Zonnepanelen hoofdzekering valt uit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vorig jaar in november hebben ze bij ons zonnepanelen geplaatst.

Sinds een paar weken, bij hoge opbrengst (dus veel zon) springt onze hoofdschakelaar soms af.

Vandaar vandaag wat op onderzoek geweest:

We zitten met een netaansluiting 3x380v+N.

De zonnepanelen hebben 1 omvormer, aangesloten op 1 fase en N.

Ik lees op de omvormer af dat hij ~20A opbrengt, zo'n 5000w.

Als ik naar de hoofdzekering ga kijken (4P-25A), valt me meteen op dat deze goed warm is!
Na meting met een stroomtang meet ik op de N 20A. Zet ik nu bv de kookplaat op, wordt deze zekering nog warmer (heet...). Nu sprong hij wel niet af, maar toch is dit NIET goed...

Kan het zijn dat deze hoofdzekering afvalt door te hoge terugstroom naar het net? Normaal mag je op de N toch maar een kleine stroom meten?

Zet ik de omvormer af, valt de stroom terug op ~1A...

Deze installatie is nochtans door de installateur zelf uitgevoerd.

Iemand enige uitleg hiervoor?

Reacties

Ja, dit is niet abnormaal. De stroom door de neutre is 0A bij een driefasennet dat perfect sinusvormige stromen heeft en perfect in balans is. Vooral dat laatste is hier een probleem.

 

Bij een driefasennet zijn de stromen die door de neutre lopen de vectoriële som van de stromen die door de apparte lijnen lopen. Bij een gewoon gebruik betekent dit meestal dat de stroom in de neutre kleiner is dan de grootste stroom in de lijndraden. De vectoriële som is distructief (de totale som, die als stroom door de neutre loopt, wordt kleiner). Bij het gebruik van PV keert de stroom in één van de lijnen om. Daardoor verandert de hoek van 120° (deels destructief voor stroom door neutre) naar 300° oftewel 60°. Dit maakt dat de som van een stroom in een andere lijndraad en de stroom van uw PV grotendeels constructief zijn.

 

Ik heb een vlugge berekening gemaakt: bij 230V en 5000W heb je minstens 21.7A nodig. Dit zal de lijndraad niet overbelasten.

Voor de rest heb ik er een geodriehoek bijgenomen en op schaal getekend (ging vlugger dan formules opstellen). Resultaat: stel dat je slechts 2 dingen doet (fase 1 verbruiken, fase 2 enkel PV injectie en fase 3 ongebruikt), dan hoef je in fase 1 slechts rond de 6A te verbruiken om over de 25A te gaan in je neutre.

Uiteraard is dat een theoretische situatie, maar heel wat andere realistische situaties zijn mogelijk.

 

=> hoofdoorzaak: 3-fasen net wordt op momenten te sterk uit balans gebruikt.

 

Dit sluit ook aan bij topic http://www.ecobouwers.be/forum/post/welk-vermogen-aanvragen

 

Mvg,

Jurgen

 

 

 

Je had veel beter een 3F omvormer laten plaatsen

 

Nu nog een 3-f omvormer laten zetten is technisch een goede optie. Let wel op:

* Is er een herkeuring nodig?

* Verlies je eventueel jouw minimum vergoeding voor GSC na herkeuring?

 

Mvg,

Jurgen

 

Bedankt jongens.

Ik vind het toch wat onkundig overkomen dat de installateurs dit niet direct voorzien. Ik ga eerstdaags contact opnemen met hen en zien wat zij hiervan zeggen...

 

Zij moeten dit aanpassen, kan toch niet zijn dat, als er veel opbrengst is, en we bv koken, de zekering er telkens uitvliegt...

Ik vind ook dat met jouw net deze installatie in de eerste plaats niet op deze wijze gezet diende te worden. Ze heeft echter de keuring doorstaan en voldoet dus aan alle wettelijk eisen. Daarmee vrees ik voor jou dat je niet zult moeten rekenen op een gratis aanpassing.

 

Mvg,

Jurgen

 

Momentje, wanneer zowel de verbruikers als de omvormer op dezelfde monofase aangesloten zijn, dan zou dit toch geen probleem mogen zijn?

Beste Marc,

 

In principe heb je gelijk. Die "als" is echter een vrij grote voorwaarde.

 

Om te beginnen is het hier mis gegaan en lijkt deze blancering hier niet voldoende aanwezig te zijn. Een installatie waarbij normaal gebruik door de bewoner ervoor zorgt dat de hoofdzekering erdoor gaat is voor mij een slechte keuze.

Het zou mij bvb niet verwonderen dat op volgende manier aan load-balancing gedaan is:

* eenfasige grootverbruikers keuken op L1

* eenfasige ander grootverbruikers op L2

* 3e groot vermogen, namelijk de omvormer op L3

Mocht het zo zijn, dan heb je bij volle zon bijna altijd prijs als je een grote verbruiker inschakelt.

 

Een mogelijke oplossing zou zijn om alle grote eenfasige verbruikers op dezelfde fase te steken als de omvormer. Maar als je dit doet, en slechts enkele lampen op de andere fasen aansluit, dan heb je iets dat sterk neigt naar een monofase 25A plus 2 extra fasen voor lampjes. Meer dan een noodoplossing lijkt me dit niet. Op een donker moment moet je dan opnieuw opletten welke toestellen je samen aanschakelt. 25A voor de grootverbruikers samen is niet veel. Als de kookplaten op 3f zitten heb je nog enige marge maar zelfs dan zou de combinatie oven-droogkast-wasmachine kritiek zijn. Mocht dat nog net lukken, dan blijft de combinatie vollop PV plus het gebruik van enkel de stofzuiger op een ander fase voldoende om de netaansluiting tot op de rand te drijven.

 

Theoretisch blijft er rond de 6A over als je PV vollop vermogen terugsteekt en je enkel verbruikt op een andere fase (vb stofzuiger, elektrisch vuurtje in slaapkamer/badkamer, airco...). In de praktijk wordt het nog minder. De PV installatie en een aantal grote verbruikers trekken niet alleen een propere sinus op 50 Hz, maar voegen ook harmonisch vervormde stromen toe. Deze zijn grotendeels constructief in de neutre. Dat knaagt verder aan je marge. Verbruikers met een faseverschuiving kunnen nog verder knabbelen aan de marge. Ik blijf dus deze combinatie een slechte keuze vinden. Bemerk: ik ben niet tegen een 3-fasen netwerk, maar de combinatie 3-f aansluiting met beperkte stroom tov monofase plus véél PV monofase aangesloten heeft wel degelijk ernstige nadelen.

 

Hoewel technisch de beste oplossing hier lijkt om een 3-f omvormer te installeren zou het misschien voordeliger zijn te kijken of je het vermogen van de aansluiting kunt verhogen.

 

Mvg,

Jurgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oops, excuses. Ik zag monofase voor inverter en veronderstelde dat heel de installatie monofaze was, nu zie ik in de openings post ook 3f+n staan.

 

Dit is dus inderdaad een zeer jammerlijke situatie. En ik vraag me af of indien dit ooit voor een rechter aangekaagd zou worden, of dan de installateur wel 'volgens de regels van de kunst' heeft gewerkt. Dat lijkt me hier niet het geval te zijn.

 

Dus aandringen bij de installateur en indien geen gehoor, dreigen met bovenstaande argumenten (Jurgen zijn rekenwerk en aanvulling i.v.m. werken volgens regels van de kunst).

 

Mvg, Marc

Wel niet normaal dat iets warm wordt aan de zekeringen. Verbruik moet daar nul zijn en dus geen opwarming. Leidingen toch eens goed nakijken en controleren of je ziet wat er te warm wordt. ...

Walter

Ja die zekering wordt warm als de pv vol stroom levert (rond de 20A). In de dag, als er praktisch geen verbruik is, loopt er 20amp over de N (dus pv steekt gewoon alles naar het net). Electriciteit ligt er zo'n 5 jaar, alles vernieuwd toen. Ik heb ook de kabels aan de zekering gecontroleerd, deze zijn niet warm.

 

De installatie was goed uitgebalanceerd. Vroeger sprong de zekering wanneer er bv wasmachine, droogkast...tezelfdertijd op stond. Daarna is de kast volledig herbekabeld geweest, alles verdeeld, probleem was opgelost.

Tot nu dus...pv geïnstalleerd in de periode november 2014, enkele weken geleden is dit probleem dus begonnen. Zet ik de pv af, koelt de zekering direct af, en loopt alles zoals voorheen. Ik spreek hier wel als de pv vol werkt.

Onze kookplaat is 3f aangesloten, maar ook dan hebben we het al meegemaakt dat de zekering springt wanneer we deze inschakelen, bij vol vermogen pv. Kookplaat 3f dan worden deplaten toch intern verdeeld over de 3 fasen, kan het evengoed zijn dat je juist een plaat op de andere fase aanzet, niet?

 

Ik heb gisteren dan eens gaan kijken bij een vriend, heeft ook pv, en een 3f net 3x220. Daar is de omvormer aangesloten op de 3 fasen.

Een beperkte opwarming van een automaat is niet abnormaal bij grote stromen tegen het maximum aan. Een automaat bevat immers twee delen: een magnetische beveiliging en een thermische beveiling op basis van een bimetaal. Dit laatste kan niet werken zonder dat het bimetaal opwarmt. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Installatieautomaat. Het is ook dit laatste dat ingrijpt bij een langduriger overbelasting. Hoe warm "wat opwarmen" is laat ik aan anderen over.

 

Wat betreft het springen van de zekeringen als de PV aanstaat en de inductiekookplaat aangelegd wordt: een aantal elektronische lasten (inductiekookplaat bevat elektronische omvormers) trekt kortstondig forse stromen bij het opstarten. Dit alleen kan soms dicht tegen de grens van afschakelen gaan. Die korstondige opstartstromen zijn typisch niet sinusvormig. Hoewel in 3f toestellen die in balans zijn de nulleiding theorethisch niet nodig is, bestaan er heel wat van die toestellen die ook een nulleiding hebben (zie ook foto's http://www.zonstraal.be/forum/viewtopic.php?t=17621) . Als de omvormer van het fornuis bestaat uit drie afzonderlijk omvormers per fase, dan krijg je kortstondig een heel grote stroom door de neutre; niet sinusvormige stromen zijn immers behoorlijk constructief in de neutre. Samen met de stroom van de PV kan dit aardig oplopen.

 

Mvg,

Jurgen

 

 

 

volgens mij is post van Jurgen gisteren rond 12 uur de "meest verdachte, correcte" weergave,

 

kookvuur + oven + ... op L1 + N en omvormer op L3 + N

en hoeveel stroom gaat dan door de N ??? veel meer dan 25 A !

van zodra 1 F van de 3 meer dan 25A vraagt gaat de hoofdbeveiliging uitvallen ! ook als je ver onder je totaal vermogen zit.

 

3F aansluitingen in woningen is NIET evident voor een DHZ, omdat je niet perfect kan verdelen, je verbruikers zijn moeilijk in te schatten + hun gebruik in tijd, ...

 

Beste stefan

niet alleen voor een dhz, wanneer je toevallig stofzuigt terwijl je vrouw aan het strijken is terwijl de vaatwas draait  ect...

Dit is echt wel een nadeel van 3 phase, de verdeling is nooit altijd optimaal.

Verder is het zo dat er nog heel veel 3 x 230 volt installaties zijn zonder N, en ook daar is de optimale verdeling over 3 phasen niet evident.

 

Mijn zonne paneel plaatser zegt dat onder de 5 kw piek alle inverters mono phase zijn (en hij werkt met abb inverters)

eddy

 

Als je natuurlijk niet openstaat voor mogelijke alternatieven, vb SMA ... Kortzichtig, spijtig