Steenstrips op isolatie: veelgestelde vragen

Isoleren, isoleren, isoleren. Het is de mantra van duurzaam bouwen. Maar hoewel nieuwbouwwoningen standaard voorzien worden van een dik winterjasje, veroorzaakt buitengevelisolatie bij renovaties soms wel eens kopzorgen. Een simpele oplossing die in één klap isoleert én renoveert is isolatie met steenstrips. We leggen enkele veelgestelde vragen over deze bouwmethode voor aan Katrien Maroy - specialist bij Wienerberger.

Hoe dik kan je je buitengevel isoleren met steenstrips op isolatie?

“In principe kan je je buitengevel isoleren tot 240 mm dikte met speciale steenstrips. Het isolatiemateriaal zelf bestaat uit een grafiet geladen EPS-plaat (piepschuim-plaat) met een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,031 W/mk. Hierdoor is isoleren tot op het niveau van een passiefhuis mogelijk. 24 cm isolatie met steenstrips, bevestigd aan een muur met een dikte van 14 centimeter, levert een U-waarde op van wel 0,13 W/m²K. Dat is ruim onder de Vlaamse eis van 0,24  W/m²K die geldt voor BEN-woningen en grondige renovaties. De meeste mensen kiezen er echter voor om isolatie in een dikte van 12 of 13 centimeter aan te brengen, waardoor je een U-peil bereikt van 0.24 W/m²K bij een klassieke gevel.”

Hoe zit het met de ramen als je je buitengevel isoleert met steenstrips?

“Van koudebruggen rond je ramen heb je dankzij een goed systeem geen last. Koudebruggen worden namelijk weggewerkt doordat de isolatielaag aan de buitenkant van je gevel wordt aangebracht. Om een waterdichte aansluiting te creëren wordt er een zwelband met kitvoeg en rugvulling voorzien. Je nieuwe buitenmuurisolatie moet wel minstens 5 cm kunnen overlappen met de raamkaders. Lukt dat niet, dan moet het bestaande buitenspouwblad eerst aangepast worden.”

Hoe worden de isolatieplaten met steenstrips bevestigd aan de muur?

De buitengevelisolatie wordt met lijm en met schroeven in verzinkt staal, 10 stuks per m², aan het binnenspouwblad bevestigd. De steenstrips worden gemonteerd in een mortellaag op de isolatie. 

Wat als ik een buitengevel met spouwmuur heb?

“Wil je een buitengevel met spouwmuur isoleren en renoveren, dan kan je ervoor kiezen om ofwel het buitenblad af te breken, ofwel om het te behouden. In het laatste geval is het niet nodig om de spouwmuur op te vullen met isolatie. Dit werd onderzocht door de K.U. Leuven. Om je spouw winddicht te maken moeten eventuele open stootvoegen wel eerst gedicht worden. Daarnaast moet de EPS-isolatielaag correct verlijmd worden op de bestaande gevel: de lijm moet een kruispatroon vormen, zodat er geen luchtkanalen ontstaan. Maar een gevel met spouwmuur vormt dus geen hindernis om je buitengevel te isoleren.”

Is er bij dit type buitenmuurisolatie met steenstrips gevaar op barsten?

“Doordat de isolatie voorzien is van een mortellaag met een geïntegreerd wapeningsnet is er geen risico op barsten. Deze gewapende mortellaag zorgt er bovendien ook voor dat het systeem waterdicht is, en dat de steenstrippen en de voegmortel gemakkelijker bevestigd kunnen worden. Het is wel belangrijk dat je de werken laat uitvoeren door een aannemer die gecertificeerd is. Om het risico op barsten in je buitengevelisolatie zo klein mogelijk te houden wordt er namelijk best niet gewerkt in regen of in volle zon. Elke laag moet bovendien volledig uitgedroogd zijn, vóór er een volgende laag kan geplaatst worden.”

Kan je buitengevelisolatie met steenstrips plaatsen als je rolluiken hebt?

Dit hangt af van 2 factoren: het type rolluik, en of je een spouwmuur hebt en het buitenspouwblad wel of niet wil behouden. Behoud je het buitenspouwblad of heb je een volle muur dan zijn er drie opties: 

  • Voorzetrolluiken: deze kunnen afgebroken worden, waarna ze opnieuw gemonteerd worden tegen de gerenoveerde buitengevel
  • Inbouwrolluiken: deze blijven in de spouw zitten
  • Opbouwrolluiken: deze blijven in het raam gemonteerd zitten

Heb je een spouwmuur, en je beslist om het buitenspouwblad af te breken, dan zijn er ook drie opties:

  • Voorzetrolluiken: deze kunnen afgebroken worden, waarna ze opnieuw gemonteerd worden tegen de gerenoveerde buitengevel
  • Inbouwrolluiken: deze moeten vervangen worden door voorzetrolluiken of door opbouwrolluiken
  • Opbouwrolluiken: als het schrijnwerk van de ramen behouden blijft kunnen deze rolluiken blijven zitten

Wat is de prijs van gevelisolatie met steenstrips?

“Er zijn verschillende factoren die de kostprijs van je buitengevelisolatie met steenstripsbepalen. De grootte van het project, of je buitenspouw afgebroken moet worden, welke steenstrips je kiest voor de afwerking, enz. De kostprijs van de steenstrips ligt wel hoger dan de prijs van klassiek metselwerk, omdat de steenstrippen verzaagd worden uit traditionele gevelstenen. Qua uitzicht merk je het verschil met gewoon metselwerk dus niet op. Daar staat dan weer tegenover dat je je buitenmuur grondig isoleert, waardoor je bespaart op energie. Bovendien verlies je geen ruimte binnen je woning, want alle werken worden langs de buitenkant uitgevoerd. Je hoeft dus ook geen ander onderkomen te zoeken tijdens je gevelrenovatie. Standaard reken je toch best op prijs vanaf € 200 per m² exclusief BTW, maar inclusief plaatsing.”

 

Op zoek naar de beste aanpak om jouw buitenmuur te isoleren? Dan kan je ook altijd om raad vragen bij het Steunpunt voor Duurzaam Bouwen van jouw provincie. Zij geven onafhankelijk advies, individueel en voor een klein prijsje. 

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Experte Katrien Maroy
Katrien Maroy - Expert bij Wienerberger
Gevel voor renovatie met steenstrips
De BENOvatiebrochure
Download de BENOvatiebrochure