Alle Ecobouwers Magazines

De juiste stap op het juiste moment 

Heel wat keuzes die je in het begin van je bouwproces maakt, hebben invloed op de stappen die je later nog gaat zetten. Maar wat is dan de juiste stap, en wat is het juiste moment? Hoe moet je rekening houden met de renovatieverplichting die de komende jaren aangescherpt gaat worden? In welke mate zal hernieuwbare energie de norm worden en hoe kan je je daarop voorbereiden? Kan je je woning zo bouwen dat je later bijna geen aanpassingen meer moet doen als je ouder of minder mobiel wordt? En kan je je voorbereiden op een veranderend klimaat? Je ontdekt het in dit magazine. 

Download dit magazine 

(november 2023)

Duurzaam en betaalbaar

Dit magazine gaat over betaalbaar en duurzaam bouwen. Maar betaalbaarheid is relatief. Het verschilt voor iedereen. Voor de één is een renovatie van €170.000 haalbaar, voor de ander is een lening noodzakelijk om energiebesparende ingrepen te doen. Een ding is zeker: renoveren loont. Om te zorgen dat je de juiste, rendabele keuzes maakt voor of tijdens je duurzame bouwproject, helpen we je graag verder met concrete informatie, tips van ervaren ecobouwers, inspiratie en steunpunten. Zo kan jij duurzaam aan de slag gaan, en het ook betaalbaar houden.

Download dit magazine

(november 2022)

Toekomstgericht (ver)bouwen

Oplossingen voor een meer circulaire & toekomstgerichte woning

Een woning bouw je niet enkel voor vandaag of morgen. Die moet een hele tijd mee. En gedurende die tijd sta je vast niet stil. Met de kinderen uit het huis komt die extra slaapkamer al snel weer vrij. En voor dat nieuwe verwarmingssysteem mag meteen ook de vloer eraan geloven. Het is belangrijk al bij zulke veranderingen stil te staan wanneer je aan een bouwproject begint. Zo verhoog je jouw wooncomfort en vermijd je in de toekomst intensieve aanpassingen te moeten doen. Om jou op weg te helpen, maakten VIBE vzw, Bond Beter Leefmilieu en VUB Architectural  Engineering deze handige gids met voorbeeldoplossingen voor circulair en toekomstgericht (ver)bouwen. 

Download dit magazine

(mei 2022)

De energietransitie: die maken we samen

Samen energie besparen - maken - delen

De weg naar schone, duurzame energie ligt voor ons. En die hoef je niet alleen te bewandelen.  Wil je bij je thuis, met de buren of samen met dorps- of stadsgenoten aan de slag met hernieuwbare energie? Ecobouwers zet de mogelijkheden voor je op een rijtje. 

Download dit magazine

(december 2021)

Ben jij klaar voor 2050? 

Het klimaat verandert, en dat betekent dat we onze manier van wonen en bouwen ook moeten veranderen. Stap voor stap maken we onze huizen klaar voor 2050. In dit magazine geven we je uitleg en tips over hoe je je woning klaar maakt voor 2050. Met tips voor technieken, materiaalgebruik en nog veel meer. 

Download dit magazine

(oktober 2021)

Futureproof renoveren

Met het klimaat verandert ook de wetgeving rond bouwen en renoveren. We zullen onze woningen alsmaar energiezuiniger moeten maken, en slim omgaan met water. Is jouw woning klaar voor 2050? Doe de check!

  • Is ze koel in de zomer en comfortabel warm in de winter?
  • Ben je volledig afgestapt van aardgas of stookolie?
  • Vang je regenwater op voor bv. het toilet, de wasmachine en om te poetsen?
  • Springt je woning slim en flexibel om met hernieuwbare elektriciteit?
  • Groeit jouw woning mee met jou en je gezin? 
  • Makkelijk te onderhouden? 
  • Kan je ze weer uiteen halen in plaats van te moeten slopen?
  • Woon je op een goede locatie, dicht bij faciliteiten en openbaar vervoer?

Download dit magazine

(november 2020)

Cohousing

In een cohousing of samenhuisproject delen meerdere bewoners ruimte(s). Dat is geen uitzondering: appartementsgebouwen waarbij de bewoners garage of wasruimte delen is schering en inslag. Het verschil met een ‘echte’ cohousing ligt ‘m in het sociale: bij cohousing worden ruimtes niet alleen gedeeld om praktische redenen, maar ook om de samenhang tussen de bewoners te versterken. 

Veel ambitieuze cohousing projecten hebben een duidelijke ecologische inslag. Duurzame bouwmaterialen - soms iets duurder dan klassieke materialen - worden in groep aangekocht om de prijs te drukken. Verwarmingstechnieken profiteren ook van de grootschaligheid. Een grondwarmtepomp, bijvoorbeeld, leent zich uitstekend om aangesloten te worden op verschillende woningen. De bewoners delen de kosten.

De grootste drempel voor cohousing is vaak juridisch. Voor sommige  samenhuisvormen ontbreekt een duidelijk wettelijk kader. Dat houdt de meeste cohousers echter geenszins tegen!

Download dit magazine

(november 2020)

Circulair bouwen

Onze huidige economie is een wegwerpeconomie. In de bouw is dat niet anders. Dat is zonde, want grondstoffen zijn eindig. Toch importeren we ze op grote schaal en dumpen ze na gebruik als afval. Ontginning en verwerking van grondstoffen gaat bovendien vaak gepaard met lucht-, water- en bodemvervuiling, of is zo energie-intensief dat hun verwerking het klimaat op hol doet slaan. Het bewustzijn groeit dat dit lineair systeem - van grondstof naar product tot afval - een eindig verhaal is. Letterlijk.

Een alternatief laat gelukkig niet op zich wachten. De circulaire economie - waarvan circulair bouwen een specifieke toepassing is - weet de huidige lineaire logica om te buigen tot een gesloten systeem, waarbij verdere uitputting van grondstoffen en groeiende afvalbergen tot het verleden behoren. Centraal staat hierbij het sluiten van kringlopen. Hergroeibare grondstoffen en hergebruik spelen daarbij een belangrijke rol. 

Download dit magazine

(november 2020)

Bouwen met stro en hennep

Wie ecologisch (ver)bouwt komt steeds vaker uit bij strobalen en kalkhennep. Strobalen kan je gewoon bij je lokale boer ophalen en op de werf samenpersen tot blokken. Kalkhennep kan je zelf mengen en storten, of laten prefabriceren in een fabriek. Hoewel beide materialen nog niet vaak in België worden toegepast, kennen ze wel een lange bouwtraditie. De meeste (ver)bouwers plaatsen kalkhennep en strobalen in combinatie met een houtskelet. 

Download dit magazine

(november 2020)

Verwarmen zonder stookolie en gas

België koolstofneutraal tegen 2050. Dat doel bereiken we enkel als we afstappen van fossiele brandstoffen. Ook voor onze woningen. Als je weet dat 68% van de Vlamingen verwarmt op gas en 16% op stookolie (2019), wordt snel duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben. Bestaande woningen zijn meestal uitgerust voor gas of stookolie. Elektriciteit wordt bovendien zwaarder belast dan gas of mazout. Dat moeten we omkeren. 

Vooral bij nieuwbouw en grondige renovaties, die gepaard gaan met extra energiebesparende maatregelen, loont het om over te stappen naar hernieuwbare energie. Want in de toekomst zullen gas en stookolie almaar minder aantrekkelijk gemaakt worden. De toekomst is aan de groene warmte.

Download dit magazine

(november 2020)

Thuisbatterijen en off-grid

De energiesector evolueert razendsnel van een centraal naar een decentraal systeem. Minder anonieme centrales dus, ten voordele van lokaal opgewekte groene stroom. Van zonnepanelen op ons dak tot windmolens op zee en land. Dat maakt het energiesysteem ook complexer, met gevolgen voor onze woningen: ze moeten flexibeler worden. En slimmer omgaan met energie.

Door batterijen en slimme sturingen kunnen we ons verbruik spreiden in de tijd en afstemmen op zon en wind. Doen we dit samen, dan ontzien we het elektriciteitsnet en krijgt groene stroom alle kansen. 

Download dit magazine

(november 2020)

Bouwen in de stad

Wonen in een stad zoals Brussel heeft veel voordelen. Scholen, winkels, dokters of openbaar vervoer: je vindt ze doorgaans op wandel- of fietsafstand. Maar bij (ver)bouwen in een stad horen ook uitdagingen. Een karaktervolle stadswoning of een appartement energiezuinig en duurzaam maken, vraagt om een specifieke aanpak.

Om het je als (ver)bouwer makkelijker te maken, biedt de Brusselse regering je ondersteuning. Zo kan je voor sommige werken een voordelige groene lening krijgen. Daarnaast bestaan er verschillende premies, en krijg je via Homegrade begeleiding bij de werken. Nieuw vanwege de COVID-19 crisis: de bonus energiepremie.

Download dit magazine

(november 2020)