Opendeur

De volgende editie zal doorgaan in november 2023

Dit kan jij doen om je alvast voor te bereiden op de Ecobouwers Opendeur 2023:

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrief

Elke maand vol inspirerende verhalen, technische tips en actuele topics. Je kan ons ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn

Projecten 2022

Bekijk de woningen die in 2022 openstelden nog eens voor extra voorpret.

Maak een woningfiche als je zelf gebouwd of gerenoveerd hebt!

Zo inspireer je andere (ver)bouwers en kan je je woning openstellen tijdens de Opendeurdagen. 

Steun Ecobouwers

Wil je ons graag steunen? Doe een gift, groot of klein. Zo help je ons enorm vooruit en kunnen we elk jaar weer aan de slag om duurzaam bouwen op de kaart te zetten. 

Elk jaar in november kan je gratis binnenkijken in duurzame, bio-ecologische of passieve woningen. Enthousiaste eigenaars tonen welke technieken zij hebben gebruikt, vanuit welke filosofie ze vertrokken en met wie zij samenwerkten om hun duurzame bouwproject te verwezenlijken. Geen verkooppraatjes, maar échte ervaringen over hoe energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk. Wij hebben er zin in! 

Ecobouwers Opendeur: hoe, wat en waarom?

Bond Beter Leefmilieu organiseert elk jaar in het najaar het evenement Ecobouwers Opendeur. Ecologisch en duurzaam bouwen zit in de lift, en verandert razendsnel. Tijdens de Opendeurdagen, leer je welke stappen je kan ondernemen om futureproof te bouwen, zonder te wegen op onze planeet. 

Wat is de Ecobouwers Opendeur precies?

Tijdens Ecobouwers Opendeur kan je gratis binnenkijken in tientallen nul-energiewoningen, passiefhuizen, bio-ecologische woningen en diepgaande energetische renovaties. Geen verkooppraatjes, maar echte ervaringen over hoe duurzaam en energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk. De eigenaars van de woningen verzorgen, al dan niet samen met hun architect, aannemer of installateur, de rondleiding. Zij tonen de bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

Wat mag je als bezoeker verwachten?

Je krijgt in kleine groepjes gedurende één tot twee uur een warm onthaal bij de mensen thuis. Geen vrijblijvend binnen en buiten lopen, maar een gemoedelijke babbel met andere milieubewuste kandidaat (ver)bouwers. Je kan kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologische strobalenwoningen, passieve nul-energiewoningen of diepgaande renovaties in de stad. Wil je een houtskelet in opbouw bekijken of binnenpiepen in een afgewerkt passiefappartement? Er is altijd een interessant bouwproject in jouw buurt dat de deuren openstelt.

Zelf je huis openstellen?

Woon je zelf in een energiezuinige of duurzame woning en wil je graag je verhaal vertellen aan toekomstige bouwers? Laat het ons weten. Wij horen graag meer over je bouwproject en helpen je op weg om je duurzame woning op onze website te zetten.