Welke firma en welke methode voor een goede kelderdichting?

Het huis dat we verbouwen is van 1959.
Na meer dan 40 jaar een droge kelder, hadden we in 2003 voor de eerste keer waterinsijpeling.
De firma Chemie-en-Bouw, Eke herstelde de kelder in 2004 en kwam in 2013-14 nog 7 keren langs (in de garantieperiode) om opnieuw insijpelend vocht aan te pakken! Zonder veel succes, want er bleef insijpeling na elke regenbui of vochtig weer.
In 2014 verviel de 10-jarige waarborg en sindsdien is het probleem niet opgelost.
We probeerden tevergeefs een aantal producten uit.

Kan iemand een firma aanbevelen om de kelder waterdicht te maken met een garantie van 10-15 jaar?
Heeft iemand ervaring met Murprotect, DL, Hydroment ?
Er zijn firma's die noppenplastiek gebruiken en het water evacueren via een put met pomp.
Andere stellen voor de kelder te bekuipen.

Alvast bedankt voor elke reactie!
 

 

Reacties

Als je het water buiten kan tegen houden, zoveel te beter.

Is het vooral regenwater/oppervlakte water dat binnendringt?

Of staat de grondwaterstand zo hoog?

Bij oppervlaktewater/regenwater, is een drainagemat/noppenmat een oplossing, zoals bijv.

http://www.doerken.com/bvf-be/produkte/mauer/noppenbahnen/produkte/ms_drain.php

Maar dan moet je wel volledig rond de kelder kunnen vrijgraven, tot op niveau fundering/vloerplaat + dit water wegpompen.

Nadeel is natuurlijk, dat je dan moet zorgen dat het water continue wordt weggepompt, voordeel is dat je het buiten al tegenhoudt, en het de structuur van het gebouw niet verder meer aantast.

Ook al meegemaakt, dat de putjes waar de dakgoten in uitkwamen, bij iedere dakgoot gemetst waren tegen de kelder, en daarna gecementeerd.

Na 30-tal jaren waren deze echter losgescheurd, en kwam er ook na iedere regenbui water in de kelder.

De gemetste putjes zijn toen allemaal vervangen door PE putjes en opnieuw waterdicht aangesloten naar de riolering.

Probleem van water na regenbuien in de kelder was hiermee opgelost, zonder verder nog iets aan de kelder te doen.

Bedankt voor je reactie Limer.
Het is grondwater dat binnen sijpelt, vooral bij en na regenweer en vooral daar waar muur en vloer samen komen.
Het probleem heeft niks te zien met lekke putjes of buizen, want de hele riolering is dit jaar vervangen.

Ondertussen zijn 2 firma's langs geweest.
Ze stellen beide volgende oplossing voor: rondom de muren wordt een goot gemaakt waar water zicht verzamelt, dit water wordt geevacueerd naar een putje waar een pomp in zit die het water afvoert naar de waterafvoer naar de straat,  de vloer wordt bekleed met noppenplastiek.
Het is dus het systeem dat je in je 2de mail beschrijft.
Kan je één of andere firma aanbevelen?
 

Alvast bedankt!

 

wat jij beschrijft is oppervlaktewater en geen grondwater.
Dat gootje wat je zegt is buitenkant rond de kelder?
Noppenfolie moet over de volledige hoogte tegen de buitenkant keldermuur komen, van juist boven afgewerkt niveau tot zijkant vloerplaat kelder.
Neem een noppenfolie waarop een geotextiel gelijmd is op de noppen, en zorg dat dit aan de grondzijde zit, niet kelderzijde.
Iedere aannemer zou dit moeten kunnen uitvoeren. Grootste werk zijn de graafwerken.

Dag Limer,

1 firma spreekt van VLOERDRAINAGE in haar offerte.
Ze gaan alle loszittende delen vloer verwijderen.
Dit gootje zou aan de BINNENKANT van de kelder zitten, en de omtrek van de muren volgen.
Ze plaatsen een pompput met volautomatische pomp.
Ze bekleden de BESTAANDE VLOER met een noppenbaan.
Ze voorzien een nieuwe keldervloer in beton met een dikte van 7-9 cm over het noppenfolie.
Het staal dat ik zag had geen geotextiel, was puur plastiek.

De andere firma:
Open vloerdrainage inclusief aanmaak pompput, pomp, aansluiting op bestaande afloop.
Ook hier wordt dezelfde methode gevolgd.

Beide firma's geven 10 jaar garantie.
En hoewel 1 muur wat nat staat tot ongeveer 60-80 cm hoog (door opstijgend vocht dat binnen loopt vergaring vloer-muur) gaan beide firma's geen noppenfolie op de muren aanbrengen.
Er worden dus geen graafwerken gedaan, noch binnen noch buiten.

We beslissen nog niks tot wanneer de laatste firma is langs geweest.
 

Ik zou zeker prijs vragen bij een firma die de kelder bekuipt, dat is sowieso de enige echt doeltreffende oplossing.

Het systeem met een pompput, dompelpomp, vloergootjes en drainagematten is voor mij een noodoplossing. Je blijft dan immers een lekkende en vochtige kelder behouden.

Een kelder moet dicht zijn en blijven zonder dat je op een pomp moet rekenen die constant binnendringend water wegpompt!

Bekuipen dus zonder twijfel ! 

We hebben destijds een gelijkaardig probleem gehad. Over een viertal meter van de kelder kwam het grondwater binnengesijpeld op het niveau van de scheiding tussen vloer en opgaande keldermuur. Hier was het tamelijk gemakkelijk de juiste oplossing te vinden: de opgaande keldermuur bedekt niet de volledig voetplaat van de fundering. Met de tijd kwam er voldoende ruimte tusen de muur en de funderingsplaat om het water dat zich buitenkant op de plaat verzamelde naar binnen te laten komen. We hebben dan een sleuf gegraven tot op de fundering, en de verzamelhoek opgevuld met een afgeronde cementering. Daarna alles opnieuw afgeteert.

Wanneer zich dat over een grotere lengte afspeelt zal deze oplossing moeilijker worden, Men moet ook de mogelijkheid hebben een sleuf te graven, en ook zonder terrassen te moeten opbreken. Al zal dit probleem niet snel onder een terras optreden.

Misschien is het mogelijk langs binnen een product in de muur te injecteren, juist boven de fonderingsplaten.

De muren injecteren is inderdaad een optie. Er worden dan gaten in de keldermuur gemaakt waarin een soort gelmengsel gespoten wordt om te voorkomen dat het water naar boven in de muren dringt. Met drainage los je de oorzaak van het probleem inderdaad niet op. De kelder bekuipen lijkt wel een goede oplossing.

Je zegt dat het water vooral binnensijpelt waar vloer en muur samenkomen. Deze 'kimnaad' is vaak de minst gedichte plaats van een kelder en dus een zwakke plek waar water makkelijk zijn weg kan vinden. Waarschijnlijk zal de kimnaad dus ook verstevigd moeten worden met cement. 

Wij hebben voor onze kelder gewerkt met de firma Hooyberghs uit Mol. Zij doen naast kelders bouwen ook aan kelderdichting en zijn tevens invoerder van het merk Thoro. Praat eens met hen of kijk eens op hun website.

 

Dag Charel, Pierre, Marie, Mth,

Bedankt voor jullie bedragen.
Ik denk ook dat bekuipen een betere oplossing is dan drainage. En dan heb je ook geen pomp nodig die altijd moet aanstaan om eventueel binnenkomend water te evacueren.
Zodra ik de offerte van firma 3 heb ontvangen op 1 augustus, post ik hier hun voorstel.

Vera

 

Hallo,

Ik zit met hetzelfde probleem: insijpelend grondwater. Ik had een putje gemaak om een pomp in te zetten, maar dat heeft het probleem enkel erger gemaakt. Putje terug dicht gemaakt met snelcement dus.

Ik lees hier helaas geen ecologische oplossingen.

Mijn (ecologische) architect stelde voor een degelijk dampscherm onder de vloer van het gelijkvloers te steken en de kelder te dempen. Er zouden dan wel gaten in de keldermuren gemaakt moeten worden zodat het water niet vast zit in de gedempte kelderruimte.

Lijkt me haalbaar, maar ik heb toch een beetje schrik dat de fundering op termijn zal aangetast worden.

Andere opties die ik al heb gehoord:

-lekkages insmeren met lanoline en dan bezetten met traskalk. Blijkbaar een methode die vroeger gebruikt werd.

-buizen van voldoende hoogte in gaten in de keldervloer inwerken, zodat het water kan stijgen en dalen en de druk er af kan.

Wat denken jullie van deze mogelijkheden?

Ik begrijp niet goed waarom het dichtmaken van een kelder minder ecologisch zou zijn dan het dempen van die kelder.

Ik begrijp ook niet waarom je een dampscherm zou moeten voorzien onder de vloer van het gelijkvloers. Een gewone bouwfolie als waterkering lijkt mij minstens even goed.

Fundering wordt niet aangetast door een vochtige ondergrond, of dat nu een gedempte kelder aan de binnenkant is of de vochtige ondergrond aan de buitenkant van de kelder.

Het dichten van een kelder met lanoline en trasskalk, daarvan heb ik nog nooit gehoord. Het lijkt mij redelijk experimenteel en ik geef het weinig kans op slagen.

Buizen in de hoeken of eender waar in de kelder om zogenaamd de grondwaterdruk weg te nemen werken niet ! De grondwaterdruk blijft hierdoor exact dezelfde !

Voor mij is de enige doeltreffende manier een vakkundige bekuiping van de kelder.

Ik heb deze vraag gesteld in 2017.
Wij hebben toen onze kelder laten bekuipen door https://bodima.be en zijn na 6 jaar nog altijd tevreden over het resultaat.
Echter ... dat bleek een overbodige, dure ingreep! 
Pas achteraf hebben we de oorzaak van de insijpeling ontdekt: een gebroken ondergrondse stenen afvoerbuis (uit 1959) voor het regenwater van de goten, die gedeeltelijk langsheen de kelder lag. Vermits de buis gebroken was vloeide het regenwater niet meer naar de regenput, maar in de grond en in de kelder. Wij hadden inderdaad enkel insijpeling tijdens en na regen.
In droge periodes was er geen probleem.
Erg dat niemand van de 3 firma's die we een offerte vroegen, gedacht heeft dat dit een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn van een vochtige kelder !
Dus mijn advies: controleer eerst de ondergrondse waterbuizen, vooraleer je een dure kelderrenovatie laat uitvoeren. Je kan 1000den euro's uitsparen door de buizen visueel te controleren. Het vergt natuurlijk spitwerk. 
Ik ben akkoord met Charel: alleen een vakkundige bekuiping is de oplossing. Verder kan ik niks toevoegen.

@De moor en allen

Een zeer goede aanvulling! Met misschien volgende bijkomende opmerking; ipv alle buizen op te graven is een test met X-liter water, bv een emmer, op een aantal plaatsen  waar regenwater de regenwaterpijpen in gaat, en controle op een opvangplaats hoeveel water je echt opvangt, een sneller test.  Als je 10 liter een regenwaterbuis ingiet en je ziet merkelijk minder water uitkomen op de opvangplaat, is er een probleem.

 

De Moor schreef: Ik heb deze vraag gesteld in 2017.Wij hebben toen onze kelder laten bekuipen door https://bodima.be en zijn na 6 jaar nog altijd tevreden over het resultaat.Echter ... dat bleek een overbodige, dure ingreep! Pas achteraf hebben we de oorzaak van de insijpeling ontdekt: een gebroken ondergrondse stenen afvoerbuis (uit 1959) voor het regenwater van de goten, die gedeeltelijk langsheen de kelder lag.

Ik zou het dan toch niet als een nutteloze investering beschouwen. Uw kelder is nu bewezen waterdicht terwijl die vroeger bewezen lek was.

Van waar ook het water komt, normaal of abnormaal, de kelder moet in alle omstandigheden waterdicht zijn.