Ecobouwers Opendeur

4, 5, 11 en 12 november 2023

Op zaterdag 4, zondag 5, zaterdag 11 en zondag 12 november kan je in heel Vlaanderen en Brussel binnenkijken bij talloze duurzame woningen. Inschrijven is gratis, maar verplicht.

Kies een woning en schrijf je in

Bezoek de Ecobouwers Opendeur! 

Lees het Ecobouwers magazine

"De juiste stap op het juiste moment". Met stappenplan, tips en binnenkijkers. 

Ecobouwers Opendeur Brussel

Bezoek meer dan 20 Brusselse projecten. Er zijn ook Franstalige rondleidingen in Brussel en Wallonië. 

Stel zelf je woning open!

Inspireer anderen met jouw duurzame (ver)bouwproject

Promotiemateriaal

Maak je de Opendeur mee bekend? 

Ecobouwers Opendeur: dat is gratis binnenkijken in duurzame, bio-ecologische of passieve woningen. Enthousiaste eigenaars tonen hoe zij te werk zijn gegaan. Geen verkooppraatjes, maar échte ervaringen over hoe energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk.

Ecobouwers Opendeur: hoe, wat en waarom?

Elk jaar in november organiseren we de Ecobouwers Opendeur. Ecologisch, duurzaam en energiezuinig bouwen is goed voor je gezondheid, je portemonnee en voor de planeet. Daarom kan je tijdens de Opendeurdagen gratis inspiratie en informatie opdoen voor je eigen bouwproject. Energiezuinig bouwen, zonder te wegen op de planeet. 

Praktisch

Wat is de Ecobouwers Opendeur precies?

Tijdens Ecobouwers Opendeur kan je gratis binnenkijken in tientallen nul-energiewoningen, passiefhuizen, bio-ecologische woningen en diepgaande energetische renovaties. Geen verkooppraatjes, maar echte ervaringen over hoe duurzaam en energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk. De eigenaars van de woningen verzorgen, al dan niet samen met hun architect, aannemer of installateur, de rondleiding. Zij tonen de bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

Wat mag je als bezoeker verwachten?

Heb je je ingeschreven om een woning te bezoeken? Ga naar de woning op de dag en het tijdstip dat jij gekozen hebt. De woning heeft waarschijnlijk een grote poster van Ecobouwers voor de raam hangen. Je krijgt een warm welkom en de openstellers leggen je uit over hun verbouwing. Je ziet de materialen, technieken, je hoort de ervaringen en probleempunten. Ook krijg je vaak een rondleiding, en is er tijd om vragen te stellen.

Je kan kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologische strobalenwoningen, passieve nul-energiewoningen of diepgaande renovaties in de stad. Wil je een houtskelet in opbouw bekijken of binnenpiepen in een afgewerkt passiefappartement? Er is altijd een interessant bouwproject in jouw buurt dat de deuren openstelt.

Zelf je huis openstellen?

Woon je zelf in een energiezuinige of duurzame woning en wil je graag je verhaal vertellen aan toekomstige bouwers? Laat het ons weten via de online fiche of door een kort mailtje te sturen naar info [at] ecobouwers.be. Een korte uitleg over jouw woning volstaat! Wij horen graag meer over je bouwproject en helpen je op weg om je duurzame woning op onze website te zetten.