zou u aanraden uw bestaande cv ketel ook te vervangen een HR TOP ketel is altijd minstens 15 tot 20 zuiniger dan een HR ketel door gebruik van een premixbrander, condensatie techniek en een modulerend brandervermogen deze ketels zijn geschikt voor naaverwarming van een zonneboiler eventueel bepaalde modellen met een hijkomende ntc voeler aan de koudwater ingang van het toestel

de leeftijd van u ketel doet er energetisch gezien niet toe op mijn werk vervangen we regelmatig ketels van amper 10 jaar oud soms zelf maar 4 tot 5 jaar (vaak sleutel op de deur gebouwen ) enkel en alleen om dat energie te duur is om niet optimaal te benutten de meest aangeweze leeftijd om je ketel te vervangen is 15jaar 

een solar buffervat van 150L lijkt mij wel zeer klein wij plaatsen meestal 300 of 400L helio smart van ACV uiteraard hangt dit af van je warmwaterverbruik en budget

je bestaande vailant zal bij water afname en opgewarmde buffer water debiet waarnemen vollegas aanslaan en dan heet zonne water binnen krijgen en dan in overtemperatuur gaan nog voor je  membraan versleten is zal je deze situatie alsnog niet veel comfort bezorgen 

ik hoop je mijn mening te hebben geholpen groeten koen ( cv en sanitair installatuur/ technieker)

 

Dag Koen.

We zijn blij dat je wil bijdragen aan dit forum. Zou je in het vervolg wel willen punten, komma's, hoofdletters en alinea's willen gebruiken. Nu is uw stukje tekst zo goed als onleesbaar.

Alvast bedankt.

Beste,

 

Misschien inderdaad wel beter de ketel ook te vervangen maar gezien ik voorlopig een beperkt budget had zoek ik voorlopig naar een tussen oplossing. Bestaat deze en zou deze met een extra mengkraan werken.

Zijnde de 150l buffer zieik niet echt als een probleem omdat we maar met twee personen zij en meestal een douche nemen. Ook  is er bij grotere boilers enkel de mogelijkheid via een twee spiraal (boven) een deel van de warmte op temperatuur te werken. Werk liever op het doorstroom principe gezien je dan enkel de energie gebruikt voor het water dat je nodig hebt. Bij het andere ben je constant de boiler (bovenste deel) op temperatuur aan het houden ook als je het niet nodig hebt (verspilling van energie). Comfort is wel minder maar zal een mijn geval enek maar verbeteren met een zonneboiler en ad daarvoor er ook geen problemen meer.

Dat energieverlies is relatief. Als je regelmatig kleine hoeveelheden warm water tapt, dan ben je soms beter af met een boiler. Want je ketel geraakt dan nooit op zijn optimaal rendement. Terwijl als hij de boiler met 20° moet bijwarmen, hij dat op zijn maximale rendement kan doen.

Mijn gemiddelde SWW-verbruik is 80-90% voor douchen en de rest voor wat huishoudelijk verbruik (schoonmaak, afspoelen afwas). Voor ons is daarom een zonneboiler met naverwarming (doorstromer) interessanter, minder stilstandsverliezen en geen wachttijden tussen douchebeurten. 

Hallo,

Kan je dit even verduidelijken. Indien de boiler niet voldoende warm is moet de ketel toch  ook maar enkel dat extra deel opwarmen in plaats van 5/10°c die normaal binnenkomt zonder boiler. Zie niet echt het probleem en denk dat de ketel evengoed op zijn optimaal rendement werkt.

Een zonneboiler waarmee SWW wordt gebufferd wordt door de ketel altijd op temperatuur gehouden. 's Avonds en 's nachts zakt de temperatuur van de boiler (verbruik SWW, geen zon en stilstandsverliezen) zodat de ketel zal aanspringen om de boiler op 55-60°C te stoken. In de ochtend wordt er ook weer SWW verbruikt terwijl de zon nog niet sterk genoeg is om warm water te leveren van méér dan 55°C. De ketel springt nogmaals aan om de boiler terug op temperatuur te brengen. Zodra de zon sterk genoeg is heeft de boiler al een temperatuur van 60°C en kan de zon weinig bijdragen, met name in het stookseizoen.

 

Bij een zonneboiler waarin geen SWW wordt gebufferd maar alleen zonnewarmte zal de temperatuur van de boiler relatief laag zijn (wordt niet op temperatuur gehouden door ketel) waardoor de zonneboiler zelfs in de winter nog betekenis kan hebben, de deltaT (verschil collector- en boilertemperatuur) zal immers langer positief zijn. Bovendien zijn de stilstandsverliezen lager, bij een gemiddelde boilertemperatuur van 30°C en een binnentemperatuur van 20°C is er warmteverlies over 10 graden, bij een SWW-boiler van 60 °C is dat met 40 graden dus 4 keer zo hoog...

 

 

Als je werkt met een gelaagde buffer, dan is er steeds slechts een klein deel die op temperatuur wordt gehouden. Zelfde verhaal dus voor het warmteverlies (tijdens de winter).

En waarom wil jij per sé water van meer dan 55°C?

Ik hoef niet persé water van meer dan 55°C, 55 is heel gebruikelijk.

 

Bij een buffervat kun je kiezen voor een SWW-boiler die mede verwarmd wordt door een zonnecollector of voor een zonneboiler die SWW en cv-water voorverwarmd. Mijn voorkeur gaat naar de laatste omdat die meer zonnewarmte kan benutten en de stilstandsverliezen alleen op zonnewarmte gemaakt worden. Een SWW-boiler is al warm als de zonnecollector warmte kan gaan leveren.