Hoe geef je een geslaagde rondleiding door je woning?

Tips van een ervaren opensteller

Een leuke rondleiding door een duurzame woning inspireert mensen. Sterker nog: meer dan 75% van de bezoekers van de Ecobouwers Opendeur geeft aan dat zo’n rondleiding hen geholpen heeft om duurzame keuzes te maken voor hun eigen bouwproject. Maar hoe geef je een goede rondleiding? Hoe bereid je je voor en wat kan je allemaal vertellen aan een groep mensen die je nog nooit gezien hebt? Jurgen, een ervaren opensteller, geeft 5 handige tips. 

Tip 1. Leer je bezoekers kennen 

"Er is geen enige en juiste manier om een rondleiding te geven. Belangrijk is dat je je goed voelt met de manier waarop je je verhaal brengt en dat je achter je verhaal staat. 

Zo pak ik het altijd aan: ik stel mezelf steeds kort voor, maar ik vraag ook aan de bezoekers om zichzelf kort voor te stellen en waarom ze kozen om juist mijn woning te bezoeken. Wat sprak hen aan? Met welke vragen zitten ze? Wat zouden ze graag te weten komen of wat zijn hun verwachtingen? Door ook de bezoekers aan het woord te laten, leren ze elkaar ook wat kennen en weet jij beter wie jouw toehoorders zijn. Zo ontstaat er ook makkelijker een leuk gesprek of een discussie die verrijkend kan zijn voor de groep. Ook handig: dan ben je niet altijd zelf aan het woord en weet je beter in te spelen op vragen die leven in de groep.” 

Tip 2. Je hoeft niet alles te weten 

“Ik vertel meteen aan de mensen die een rondleiding krijgen tijdens de Opendeur dat alle vragen welkom zijn. Ze moeten zeker niet wachten om vragen te stellen tot op het einde. Ik weet ook niet alles, en dat vertel ik hen ook. Als ik iets niet weet, dan stel ik de vraag in de groep. Bijvoorbeeld of iemand in de groep weet hoeveel een warmtepomp kost of een andere techniek. Waar koop je een gelijkaardig soort isolatiemateriaal? Weet iemand hoeveel dit apparaat verbruikt? Er zijn vaak mensen die veel over een onderwerp weten of meer ervaring hebben, en het is fijn als zij dan ook hun kennis kunnen delen.” 

Tip 3. Zorg voor wat afwisseling in je rondleiding

“Het is interessant voor mensen om dingen te kunnen zien, voelen of ervaren. Ik vind het zelf nogal saai om iemand alleen maar te horen praten. Daarom zorgde ik ook steeds dat ik wat dingen in huis had om te laten zien: foto’s van tijdens de verbouwing, nog een stukje isolatiemateriaal, een brochure van een techniek. Bezoekers willen vaak een antwoord op heel praktische vragen. Bij een afgewerkte woning kunnen sommige energievriendelijke toepassingen (bv. isolatie) niet meer zichtbaar zijn, maar door foto’s of materialen te laten zien, krijgen ze een beter zicht op de veranderingen die je aan de woning hebt aangebracht.”

Tip 4. Maak het niet te technisch

“Ik probeer mijn verhaal ook niet te technisch te maken. vaak zijn dat dingen die mensen zelf kunnen opzoeken. Als ik mijn warmtepomp voorstel, praat ik daarom niet over COP’s of de vertrektemperatuur van mijn installatie, maar wel over mijn ervaringen over de techniek: waarom ik voor een warmtepomp koos, welke andere alternatieven ik ook bekeek en waarom ik die niet koos. Hoe de samenwerking verliep met installateur, hoe ik de warmte en onderhoud en gebruiksgemak ervaar van het toestel enzoverder. Ik denk ook altijd na over tips. Bijvoorbeeld: ik heb geen verwarming op de slaapkamer en ik ben ontzettend blij dat ik die keuze gemaakt heb. Dat geef ik altijd mee als tip: als je heel goed isoleert, voldoet vaak een kleine installatie."

Tip 5. Bereid je een beetje voor 

“Je hoeft geen hele lezing klaar te hebben als er mensen naar je woning komen kijken, maar zorg dat je een klein beetje voorbereid bent. Je kan al eens nadenken over de volgende vragen: 

  • Wanneer en waarom heb je de keuze gemaakt voor energievriendelijk en duurzaam bouwen en wonen?
  • Wat was belangrijk voor jou bij aanvang van het project? (esthetiek, locatie,  materiaalgebruik, energie) Welke investeringen deed je eerst? 
  • Wat waren jouw grootste vragen en twijfels? Bij wie kon je terecht voor een oplossing of een antwoord?
  • Hoe was (is) de samenwerking met architect, aannemer of installateur tot stand gekomen? Was die relatie goed? Of had je beter een andere keuze gemaakt? Zet goede architecten, aannemers of handelaars in de spotlight, dat verdienen ze echt. 
  • Voor welke technieken koos je en waarom? 
  • Wat zijn sterke punten in jouw woning en wat zijn de zwakke? Welke tips heb je voor mensen die er nu aan gaan beginnen?"

Tot slot: Maak er het beste van 

“Het is niet makkelijk om je er direct overheen te zetten, maar soms zijn er minder bezoekers dan je had verwacht. Inschrijvingen liepen misschien niet super, of er hebben enkele mensen afgezegd net voor de opendeurdag. Dat is vervelend, maar focus je op de mensen die er wel zijn. Hun enthousiasme is nog steeds even groot. Met een klein groepje mensen, kan je veel makkelijker aan de keukentafel gaan zitten. Na de rondleiding bood ik een koffie aan en konden we echt goed in gesprek gaan over duurzaam bouwen. Zelfs met een kleine groep kan een rondleiding tijdens een Ecobouwers Opendeur heel geslaagd zijn! Vaak zijn dat zelfs de leukste gesprekken en heb je echt het idee dat je mensen verder geholpen hebt.”