zonnepanelen op electrische boiler
even een bedenking, 1 zoonepaneel maakt 60 volt aan
om een electrische boiler te verwarmen heb ik dus 3 panelen nodig of 240 volt
nu is het niet altijd zonnig dus waardoor ik niet altijd 240 volt heb
ik wil deze laten overlopen in de boiler van mijn cv instalatie zo is dit voorverwarmd met moet mijn cv ketel minder (of niet) moet inkomen
ZOU DIT KUNNEN WERKEN?
alle tips zijn welkom
Reacties
Ja, dat zal werken.
Sluit uw PV installatie zonder omvormer rechtstreeks aan op uw boiler aansluiting 230V en werkt perfect! (op voorwaarde dat de thermostaat niet elektronisch is en op AC moet werken) De verwarmingsweerstand zal evenredig met de PV installatie warmte afgeven of niet.
Maar dan kan je beter een zonneboiler kopen. Eerst elektriciteit maken om daarna in warmte om te zetten? Beter direct de warmte opvangen met collectoren en in boiler opslaan. Uitgerekend Watt per m² zal je veel minder oppervlakte nodig hebben.
Inderdaad:
- PV: grofweg 150 Watt-piek per m2
- thermische panelen: grofweg 600 tot 800 W per m2, dus minstens 4 keer zoveel als PV
een eerder hypothetisch vraag ;
- stel een passiefhuis voor waarbij we ons warm water zoveel mogelijk hernieuwbaar willen aanmaken.
- houtkachel voor verwarmingondersteuning in de koudste periode , die dan ook met een warmtewisselaar de boiler kan voeden, komt er hoe dan ook
- pv komt er ook hoe dan ook
- dakoppervlakte meer dan voldoende
nu rest de vraag voor het sanitair warmwater in de zomerperiode (als de houtkachel niet werkt) :
- een set zonneboilerpanelen voor warm water (met weer extra pomp, sturing,expansievat, onderhoud....)
- of gewoon wat extra pv-panelen om met een electrische weerstand in de (gelaagde) boiler sanitair warm water te kunnen maken , voordeel (in mijn visie) : enkel wat uitbreiding van een reeds aanwezig systeem, minder onderhoudsgevoelig, geen volledig "tweede circuit" ,lagere investering.
ik weet dat warm water maken met electriciteit blasfemie is in ecoland, maar toch.
in de zomer is er zonnecapaciteit genoeg , en zouden we het overschot aan PV-stroom dus gebruiken om ons warm water aan te maken, in de winter zou het warm water dan vooral van de houtkachel komen , terwijl de lagere opbrengst van de pv dan dient voor de "echte" puur electrische toepassingen.
wat denken jullie ervan ?
geert
ik gruwel van de idee. al dat PV gedoe maakt dat ons hopeloos verouderde net het niet aankan in ineen stort. want je gaat het overaanbod in de zomer nog vergroten, zodat er nog meer netproblemen ontstaan. als we al ietys voor het milieu en voor onze portemonne moeten doe, moeten we net vermijden van zoveel stroom aan te maken. want op zonnige dagen als er een overaanbod is, gaat joubouiler ook op een paar uur warm zijn, en de rest van de dag ga je ook de rest op het net zetten.
en qua onderhoud valt dat wel mee, je moet nu en dan de glycol eens controleren, maar voor de rest kan er heel weinig stuk gaan aan een zonneboiler en is deze heel wat bedrijfszekerder dan PV.
hans d
Geert,
In van die gelaagde buffervaten/boilers zit de verwarmingsweerstand meestal nat in het systeem. Dat maakt ze extra gevoelig voor slijtage en zal je op enkele jaren tijd een nieuwe weerstand mogen steken. Die kosten ook iets, en veel meer dan de kosten die kunnen voortvloeien uit het weinige onderhoud van een zonneboiler denk ik.
Niet helemaal mee eens.
Als iemand een eenvoudige schakeling tussen die extra string en de boiler legt, zodat die boiler enkel elektrisch verwarmt op het moment er zon is, dan ben je toch niet slecht bezig.
Niet zo verschillend van een zonneboiler met elektrische naverwarming.
Die extra string moet dan wel correct gedimensioneerd worden.
Maar aangezien het dan niet netgekoppeld is, geen groenestroomcertificaten ! Maar het zal niet lang meer duren eer dat toch nog goedkoper uitvalt dan een zonneboiler ?
"Maar aangezien het dan niet netgekoppeld is, geen groenestroomcertificaten ! Maar het zal niet lang meer duren eer dat toch nog goedkoper uitvalt dan een zonneboiler ?"
Yannick, is dat niet wat optimistisch. Zonnepanelen zijn de laatste 5 jaar ongeveer 30% goedkoper geworden.
Om in de buurt te komen van de zonneboiler, moeten ze denk ik grofweg nog 3 maal goedkoper worden. Aan het huidig tempo duurt dat dus volgens mij nog zeer vele jaren, en niet 'niet lang meer'.
Walter
Al met al zie ik vooral voordelen van een niet-netgekoppelde PV-installatie zonder groencertificaten:
- geen bijdrage aan onbalans in netwerk, systeem is onafhankelijk
- geen verrekening van stroomverbruik en bijbehorende verspilling van overschotten
- geen beslag op algemene middelen
- eco-logisch
klopt, maar je bent twee aspecten vergeten, niet half zoveel opbrengst, en wat doe je in de winter?
walter
dat is een puur economische afweging, maar met je zonneboiler kan je een belangrijk deel van je SWW aanmaken zonder één gram CO². en met een systeem dat op langere termijn veel betrouwbaarder en goedkoper is dan PV.
Beide aspecten draaien om de mogelijkheid om de elektrische energie voor langere tijd op te slaan en daar is nog geen goed antwoord op (grote warmwaterbuffers, vliegwielen, hoogtemeren, perslucht, elektrolyse, koekoeksklokken), technisch soms wel uitvoerbaar met meestal met laag rendement en hoge kosten.
Toch zullen we deze kant op moeten omdat duurzame energieproductie uit zon en wind doorgaans niet samenvalt met de vraag naar elektriciteit en omdat vraagpieken zo opgevangen kunnen worden.
Hans,
kwestie van de netbelasting in de zomer ,
dacht ik dat ik met het voorgestelde systeem net het omgekeerde teweegbracht : door een niet te zware weerstand, die de (grote hoeveelheid, bvb 1000 liter), bijna heel de dag door probeert op te warmen, zou er net minder elec op het net gestuurd worden, omdat er constant een belasting aan hangt Voorwaarde is wel dat de grootte van de pv-installatie correct moet berekend worden.
In de winter zou er dan ook niet meer stroom van het net gehaald moeten worden, omdat we dan op houtstook zouden overschakelen.
Dus wordt alle (extra) opgevangen zonne-energie omgezet in warm water ?
In dat geval moet je toch enkel kijken welk systeem dat dit het efficiëntste doet ?
Zonneboiler dus.
Owv de houtgestookte situatie in de winter, zit je daar toch al met een buffer/boiler die hiervoor geschikt is.
G
Beste Geert
kunt u het niet eens uitrekenen wat een thermisch zonnepaneel zou mogen kosten om concurrentieel te zijn met uw oplossing?
eddy
ps ik denk dat het in de winter misschien wel beter zou werken dan een traditioneel thermisch zonnepaneel, zeker als het is om kleine hoeveelheden heel warm water te maken.
Het is bij een zonneboiler wel zo dat als ie volledig is opgewarmd, hij ook volledig is opgewarmd. Als je zelf geen warmte verbruikt, kan je deze dan niet delen met andere huizen. Bij PV kan dat wel: wat je op dat moment zelf niet verbruikt, kunnen andere huizen verderop (wellicht) wel verbruiken.
nee, want in de zomer gaat de helft van de burgers op vakantie, en warmt je boiler niet op, tenzij je de warmwaterkraan laat openstaan. neem je het vermogen te klein, heb je in de zomer sommige dagen te weinig warm water en moet je via het net bijverwarmen, bij heel zonnige dagen zal in de lopop van de namiddag iedereen z'n bouiler warm zijn, en krijg je zo misschien nog hogere pieken. ook in het tussenseizoen ga je veel van het net moeten halen, de zon is nun eenmaal geen constante, nog in tijd, nog in intensiteit. dit zijn zo een paar argumenten die me direct te binnen schieten.
hans d
Wegen de voordelen van een niet-netgekoppeld PV-systeem op tegen het gebruik van elektriciteit voor verwarming? Want ook al is dit groene stroom, dan kan er toch 2,5 keer meer primaire energie uitgespaard worden wanneer die stroom niet gebruikt wordt voor warmteopwekking maar wel voor andere toepassingen (pc, tv, stofzuiger,...). Alleen vereist dit laatste momenteel netkoppeling (met mogelijk bijbehorende problemen).
De beste oplossing is volgens mij in ieder geval ook een zonneboiler. Die heeft een gigantische COP (30 tot 70).jego
nee, nooit interessant, want op de moment dat je het meeste warmte nodig hebt, heb je de kleinste opbrengst. en zolang we geen seizoen lang onze stroom kunnen opslaan, gaat dat dus niet.
probleem is dat door de absurd hoge tegemoetkomingen het financieel wel interessant is om te doen, en we daardoor eigenlijk een probleem geschapen hebben in plaats van opgelost.
Tja, dan kan ik niet tellen. 4 jaar geleden kostte 6kw piek 33000 euro, vandaag vind ik 5 Kw piek aan 12500 euro...( 21% btw)