zuinig stoken met accumulatiekachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen;

Ik ben recent verhuisd naar een appartement met verwarming op elektrische accumulatiekachels. Aangezien ik het pand huur kan ik de infrastructuur niet aanpassen. Toch zou ik liefst zo (energie-)zuinig willen verwarmen met de bestaande installatie. Tot op heden heb ik nog geen verwarming gebruikt, maar met de lagere temperaturen en vrije dagen in het verschiet zal dat wel veranderen.

 

Vragen: Wie heeft ervaring met dit soort verwarming en hoe gebruiken jullie het? Wat is de (energie)zuinigste manier om het juiste comfort te bereiken?

 

Installatie: 2 accumulatiekachels in de living en keuken op uitsluitend nachttarief met mogelijkheid om bij te laden op dag/nacht tarief. In de slaapkamer en hal kleine electrische toestelletjes op dag/nacht tarief.

sturing accumulatiekachels: rechtstreeks aangesloten zonder stopkontakt 1) een draaiknop aan de kachel die bepaald hoeveel de kachel 's nachts opgeladen zal worden. 2) een kamerthermostaat met aan/uit sturing die bepaald of er warmte moet afgegeven worden. 3) een knop om een direkte weerstand te activeren op dag/nacht tarief

elektrische vuurtjes: 1kw en 1.5kw. Gewoon ingeplugd in een stopkontakt met een thermostaat en een aan/uit knop. Voor deze heb ik eventueel een tijdschakelaar liggen. Er is ook nog een straler in de badkamer.

Gebruik: Overdag ga ik werken. 's Avonds, 's nachts en in de ochtend ben ik thuis. In het weekend ga ik soms weg, maar ben ik ook veel thuis.

Gewenst comfort: Ik woon alleen en ik heb niet snel koud. Tot nu toe heb ik de verwarming enkel aangezet om me te douchen. Zonder verwarmen is het de binnentemperatuur nog niet onder de 17° gezakt en dat is aanvaardbaar voor mij: terwijl ik bezig ben heb ik niet snel kou en om nog wat te surfen neem ik er een dekentje bij. Als ik bezoek verwacht stook ik het wel naar normale temperaturen om gasten comfortabel te kunnen ontvangen en om een lange uitleg uit te sparen (die de meesten niet willen begrijpen)

aandachtspunt: Als ik de accumulatiekachel gebruik zoals ontworpen laden ze 's nachts op en is het aangenaam warm als ik opsta en als ik thuis kom. Maar ook de tijd dat ik gaan werken ben blijft alles op temperatuur.  Moest de binnentemperatuur onder de 17° zakken wil ik wel systematisch verwarmen, maar vooral op de momenten dat ik er iets aan heb: bij het opstaan, tijdens de douche en als ik 's avonds stil zit.

 

ter info: sww is via een elektrische boiler op uitsluitend nachttarief. Er is een draaiknop om de temperatuur te regelen. Ben nog op zoek naar de juiste instelling (er staan geen graden op de knop).

Met vriendelijke groeten,

Filip

Reacties

Je kunt beter elektriciteit gebruiken om een warmtepomp aan te drijven.

Daarmee haal je veel zuiniger warmte in huis dan via elektrische weerstanden.

Ik kan TS helaas niet helpen omdat ik geen ervaring heb met accumulatieverwarming, maar met dergelijke open deuren help je TS ook niet... het gaat om een huurappartement zonder CV, wat heb je dan aan een warmtepomp???

Ingir, zo'n antwoord betekent dat je dringend je kennis over warmtepompen moet bijschaven.

Ik ben benieuwd met welke warmtepomp je TS zou kunnen helpen in een HUURwoning zonder cv-installatie.

Er zijn verschillende merken die warmtepompen voor dergelijke toepassingen leveren.

 

Eén voorbeeld daarvan:

http://www.fujitsu-heatpumps.be/NL/design-wandmodel-asyg-ltca

 

 

Dus je denkt werkelijk dat TS in zijn HUUUUUUUUURwoning 2 tot 4 luch/lucht-warmtepompen laat installeren en die ook weer verwijdert bij vertrek uit de woning? Wat zou dat kosten, zo'n 3-6K... en dan nog afgezien van de mogelijkheden om de buitenunits te plaatsen zonder hinder voor naastgelegen appartementen, medewerking van de verHUUUURder om enkele flinke gaten in de  thermische schil te maken.

 

En gezien het stookgedrag van TS is het ook zeer onwaarschijnlijk dat hij 3-6K kan/wil investeren in een verwarmingssysteem dat ook niet uitblinkt qua energierendement op de momenten dat de verwarming nodig is: kort stookseizoen door lage comforttemperatuur, geen buffering mogelijk waardoor warmte vooral 's avonds/'s nachts moet worden geproduceerd, precies de momenten dat de luchtwarmtepomp slecht presteert...

 

Ik ben geen installateur en heb slechts oppervlakkige kennis van warmtepompen, maar als ingenieur kan ik wel goed inschatten welke installaties geschikt zijn voor diverse woonsituaties.

 

In deze situatie zijn IR-panelen veel aantrekkelijker.

 

Filip,

 

Het is duidelijk dat accumululatiekachels in feite niet aangepast zijn aan uw leefwijze. Een groot deel van de warmte wordt reeds tijdens de dag afgegeven, op een ogenblik dat ge nog niet thuis zijt. Maar ge kunt natuurlijk ook rechtstreeks opwarmen, zij het dan grotendeels op dagtarief.

Is het niet mogelijlk dat ge navraag doet over de voorwaarden van de elektriciteitsverdeler hoe het dag- en nachttarief toegepast wordt, en welk voordeel het nachttarief geeft ten opzichte van het dagtarief. Bij ons geldt dit voordeel enkel voor het aandeel dat door de stroomleverancier gelevetd wordt, maar niet voor andere onkosten, zodat de prijs van de nachtstroom veel hoger uitvalt dan de helft van het dagtarief. Als dat eveneens zo is in het contract voor de accumumlatiekachels, kunt ge zelf uitmaken of het nog voordeel oplevert de nacht ervoor de kachels op te laden. Dan zou ge enkel een basiswarmte in het appartement verzekeren langs het nachttarief, en de rest rechtstreeks verwarmen.

Een echt goede oplossing zou eruit bestaan oa een glaspartij van 13m² dubbel glas van > 20j oud te vervangen door driedubbel glas en de muren langs buiten te isoleren. Echter als HUURDER kan ik enkel proberen de VERHUURDER van het pand te overtuigen van het ecologisch voordeel hiervan. 

 

Als trouwe lezer van dit forum (ik lees al minstens 5 jaar alle posts die hier verschijnen) moet je mij niet overtuigen dat elektrisch verwarmen verre van optimaal is. Ik heb reeds aangehaald dat de installatie veranderen geen optie is. Niet omdat ik het niet wil of omdat ik er het nut niet van inzie, maar omdat de de huisbaas enkel denkt aan gewin op korte termijn.

 

mvg, Filip 

(btw, Het is Filip of FC... ik heb geen idee van waar die TS komt ;) )

 

Filip, jij bent deTopicStarter

Pierre, 

Ik heb de V-test gedaan en daar geldt bij de meeste leveranciers de zelfde regeling en tarief als voor het gewone nachttarier. Er zijn andere leveranciers waar het circuit voor exclusief nachtverbruik een paar cent goedkoper is. Distributie en andere extra's zijn steeds het zelfde.

 

Ik heb ook het gevoel dat de installatie niet aansluit bij mijn levenswijze. Daarom stratte ik deze vraag: misschien ben ik niet de enige lezer van het forum die in deze situatie zit. De tip die je geeft is zeker al bruikbaar om nachttarief enkel te gebruiken voor basiswarmte en bij te stoken naar de behoefte van het moment. Zijn er lezers die deze werkwijze reeds hanteren? 

 

Filip.

ok, bedankt!

Begrijpelijk dat je geen forse investering wilt doen in een huurwoning. IR-panelen zijn echter niet duur en kunnen eenvoudig meeverhuizen. Energetisch zijn IR-panelen gunstig in comfortsituaties met lage luchttemperatuur (verhogen luchttemperatuur geeft  hoger warmteverlies via transmissie en ventilatie) en de panelen geven vrijwel direct warmte wat handig is als je vaak van huis bent of bepaalde ruimtes (badkamer) kortstondig gebruikt.

Ingir,

 

Ik ben dan wel geen ingenieur maar kan toch behoorlijk lezen, opzoeken en nadenken. Gelieve dus je geschreeuw en hoofdletters achterwege te laten.

 

Wat het verhuizen van zo’n warmtepomp betreft kan ik een beetje uit ervaring spreken. Voor mijn vader kocht ik, enkele jaren geleden, een lucht-lucht warmtepomp om zijn appartementje in een bejaardentehuis af te koelen in de zomer. Dat mocht toen ook niet van de ‘huisbaas’ maar ik heb het toch gedaan. Het monteren en later demonteren van die installatie (nadat mijn vader overleden was) heeft in totaal ongeveer 2 uur tijd gekost. Ik zou dus durven stellen: goed verhuisbaar.

 

Wat betreft de prestaties van zo’n lucht-lucht warmtepomp. Tegenwoordig zijn deze apparaten zodanig goed ontwikkeld dat zelfs een gemiddelde COP van 3 (over het hele stookseizoen) heel gewoon lijkt te zijn. Sommige van dergelijke warmtepompen kunnen blijkbaar al een gemiddelde COP van bijna 6 aanbieden: Daikin geeft voor het kleinste model van hun type Ururu Sarara. een seizoensrendement van 5,8 op. 

 

Ook die ‘enkele flinke gaten in de thermische schil’ wil ik flink relativeren. In de documentatie van Daikin staat voor de diameters van de leidingen: 1 gat van 6 mm voor de vloeistofleiding en 1 gat van 9,5 mm voor de gasleiding. Voor de elektriciteit: ook 9,5 mm. Dus 3 gaten van amper 1 cm diameter in de thermische schil. Is dat zo verschrikkelijk ?

 

Wat betreft jouw ‘oplossing’ de IR-panelen. Die hebben, omdat het slechts domme weerstanden zijn, altijd een COP van 1. Een paneel van 300 Watt levert dus per uur altijd slechts 0,3 kWh aan warmte. Beweren dat die panelen uiteindelijk zuiniger uitvallen is gewoon liegen. Bovendien levert dit soort stralingspanelen volgens de natuurkundige wetten slechts ongeveer de helft aan stralingswarmte. De rest van de verbruikte elektriciteit wordt overgedragen als convectiewarmte. 

 

Jouw opmerking over die hogere verliezen door de hogere temperaturen bij de convectie door warmtepompen is ook niet waar. Ik heb het nog eens opgezocht: IR-panelen hebben oppervlaktetemperaturen van 90 à 130 graden. Moderne lucht-lucht warmtepompen werken met luchttemperaturen van minder dan 30 graden.

 

Een moderne, kwalitatief goede, lucht-lucht warmtepomp kan, momenteel, bij een gelijk elektrisch verbruik, gemiddeld ongeveer 6 maal meer warmte leveren dan gelijk welk stralingspaneel !

 

En deze installatie kan zonder buitenunit? Zoniet is je ganse betoog misschien wel juist, maar het blijft niet relevant voor mij zoals ik al aangaf bij de vraagstelling.

@Dirk Bauwens Het probleem is dat je steeds uit het oog verliest dat TS een huurwoning heeft en geen behoefte heeft aan kostbare installaties. Lucht/lucht-warmtepompen zijn prima installaties, ik gebruik ze hier ook, maar minder geschikt omdat verhuurders doorgaans niet akkoord gaat met de buitenunits die het gevelbeeld aantasten en geluidshinder voor andere huurders kunnen geven.

 

Daarbij heeft TS geen behoefte aan een dubbele installatie die precies hetzelfde doet met alleen iets minder stroomverbruik. Hierbij spelen de kosten van de warmtepomp een belangrijke rol, het duurt immers vele jaren om de investeringskosten terug te verdienen met de besparing op stroomkosten.

Filip Claessens, 

 

Als je er een beetje vanaf zou weten, of ondertussen een beetje opzoekwerk had verricht, dan had je kunnen weten dat dergelijke warmtepompen ook zonder buitenunit bestaan. 

 

Ik twijfel steeds meer aan je geloofwaardigheid. Je hebt, naar eigen zeggen, alle posts op dit forum van de laatste 5 jaar gelezen. Desondanks dat heb je er toch bewust voor gekozen om een weinig geïsoleerd appartement te gaan huren dat dan ook nog eens op een absurde, peperdure manier verwarmd moet worden. Je vind dan wel weer dat je huisbaas driedubbel glas zou moeten plaatsen, buitenisolatie en wat misschien nog meer. Je vind het blijkbaar ook helemaal niet erg dat je buren (die duidelijk wel stoken) diegenen zijn die financieel moeten opdraaien om jouw appartement op 17 graden te houden. Maar zelf lijk je helemaal niks te willen doen om je situatie ook maar enigszins te verbeteren. Of zit je misschien financieel totaal aan de grond, heb je misschien al een budgetmeter, kun je de huur van je appartement wel betalen ? 

 

Ingir,

 

Ik heb even opgezocht wat voor de elektrische accumulatieverwarming van een klein appartement gemiddeld betaald moet worden. Dat was begin vorig jaar ongeveer 80 euro per maand of ongeveer 1000 euro per jaar. Dit jaar zou die factuur, door al de nieuwe prijsverhogingen, wel eens 1500 euro of zelfs meer kunnen bedragen, toch volgens de vele nieuwsberichten hierover. Dus zelfs met een relatief lage, gemiddelde COP van 3 kan op de elektrische verwarming van een klein appartement ongeveer 1000 euro per jaar bespaard worden ! Dat is erg veel geld voor iemand die krap bij kas zit. Het kan het verschil maken tussen eten en geen eten.

 

Ik heb ook ontdekt dat Eandis voor de aankoop van een nieuwe warmtepomp een premie tot 1700 euro uitbetaalt (voor beschermde personen komt daar nog eens 850 euro bij). En dan heb ik nog niet eens gezocht naar bijkomende premies die misschien door andere instanties en gemeentes worden betaald. Ik denk haast zeker dat die er ook zijn, zeker voor de omschakeling van elektrische accumulatieverwarming naar warmtepomp.

 

Al bij al denk ik dat zo’n moderne lucht-lucht warmtepomp niet na vele jaren maar waarschijnlijk al na 1 jaar kan terugbetaald zijn.

 

Dirk Bauwens,

Kijk, dit is nou de reden waarom ik zo een hekel heb om ook maar iets te posten op dit forum!  De informatie die de TS geeft straal negeren. --Ts ben ik in dit geval, maar zowat iedereen die hier een redelijke vraag stelt heeft het zelfde voor.--  Om dan totaal naast de de kwestie te antwoorden om te eindigen in een eindeloos welles-nietes spel, en ondertussen de mensen nog eens gaan aanvallen.

 

In je post van  vr, 01/01/2016 - 14:20 verwijs je jaar volgend voorbeeld:

http://www.fujitsu-heatpumps.be/NL/design-wandmodel-asyg-ltca

-->Dit is een warmtepomp met binnenunit en buitenunit.

 

En ik heb een beetje opzoekwerk gedaan en er bestaan idd warmtepompen zonder buitenunit. Het spijtige daaraan is dat je een gat in de gevel moet maken van 20 cm (link raakt niet door spamfilter)

Je had al kunnen weten uit zin 2 van de initiele post dat dit geen optie is, en omdat je zo'n goed verstaander bent lees je het ook nog eens in post 4, post 6, post 7, post 14 en post 17. En dan nu nog eens.

 

De redenen waarom ik dit appartement huur zijn niet relevant en gaan je helemaal niks aan, maar ik geef ze toch maar even mee om te tonen hoe fout je wel bezig bent. De isolatie en de manier van verwarmen was het enige nadeel van dit appartement. De voordelen waren talloos: op fietsafstand van het station om te gaan werken, voldoende groot zonder een teveel aan ruimte, wandelafstand van winkels en warenhuizen, in het centrum van een vrij landelijke gemeente, dicht bij mijn vrienden en familie, ruim binnen budget, maar vooral onmiddellijk vrij...  Want na een relatiebreuk is het geen gezonde situatie om nog lang onder een dak te wonen met je ex-partner... ... Een dak dat ons eigendom is, een dak dat 2 maanden geleden vernieuwd werd om er meteen 22cm isolatie in te steken, nadat de vloer al 24 cm XPS kreeg (+ vloerverwarming) en alle glas dat nog geen HR+ glas was vervangen werd...  Het volgende op de planning was de buitenmuren aanpakken om tot slot de CV installatie te vervangen door een condensatieketel of een warmtepomp.

In afwachting dat mijn ex-partner een keuze maakt of zij het huis wil overnemen of we het huis gaan verkopen staat mijn spaarboek inderdaad eerder aan de lage kant door de gedane investeringen, maar elke maand kan ik een deel van mijn loon en andere inkomsten sparen. Verder hoef je je dus geen zorgen te maken over mijn financiën.

Maar zoals ik al zei is dit alles niet relevant voor de vraag die ik stelde en heb je er geen zaken mee.

Over de huisbaas heb nooit gezegd dat hij glas moet vervangen of moet isoleren. Ik heb alleen gezegd dat dat een betere oplossing zou zijn, in de lijn van de filosofie van dit forum.

Als de buitentemperatuur 14 graden is heb ik echt de buren niet nodig om het appartement op 17 graden te houden.. dat lukt nog wel met passieve warmte en warmtewinsten enz. Ondertussen is het kouder buiten en is een 18-tal graden binnen aangenamer. Meer is voor mij echt niet nodig, niet om het financiele of om te profiteren van de buren, maar omdat ik bij die binnentemperaturen geen kou heb. En het je zit echt op de verkeerde plek als jij mij nu gaat overtuigen dat ik, voor mijn geburen, ganse dagen het appartement moet 22° stoken en in zwembroek rondlopen in huis!

Ik heb je er eerder al vriendelijk op gewezen dat de oplossing die je voorsteld correct maar niet haalbaar is. Toch blijf je er op doorgaan om me uitijndelijk persoonlijk aan te vallen. Waar wil je hier mee naar toe? Wil je me onder druk zetten om toch voor jou oplossing te kiezen? Ik woon nog geen maand in dit appartement en je wilt me op ramkoers met mijn huisbaas zetten.. Ik draag de ecologische gedachte van dit forum een warm hart toe, maar dit is echt niet de manier!!

Bedankt voor de hulp!

Met vriendelijke groeten, Filip

Je moet mij niet overtuigen maar TS. En dat gaat je volgens mij ook niet zo best af...