stank badkamer

Ik woon sinds enkele maanden in een huisje uit 1919. Net voor mijn verhuis heb ik de beerput laten ruimen maar ik zit nu sinds enkele weken met een serieus stankprobleem in de badkamer. De badkamer is gebouwd in het vroegere stalletje boven de gemetste beerput. Ik ben al een poosje bezig met goeie bacterieen toe te voegen maar helaas lijkt het probleem daar niet mee opgelost. De renovatie van de badkamer lijkt me uit de jaren '90 te stammen. Ik heb al een loodgieter laten komen en die kon zien aan de zwart geworden koperen leidingen dat het stankprobleem al lang moet bestaan. Het is de ammonium die zorgt voor het zwartworden van de buizen. Het beste zou zijn om heel het gebouwtje af te breken, de put te dempen en rechtstreeks op de riolering aan te sluiten. Helaas heb ik daar absoluut geen budget voor. Nu was mijn redenering dat als ik het toilet vervang door een composterend exemplaar dan komt er geen urine meer in de put die verantwoordelijk is voor de amoniumdampen waardoor het probleem zou opgelost moeten zijn. Zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben? 

Alvast bedankt

Ilse

Reacties

Nu gebruiken we ons droogtoilet enkel 's nachts.. investering was 2 toiletemmers met deksel (25€/st?), 2 compostbakken bij ons houten vakwerk (nu 29€ dreamland) zodat we die geleidelijk kunnen afbouwen tijdens overscheppen/keren compost. Eigenlijk best 3 compostbakken zodat de compost volle 2 jaar kan composteren. Een goede beschikbaarheid van houtschilfers (voor ons moeilijkste). En een of twee plantenspuiten (10€/st, met drukpompje)
De tweede emmer dient om houtschilfers op onze kaka/pipi te doen. Die tweede plantenspuit om de vuile emmer buiten boven de compostbak proper te spuiten.
De ontlasting geeft haast geen geur af als je die op voldoende houtschilfers doet, en die ook weer afdekt met een nieuw laagje houtschilfers, die je met een fijne nevel natspuit en zo "afdicht".
Na twee jaar, en omdat het goed werkt, hebben we een bakje rondom onze emmer getimmerd, zoals in onderstaande zeer uitgebreide website:
Eautarcie.org

Is je huis idd zonder verbinding op de riolering?

Het composttoilet dat ik in gedachten heb is iets gesofisticeerder, nl deze https://composttoilet.be/collections/biolet-a/products/biolet-compostin…

 

Net voor mijn verhuis heb ik de put laten leegtrekken en die mannen zeiden dat het regenwater toch zou overlopen naar de riolering maar zeker ben ik daar dus niet van.

Dat moet je dus eerst en vooral navragen of uitpluizen...

En regenwater in de beerput hoort daar ook niet...

Dat https://composttoilet.be/collections/biolet-a/products/biolet-compostin… lijkt me veel elektriciteit te verbruiken:55W. Is dat permanent (computertje, luchtafzuiging?) of enkel bij gebruik? Wat wordt er gemixt? Lost dat dan evt jouw probleem op?

Mijn redenering is dat als er geen urine en faeces meer in de put terechtkomen er ook geen ammoniumdampen kunnen ontstaan en ontsnappen. Want het is die typische geur die in mijn badkamer terecht komt. Het putdeksel komt uit op de binnenkoer en soms heb ik daar ook overlast.

Normaal is een put luchtdicht afgesloten net als alle leidingen er naar toe.

- zijn alle stanksloten correct dicht in de badkamer?
- is het putdeksel luchtdicht? Er zou geen stank mogen uit komen. Eventueel het deksel vervangen?

Het kan ook zijn dat je aansluiting wc-afvoerbuizen niet meer luchtdicht is. Dan moet je daar eventueel een rubber in de aansluiting vervangen. Gezien het waterslot in de wc zit kan daar ook het probleem zitten.

En je moet ook eens kijken hoe het zit met de verschillende andere afvoeren in je badkamer.

Walter
Ps: als ik een huis beoordeel: ik kijk naar het oorspronkelijke plan en alle koterij die aangebouwd is, beschouw ik als af te breken. De kwaliteit is meestal bedroevend. Wat doet een badkamer trouwens in een aanbouw. Die hoort bij de slaapkamers....

Tja, de loodgieter die ik liet komen stelde ook voor om de achterbouwtjes af te breken, de put te dempen en rechtstreeks aan te sluiten op de riolering. Helaas heb ik hier totaal geen budget voor. Dit huisje is van 1919 en is echt ook niet groot waardoor ik slechts één doorloopkamer en één slaapkamer heb. Plek om daar een badkamer te maken is er dus echt niet. Zonder budget is het dus zoeken naar een 'creatieve' oplossing.