zonneboiler switchen van productie SWW naar vloerverwarming in de winter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

 

Ben nieuw en heb een vraag:

 

Voor ons bescheiden huis willen we graag werken met een zonneboiler van een 6m² deze zou voor een 300 liter vat warmwater moeten voorzien vanaf de latere lente tot het najaar. als de zonnewinsten lager zijn zou ik dit willen omschakelen naar het ondersteunen van een cv kachel voor de vloerverwarming naar een 1500 litervat en de toestroom naar het sanitair warm water uitschakelen.

De warmte van cv kachel zou ik in mijn gedacht eerst door de 300 liter boiler sturen en daarna nog laten passeren in het groter voorraadvat. Zolang ik deze niet aansteek heb ik dus enkel mijn zonneboiler om mijn cv water op te warmen.

Vanaf ik deze wel aansteek zorg ik eerst voor sanitair warm water en daarna voor verwarming.

Is er iets dat steek houdt in dit idee of is het waardeloze rock en roll in gedachten.

 

dank voor de reactie.

vriendelijke groet

stan

 

Reacties

 Waarom 2 buffers?

stan

ik zou het geen waardeloze gedachte noemen, maar met twee boilers maak je het ingewikkelder, duurder en energetisch minder interessant (2 boilers = 2 keer warmteverliesoppervlak).

neem een goede stratificatiebuffer, en je kan alles in 1 vat steken.

hans d

 hallo, 

 

ik kies voor een gelijkaardige oplossing deze winter in onze nieuwbouw maar dan enkel met één enkel gestratifieerd buffervat, lijkt me idd minder ingewikkeld en meer rechtoe rechtaan..

ik vermoed dat je ook minder warmteverliezen zult hebben met 1 groot vat? ik denk maar aan de lente tot aan het najaar een paar dagen minder zon, dan zal dat buffervat van 300L minder lang de temp vasthouden dan in een vat van 1,5 liter..   (vergeet niet dat het SWW van boven word afgetapt (doorstroom) bij zo'n gestrattifieerd buffervat/ VV meer vanonder.. )

en ik vermoed ook nog een paar extra kosten als extra expansievat, alle extra koppelingen/sturingen en leidingen, 

ben geen kenner maar Hans zal me wel corrigeren als het nodig is ;-)

je gaat in ieder geval voor een goede oplossing : zon/hout  

probeer wel voor een kachel te gaan met een hoog rendement.. goede verbranding etc..

groetjes