Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

zonnepanelen/vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Recent heb ik de convectorverwarming vervangen door 100%vloerverwarming in 6 de plaatsen van mijn huis, elk met een eigen thermostaat. de nieuwe warmtebron is een aardgasketel (daalderop32/80plus), met een afzonderlijke buitentemp.regeling(tempolec)die een driewegklep aanstuurt voor temperatuurkontrole van de vloerverwarming. Daar ik ongeveer 40 m2 beschikbaar heb op mijn dak zuidelijk gericht
met een helling van ong.40° ben ik van plan om deze opp. te benutten voor zonnepanelen met een opslagcapaciteit in de kelder of garage, voor zowel sanitair water en indien mogelijk voor de vloerverwarming. Is er iemand die ervaring heeft in de combinatie zonnepanelen/vloerverwarming, is dit een rendabele investering of behoort dit tot het rijk van de fantasie, alle advies/commentaar welkom.

Reacties

Meer dan 1000-2000 liter water opstaan is fantasie, je verliezen worden zo groot dat het de moeite niet waard is; alles hangt af van je sanitair verbruik. Als je met 6 personen bent en veel water gebruikt kun je gerust 10-15 m2 zonnepanelen en een buffer vat 1000-1200 liter aanleggen, dan heb je in de zomer warm water en in de herfst en lente fatsoenlijke verwarmingsondersteuning.

Gebruik je echter weinig warm water dan zou ik met tot 6-8 m2 beperken, en 500-750 liter buffer

En je temp. in je vloerverwarming met name de tussenseizoenen zo laag mogelijk zetten.

Mvg Arnold

Kleine rekensom ivm opgeslagen energie :

Per 1000 liter opgeslagen warm water.
We stellen dat u het water voor uw vloerverwarming opslaat aan laat ons zeggen 90 graden.

Laat ons zeggen dat het water in uw installatie nooit afkoelt onder de 20 graden. De nuttig gebruikte energie is dus 1000 liter aan 90-20 = 70 graden.

Dit komt op volgende berekening :

70000 Kcal opgeslagen energie
ofwel
0,2930771 Gigajoule
ofwel
81,18235676 KW

Uw energieopslag van 1000 Euro heeft dus een waarde van
4,06 Euro (aan 5 Eurocent per Kwh indien uw totaalverbruik aardgas lager is dan 5000Kwh)
2,44 Euro (aan 3 Eurocent per Kwh indien uw totaalverbruik aardgas lager is dan 5000Kwh)

Stel dus dat u een energieopslag zou realiseren van 20 000 liter, wat onmogelijk is in de praktijk, dan nog zou u maar voor 50 Euro energie kunnen opslaan.

Kleine rechtzetting :

1000 Euro moet uiteraard 1000 LITER zijn

Stef,

Het is inderdaad zo dat je relatief weinig geld (energie) in een grote boiler kunt opslaan.

Maar wat wil je daar nu eigenlijk mee zeggen? Dat grote boilers geen nut hebben? Dat het goedkoper is als we al ons warm water in doorstroom gaan verwarmen?

Die grote boilers zijn toch noodzakelijk om een ecologische verwarming/warm water produktie te kunnen maken.

Als je met een zonneboiler bv 100% warm water in de zomer wil, moet je ofwel een heel groot collectorvlak, dan wel een buffer hebben om minder zonnige dagen te overbruggen. En in de zomer zal je met een relatief kleine installatie nog wel toekomen. In het tussenseisoen speelt dit effect meer mee.

Uiteindelijk komt het er op neer hoe je zoiets beziet: ecologisch of economisch.

Economisch ben je niet beter af dan met een PH die warm water maakt met een extra (bv 30cm) geisoleerde elektrische boiler (bv 200 liter) en voor verwarming een elektrisch vuurtje gebruikt. De investeringskost is hiervan zeer laag (misschien 1000 euro), terwijl de relatief grote werkingskost beperkt blijft doordat de hoeveelheid energie die men nodig heeft ook beperkt is (grootste kost zal warm water zijn).

Ecologisch zit je volgens mij het beste met een PH met zonneboiler (van 500 tot 2500 liter, extra geisoleerd) voor warm water in de zomer en een pelletkachel (of houtvergassings cv-ketel als men zelf brandhout heeft) in de winter. De kleine bijverwarming gebeurd dan beste door vloer/muurverwarming. Het kostenplaatje hiervan is al rap 15.000 tot 20.000 euro. Je ziet, economisch is dit waanzin, maar toch zal bij mij dit systeem uiteindelijk toegepast worden. Misschien nog niet in het begin omdat het budget dat misschien niet toelaat (zal dan eerst de economische route volgen), maar dat is wel het einddoel.

Waarvoor zijn die grote boilers bij ecologische verwarmingssystemen nodig? Vooral voor een houtvergassings cv-ketel. De pelletketel werkt iets anders en kan met een kleinere boiler toekomen (200 liter, maar liever 500 liter en dan vooral voor de zonnepanelen).

Zo'n houtvergassingsketel werkt het beste (kwa rendement, uitstoot) als deze op vollast brand. Dat betekent bv dat een ketel van 20 KW (is zo wat het kleinste model verkrijgbaar) die 5 uur brand, 100 kWh warmte moet wegkrijgen.

Nemen we een boiler werktemperatuur tussen 35 en 95 graden, kan men per liter 60*4186 is 251160J aka 69.77Wh. Als je met 1 liter water 0.07 kwH kunt opslaan, heb je voor 100kWh (1*100)/0.069766666 is 1433.3 liter. 1500 liter is een standaard maat voor boilers.

Wat kan je nu doen met een volledig opgeladen 1500 liter boiler?

Een PH heeft een verwarming van bv 2kW nodig bij heel slecht weer (buiten min 10, we willen binnen 20 graden en er is gedurende dagen geen zon). Dan kan men zijn huis gedurende ,100/2 is, 50 uur verwarmen. Dit betekent dat men om de 2 dagen zijn cv-ketel moet aansteken. Men heeft dan wel geen douche genomen of (af)was gedaan. Ik neem aan dat men 15 minuten doucht en een vermogen vraagt van 16 kW. Dit betekent dat elke douchebeurt 16/4 is 4KwH verbruikt. Laten we voor een was en afwas beurt samen ook nog eens gemiddeld 4 kWh nemen per dag, dan verbruikt een 4 personen gezin 20 kW per dag. Nemen we dat bij in rekening, dan moet een 1500 liter boiler elke 30 uur terug bijgestookt worden.

Let op. Dit is in het slechtste geval. Als men minder moet bijstoken omdat men passieve zonnewinsten heeft, kan men langer toekomen. Als men een pelletkachel heeft, zal deze continue de boiler blijven bijverwarmen. Als men een DWWW heeft, zal douchen geen 4kW maar bv maar 2 kWh verbruiken. In het tussenseizoen kan het zelfs zijn dat men geheel niet moet bijstoken omdat de zonnecollectoren gemiddeld 20kWh per dag kan opslaan in de boiler (en het huis volledig passief verwarmt word).

Ik wil hier maar mee aantonen dat een grote boiler wel degelijk nut heeft. Als men vind dat (in het slechtste geval) men te dikwijls de houtvergassings cv-ketel moet aansteken kan men bv een cv-ketel kopen die ipv 100kWh, 250kWkh in de bijhorende boiler dumpt (4000 liter). Dan moet men deze maar om de 3.5 a 4 dagen aansteken, maar dat comfort betaal je dan door een duurdere boiler/cv-ketel.

Ecologisch is een grote boiler dus wel degelijk nuttig, want je verlengt in een periode met weinig zonnewinsten de tijd voordat je een andere energiebron moet aanspreken mee! Maw, je ecologische investering rendeert beter (extreem tegenvoorbeeld: 40m2 zonnepanelen en je warm water dan maken in een 10 liter boiler, zal ook niet goed werken).

Wim Van Goethem