Tuinhuis: Houten rooster met Argex ertussen ipv betonplaat
Geachte forumleden,
Wij willen achteraan in de tuin een tuinhuis bouwen. In de eerste plaats als hobbyruimte en aanpalend willen we een bescheiden kippen- en konijnenhok (2 tot 4 kippen en 2 tot 4 konijnen...).
Onze woning is een rijwoning en de plaats achteraan in de tuin is tussen de 40 en 50m vanuit het centrum van de straat, waar een betoncamion kan staan (centrum Borgerhout).
Normaal zou ik een gewapende betonplaat 12 - 15cm dik voorzien (met een bewapingsnet).
Maar 40-50m is net over de grens voor de betonpomp.
Daarom dacht ik aan volgende opbouw ipv de betonnen vloerplaat:
- 1 laag antiworteldoek.
- 1 laag PE folie (tegen het vocht).
- Daarbovenop een houten roostering (dakbalken van 150mm of 175mm)
- Tussen de balken zou ik Argex korrels of een gelijkwaardig materiaal willen storten om 100% zeker te zijn dat er geen ratten of muizen nesten in kunnen nesten.
Verdere opbouw van de vloer:
- Op de houten roostering zou ik 6 cm Pavatex kleven en vijzen.
- Als harde afwerklaag zou ik daarbovenop 18mm OSB3 lijmen en vijzen.
Graag jullie visie, tips, ervaringen?
Rudy
Enkele bedenkingen Rudy:
- Al die materialen zoals balken, platen en argexkorrels zullen ook tot daar moeten gebracht worden met mankracht, dat zal zeker niet minder tijd en moeite kosten dan met een drietal personen en kruiwagens de beton van voor naar achter te rijden. Dus dat lijkt mij geen reden om van die betonplaat af te zien.
- Waarom en worteldoek en folie en niet enkel folie?
- ik denk dat ratten het minstens even leuk zullen vinden om hun nest en gangen te midden van de argexkorrels te maken dan tussen holle en goed verluchte ruimte's.
- in geval van die houten roostering zou ik die op een hoogte van de ondergrond maken zodat de wind (lucht) er vrij spel onder heeft. Op die balke zou ik geen houtvezelplaat leggen (te delicaat) maar een osb-, muliplex of liever nog een betonplexplaat. Daarop kan je indien gewenst (?) nog een isolatieplaat en vloerplaat leggen.
Dag Charel,
onze gang is te smal om met een kruiwagen naar achter te rijden.
De afstand centrum straat (waar de betoncamion kan staan) tot de stortplaats is net iets te groot. 40m blijkt volgens een bekende betonleverancier van regio Antwerpen de grens te zijn.
Houten balken en zakken met Argex korrels in de hand naar achter brengen is geen probleem.
Wortelfolie en doorbovenop PE folie:
In helophytensystemen voor waterzuivering (waarvan ik er zelf ook al 2 gebouwd heb) blijkt dit een goed systeem te zijn. Nooit worteldoorgroei gehad uit de onderbodem. Vandaar liever die twee lagen dan nadien spijt het niet terug toegepast te hebben.
Jouw idee om het op een hoogte boven de ondergrond te plaatsen kan inderdaad, maar om met de reglementen van Ruimtelijke Ordening te overeenstemmen zitten we dan heel krap met de hoogte. Maar... het kan net!
We zouden dan de bodem +-10cm boven de grond kunnen plaatsen maar zijn bang dat we daar een onkruid of een muizen behuizing gaan maken (vandaar het idee om op te vullen met Argex).
En... er zitten daar (tuinen centrum Borgerhout, Antwerpen) gegarandeerd muizen!
Ik zou dus over het gehele grondoppervlak tot en met de zijkanten van het houten rooster boven de grond (dus ook de opstaande kanten) een metaalgaas kunnen/moeten plaatsen om muizennesten te vermijden.
groeten,
Rudy
**verwijderde gebruiker**:
Voor alle eerlijkheid: Het is hier omdat het van moeten is dat ik een alternatief voor een betonvloer zoek, want anders zou ik +-15cm gewapende betonvloer toepassen.
Geplastifieerd draadgaas met daarbovenop vijverfolie (een Nederlandse firma levert dat aan héél schappelijke prijzen) zal de basis vormen. (EPDM zal een stuk duurzamer zijn dan PE folie...).
Daar gaat dan wel niet mijn vijver maar de bodem-rooster van het tuinhuis boven komen.
Glasschuimgranulaat: Ken ik niet. Kan je daar meer info (technisch, merknamen, leveranciers...) over geven? Milieutechnisch kan ik me voorstellen dat dit 100% OK is, maar hoe zit het gezondheidstechnisch (ik denk aan stof ervan dat in onze longen kan terecht komen)?
groeten,
Rudy
Bedankt,
Foamglas heb ik al toegepast, maar ik wist niet dat er een granulaatvorm met dezelfde eigenschappen bestond.
Als vochtwerende, isolerende en dragende onderlaag lijkt het me een véél beter alternatief dan de Argex korrels waar ik aan dacht.
Als men het als ondergrond voor treinsporen gebruikt dan is het zeker probleemloos als dragende ondergrond voor een houten vloerrooster onder een tuinhuis.
De opbouw zou dan zijn: Antiworteldoek, Glasschuimgranulaat (en zo mogelijk goed aandammen), en daar rechtstreeks het houten rooster op.
Een big-bag kan hier met een kraan over ons huis tot in de tuin geplaatst worden. Dat is ook leuk dat je met heel het zaakje niet door de gang of woonkamer moet.
Ik ga zeker eens prijs vragen.
ik zou de houten roostering zwevend boven de grond plaatsen, op korte pootjes. Dan kan je hout altijd drogen.
onderin zou ik gewoon een geotextiel leggen met 5cm dikke rolgrind, daar komen ook geen muizen in, blijft proper en kan ventileren. Houten balken die ergens op liggen rotten en schimmelen makkelijk.
Ik zou zo'n houten vloerconstructie ook zeker luchtig leggen, dus zwevend. Niet enkel voor de balken maar vooral ook voor de beplating die daar bovenop ligt. Zonder verluchting zullen daar regelmatig druppels onderaan hangen.
Rudy, Ik heb in het verleden een aantal keer 'beton' gemaakt door gewone aarde, baksteenpuin, cement en water intens te mengen met een betonmixer. De resultaten waren perfect. Misschien een idee voor jouw fundering ?
Ik ga de raad van limer en charel volgen, en de vloer zwevend maken. We hebben nog voldoende m2 resol en Pavatex over van ons vorige bouwwerk om vloer en wanden te isoleren. Het zal dus nog een redelijk goed geisoleerde vloer worden.
Een geotextiel met keien erop. We hebben +- 1m2 keien + oude bakstenen en overwegen ook de tip van Dirk Bauwens om er een klein deel cement bij te mengen.
Het leuke is dat ik er dan deze winter als het het weder redelijk is ook nog aan kan verder werken.
Bedankt voor jullie raad.
Rudy
Rudy,
De keien op de geotextiel dienen enkel om de geotextiel op zijn plaats te houden, en te zorgen dat er geen ongedierte in kan nestelen, vandaar rolgrind, dat komt niet vast te liggen. Als je deze laag dik genoeg neemt (5 à 10cm), dan komt er ook geen onkruig in. Deze grindlaag moet net drainerend blijven, dus zeker geen cement onder mengen.
Hier staat het zelfbouw tuinhuis op pootjes.
Opbouw;
- een stevige steen (10a30 cm hoog, grond loopt af).
- hardhouten balken, om de meter ondersteund.
- een geïmpregneerdeigen kader als vloer ondersteuning
- 2 lagen Osb
Zodoende is alles onderaan zo open dat ik niet denk dat ook gedierte er zal huizen. Na 2 jaar is er zo goed als geen begroeiing meer onder het tuinhuis.
Ivm je hoogte: neem je geen plat dak?
Walter
Limer: OK, dan gebruik ik de keien zoals ze zijn.
Walter: Ik neem 1 tot max. 2cm per afhelling per meter dan ga ik op 4m maar 4 tot max. 8cm omhoog. Met een plat dak zou ik ook een dakrand moeten toepassen van een bepaalde hoogte.
groeten,
Rudy
Je kan in 2 richtingen afwateren (en 2 aflopen zetten.
En een dakrand moet echt niet hoog zijn. Hoogte van de draagstrucuur is eigenlijk voldoende. De rest is esthetisch.
Walter
Rudy,
Waarom zet je de constructie niet gewoon op schroeffundering ?
Snel, goedkoop, geen beton, en je hout is perfect beschermd tegen vocht.
Dirk
Dirk,
ja daar had ik aan gedacht maar daar zit in de ondergrond nogal wat oud steenpuin van vroeger. Het is ook niet uitgesloten dat er zelfs nog oude gemetste riool gewelven van afvoeren uit de jaren 18xx aanwezig zijn.
Vandaag en morgen zal ik eens een paar putjes probreren graven met de spade op een paar belangrijke plaatsen (hoeken en in het midden).
Als ik iets kan uitgraven plaats ik mogelijk van die gegalvaniseerde "paaldragers" (zo'n pin met een vierkante doos erop). Achteraan en in de zijkant kan ik wel met keilbouten horizontaal een dakbalk vast maken. Ik moet dus eigenlijk enkel de twee buitenmuren en op enkele plaatsen in het midden van de vloer voor steun zorgen.
groeten,
Rudy
Gisteren wat putjes gegraven, tot +-40cm diep. De ene plaats zwarte tuingrond, de andere plaats steenpuin van vroeger. Maar... als je met de spade op de bodem van de putjes stampt hoor je duidelijk een soort echo van holle ruimtes. (Oude rioolgewelven, oude beerputten uit de jaren 18xx ???)
Daarom ga ik voor de vloeropbouw voor een tussenoplossing:
Over het gehele grondoppervlak (4 x 5m) plaats ik een profesioneel antiworteldoek (260 gram/m2 non woven PP vilt).
Vooraan een achteraan giet ik een betonnen balkje (max. 15 x 15 cm over een lengte van 5 meter) met een flinke baar betonijzer erin. Ik overweeg eventueel in het midden van de vloer ook een kleinere van 15cm x 10 cm te gieten als steun in het midden van de vloer.
In het beton voeg ik een percentage waterglas (natronloog) toe om die ineens waterdicht te maken.
Op de nog natte beton plaats ik meteen een balk +-45x150mm waarin ik stukken draadstangen geschroefd heb.
Dan zit die meteen goed verankerd.
Op die houten balkjes kan ik dan de houten roostering voor de vloer vast vijzen. (Alle 40cm een 45 x 150mm balkje).
Aan het open einde van de vloer plaats ik geplastifieerd gaasdraad (tegen de muizen en insecten).
Zo blijft het onder de houten vloer altijd goed verlucht.
Op de houten roostering ga ik eerst 60mm Pavatex plaatsen (heb een palet over van een vorig bouwwerk... en daarbovenop als vloer OSBIII 18mm. (Ik zou de OSB door de Pavatex op het vloerrooste vast vijzen).
Sta enkel in twijfel om tussen het vloerrooster en de Pavatex nog één of andere beschermfolie aan te brengen.