screens in lichte kleur efficiënter ?
Hallo iedereen,
We zijn in de beslissende fase voor het bestellen van screens voor onze ZLEW. We hebben hier even mee gewacht om aan te zien wat een hittegolf doet met de woning, maar bij 29°C binnentemp is het duidelijk dat de screens er moeten komen :-) ...
We lopen nu even vast op de keuze van de kleur van het doek en de bijhorend verschil in performantie. Het meest esthetische zouden antracietkleurige screens zijn in dezelfde kleur als het schrijnwerk. Maar klopt het dat die minder warmte zouden buitenhouden dan bvb witte of alu-kleurige doek ?
Ik heb een tabel van het Soltis 86 doek van Serge Ferrari en daaruit blijkt dat een doek met lichte kleur verhoudingsgewijs meer zonlicht doorlaat (TS) en reflecteert (RS) dan absorbeert (AS). Een donker doek absorbeert meer dan het reflecteert. Heeft die hogere absorptiewaarde effect op de binnentemp van de woning ?
Samengevat; hebben deze eigenschappen een voldoende doorlsaggevend effect op de efficiëntie van het doek om bepalend te kunnen zijn voor de kleurkeuze ?
Met dank voor het meedenken,
domien
ik zou er niet van wakker liggen. Screens moeten zonlicht tegenhouden. Dat is voldoende. Ik denk niet dat kleur/absorbtie veel invloed zal hebben op je binnenklimaat. Maar misschien zeg ik dat omdat we zelf zwarte screens hebben ;-).
Walter
Bedankt, het is alleszins de bedoeling van niet meer wakker te liggen door de warmte ;-)
Ik zou ook het liefst de antracietkleurige hebben, omdat het beter past in het geheel en langer mooi blijft denk ik.
Ik zie alleen in die tabel van Soltis dat bvb alu kleurig screens: 21% TS (zon-transmissie) 43% RS (zon reflectie) en 36% AS (zon absorptie) leveren. De waardes voor bvb antraciet zijn 16% TS, 7% RS en 77% AS.
Ik vraag mij gewoon af wat dit verschil betekent in realiteit en of dat merkbaar gaat zijn in het binnenklimaat?
tot even geleden kreeg je enkel hoeveel zon ze doorlieten. Wat ze doen met de zon die ze niet doorlaten is secundair. Kijk in de eerste plaats naar wat doorgelaten wordt. Absorbtie zorgt natuurlijk dat je screen opwarmt en potentieel meer warmte je woning instuurt. Maar die hoeveelheid zal toch steeds veel minder zijn dan wat direct zonlicht in je huis veroorzaakt. Je ramen zijn net zo gemaakt dat 'warmte' moeilijker door je glas gaat dan zon (waarom ook dat het zo een probleem is als je zonlicht je huis binnen opwarmt: die warmte kan niet meer weg).
het effect van de absorptie is ook zeer complex: ze zullen opwarmen (hoeveel?), er zal convectie ontstaan achter de screens, warmte zal overgedragen worden. Maar als je er zeer bang voor bent, neem een bredere spouw tss screen en raam, zorg dat er wat ventilatie kan ontstaan achter je screen,...
Ik zou enkel op de TS kijken. Maar ik dacht met te herinneren dat we screens hebben die 90a92% tegenhielden, niet 21% doorlaten. Dat lijkt me veel (maar nog altijd veel beter dan zonnewerend glas). Maar wij zien ook weinig door onze screens daardoor - allemaal keuzes....
Walter
Denk dat we voor de donkere gaan kiezen. Beneden Soltis 86 en de slaapkamers boven Soltis 92 voor de betere verduistering. Die laten maar 5 of 6 % licht door. Wat het effect van de opsplitsing reflectie en absorptie in de realiteit gaat geven is idd moeilijk vast te stellen, maar we zullen het er maar op wagen denk ik. We hebben 3-dubbel glas dus dat zal wel helpen hoop ik maar.
Momenteel hangt er tijdelijk van die zwarte schaduwdoek voor in de tuin tegen de binnenkant van de ramen om iets te hebben. Dat helpt al wel wat maar die wordt toch flink warm. Het is natuurlijk wel aan de binnenkant en dan is het al te laat...
Zoals je in je laatste regel hier al aangeeft, moet je zon inderdaad buiten tegen houden, en niet binnen, dan is het te laat.
Bij ons zeiden ze dat een donkere screen effectiever is dan een lichte.
Dus ik zou in jou geval dus gewoon voor die antraciet kleurige gaan, zoals je wilde doen.
Op de website Iedereenben.be staat dit ook zo:
Donkere screens zijn efficiënter dan lichte kleuren
Zeker voor heel grote glaspartijen zijn screens de beste oplossing. Screens zijn strak gespannen doeken met kleine perforaties die aan de buitenkant van het raam worden neergelaten. Ze laten licht binnenstromen, maar weren uv-straling en warmte. De meeste zijn gemaakt van acryl- of polyestervezels. Acrylvezels isoleren goed en zijn gemakkelijk te onderhouden, polyestervezels zijn ongevoelig voor scheuren en slijtage. De kleur bepaalt niet alleen het uitzicht, maar ook de efficiëntie. Een doek in een donkere kleur filtert meer dan 90% van de zonnestraling. Een zonweringsdoek in een lichte kleur zal meer licht en uv-stralen doorlaten.
Okee,bedankt voor de bijdrage ! Als iedereenben het zegt zal het wel zo zijn :-)
Ook onze architect zei dat we beter voor de donkere screens kozen, omdat die beter de zon weren dan de lichtere. Ik meen me te herinneren dat dit zelfs bleek uit de PHPP-berekening van ons passiefhuis. We hadden geluk, want die donkere zagen we ook het liefst B-).