Ecobouwers Opendeur

5, 6, 11, 12 en 13 november 2022

Op zaterdag 5, zondag 6, vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 november kan je in heel Vlaanderen en Brussel binnenkijken bij talloze duurzame woningen. Inschrijven is gratis, maar verplicht.

Kies een woning en schrijf je in

Kies uit de meer dan 100 duurzame woningen en schrijf je in op een van de openstelmomenten, om 10 uur of om 14 uur. 

Zelf je woning openstellen?

Heb je ook duurzaam verbouwd of gebouwd? Als je snel bent kan je je woning nog dit jaar tonen aan de bezoekers. Of geef je al op voor een volgende editie. 

Ben jij klaar voor 2050?

Lees het Ecobouwers Magazine. Van circulair bouwen tot hernieuwbare energie & Hoe (ver)bouw jij de woning van je dromen met een beperkt budget?

Ecobouwers Opendeur: dat is gratis binnenkijken in duurzame, bio-ecologische of passieve woningen. Enthousiaste eigenaars tonen hoe zij te werk zijn gegaan. Geen verkooppraatjes, maar échte ervaringen over hoe energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk.

Ecobouwers Opendeur: hoe, wat en waarom?

Elk jaar in november organiseren we de Ecobouwers Opendeur. Ecologisch, duurzaam en energiezuinig bouwen is goed voor je gezondheid, je portemonnee en voor de planeet. Daarom kan je tijdens de Opendeurdagen gratis inspiratie en informatie opdoen voor je eigen bouwproject. Energiezuinig bouwen, zonder te wegen op de planeet. 

Praktisch

Wat is de Ecobouwers Opendeur precies?

Tijdens Ecobouwers Opendeur kan je gratis binnenkijken in tientallen nul-energiewoningen, passiefhuizen, bio-ecologische woningen en diepgaande energetische renovaties. Geen verkooppraatjes, maar echte ervaringen over hoe duurzaam en energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk. De eigenaars van de woningen verzorgen, al dan niet samen met hun architect, aannemer of installateur, de rondleiding. Zij tonen de bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

Wat mag je als bezoeker verwachten?

Heb je je ingeschreven om een woning te bezoeken? Ga naar de woning op de dag en het tijdstip dat jij gekozen hebt. De woning heeft waarschijnlijk een grote poster van Ecobouwers voor de raam hangen. Je krijgt een warm welkom en de openstellers leggen je uit over hun verbouwing. Je ziet de materialen, technieken, je hoort de ervaringen en probleempunten. Ook krijg je vaak een rondleiding, en is er tijd om vragen te stellen.

Je kan kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologische strobalenwoningen, passieve nul-energiewoningen of diepgaande renovaties in de stad. Wil je een houtskelet in opbouw bekijken of binnenpiepen in een afgewerkt passiefappartement? Er is altijd een interessant bouwproject in jouw buurt dat de deuren openstelt.