Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Ecobouwers Brussel

Op 1-3 & 9-10 november 2024 vindt de Ecobouwers Opendeur plaats. Op die dagen kan je in Brussel, maar ook in de rest van Vlaanderen en Wallonië, binnenkijken bij ecologische woningen. Inschrijvingen starten in oktober. 

Ecobouwers Opendeur Brussel: dat is gratis binnenkijken in ecologische, energiezuinige en passieve woningen in onze hoofdstad. Enthousiaste eigenaars tonen hoe zij te werk zijn gegaan. Geen verkooppraatjes, maar échte ervaringen over hoe energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk.

Ecobouwers Brussel wordt georganiseerd met steun van Leefmilieu Brussel en in nauwe samenwerking met Ecoconso

Binnenkijken - Kjell en Charlotte en hun ecologische rijwoning met gezonde materialen

Zo veel mogelijk van de bestaande woning behouden, licht binnentrekken en ecologische materialen gebruiken. Die drie principes liggen aan de basis van de rijwoning van Kjell en Charlotte. Het plaatje klopt: de authentieke elementen komen tot hun recht en er werd veel meer van het oude huis behouden dan je zou denken. Door materialen slim te gebruiken is de woning nu, zonder hoge technologie, een energiezuinige en gezonde stek. 

Binnenkijken - Godfried en Julie renoveerden een industrieel appartement

Een voormalig pakhuis werd gerenoveerd door een projectontwikkelaar. De karakteristieke elementen en industriële charme verdwenen helaas onder een laag witte gevelpleister. Toch zagen Julie en Godfried nog een mogelijkheid om één van de appartementen - met gietijzeren kolommen, een betonvloer en ruwe wanden - in ere te herstellen. Zij kozen niet voor het standaard grondplan, maar gingen in zee met twee architecten om het karakter van het oude pakhuis eer aan te doen en dat op een ecologische manier. 

Binnenkijken bij de ecologische cottage van Sandrine 

Het gevoel van een Engelse cottage in het hart van Brussel. Sandrine woont samen met haar dochtertje Eléonore in een ecologisch gerenoveerd huisje in de tuinwijk van Ganshoren. Ondanks de strenge regels rond erfgoed, heeft Sandrine het oude, donkere pand omgevormd tot een lichte stek met bio-ecologische materialen. 

Binnenkijken bij Beit Yafa - een totaalrenovatie in Jette 

Het oorspronkelijke huis van Mohammad, Sarah en hun twee kinderen was jaren onbewoond en in een vervallen staat. Slopen en nieuwbouw was de logische optie, maar toch kozen ze voor een renovatie met behoud van de oorspronkelijke structuur, hergebruikte materialen én duurzame verwarming. Kijk mee binnen bij Beit Yafa - Huize Yafa in het Arabisch. 

Binnenkijken - Kristof (26) renoveerde een oud appartement in Laken

Als jonge twintiger viel het oog van Kristof op een vervallen appartement in Brussel. Voor een appel en een ei kon hij het appartement aanschaffen. Maar er was nog veel werk aan om het oude pand uit 1904 zonder centrale verwarming tot een energiezuinige, aangename thuis te maken. We spraken met Kristof over zijn ervaringen met een grondige renovatie in Brussel. 

Binnenkijken - Jozefien koos voor een warmtepomp bij haar renovatie in Brussel

Jozefien woont met haar man en twee kinderen in een rijhuis in Schaarbeek. Nu een energiezuinige, goed geïsoleerde woning met veel ruimte en authentieke details, maar voor de verbouwing een pand met EPC-label G. Het huis kreeg een grondige energetische renovatie en Jozefien koos voor een lucht-waterwarmtepomp. Een hele opgave, aangezien vloerverwarming niet overal mogelijk was. 

Binnenkijken - Een circulaire renovatie in hartje Brussel: Hanne vertelt hoe.

Een renovatie met circulaire bouwmaterialen: lokaal en CO2-neutraal geproduceerd. Zo was de renovatie van Hanne in hartje Brussel. Zij hield haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk, en maakte gebruik van duurzame en hergebruikte materialen. Haar gerenoveerde woning in de Karperstraat is een toonbeeld van circulair bouwen. 

Binnenkijken - “We hebben ons huis in Brussel in fases gerenoveerd”

Aude en haar gezin wonen in een leuk rijhuis midden in Schaarbeek. Toen ze het huis in 2012 kochten, moest het echt nog ‘leefbaar’ gemaakt worden. De woning uit 1905 was aan een flinke renovatie toe. Aude en haar man Maarten besloten in fases te renoveren. “De werken spreiden in tijd heeft ons de mogelijkheid gegeven om de verbouwing precies te doen zoals we wilden.”

Premies in Brussel

Brussel biedt heel wat premies aan iedereen die wil renoveren. Ze staan allemaal overzichtelijk gebundeld op het RENOLUTION-platform. Alle premies kunnen aangevraagd worden na voltooiing van de werken. Zo kan je in één enkele keer een aanvraag indienen voor alle premies waarop je recht hebt. Maar er zijn ook mogelijkheden tot voorfinanciering.

De twee belangrijkste voorwaarden zijn: de premies zijn alleen beschikbaar voor werkzaamheden die door vakmensen worden uitgevoerd en zij gelden alleen voor gebouwen die meer dan 10 jaar oud zijn.

Ontdek het aanbod.

 

RENOLUTION: Brussel zet in op renovatie

RENOLUTION is de naam van de Renovatiestrategie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het doel? Energiezuinigere woningen voor iedereen. Met het programma wil onze hoofdstad het comfort verbeteren van de Brusselaars en gelijktijdig de klimaatdoelstellingen halen.

Waarom RENOLUTION?

Meer dan de helft van de Brusselse uitstoot is afkomstig van gebouwen. De oude woningen in Brussel zijn er slecht aan toe. Eén derde van de woningen is bijvoorbeeld niet geïsoleerd. Daarom wil Brussel graag verbouwingen stimuleren: het is de meest doeltreffende maatregel om energiekosten, klimaatschade en energiearmoede terug te dringen. Doel: een gemiddeld energieprestatieniveau van 100 kWh/m²/jaar voor alle Brusselse woningen tegen 2050. 

Wat is de doelstelling?

Voordat je renovatiewerken uitvoert, is het belangrijk dat je de energieprestatie van je woning kent.  Dat gebeurt via het EPB-certificaat. Het EPB-certificaat geeft de energieklasse van je woning pand aan, van A++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-intensief). Uiterlijk in 2050 zou het gemiddelde EPB-niveau van de Brusselse woningen C+ moeten zijn, d.w.z. een gemiddeld verbruik van 100 kWh/m²/jaar. De uitdaging is zeer groot, aangezien de huisvesting in Brussel zich momenteel eerder op een EPB-niveau D of E bevindt. 

Wie mag op begeleiding rekenen?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil het renovatieproces van haar inwoners bijstaan via een handig begeleidingssysteem. Het systeem omvat financiële steun, goedkope leningen, een aangepaste onroerende fiscaliteit, vereenvoudigde administratieve formaliteiten, één centrale hulplijn, technische en administratieve ondersteuning in elke fase, enz. Elke doelgroep – ook huurders die actie willen ondernemen – zal toegang krijgen tot begeleiding op maat en financiële steun. Niemand mag achterblijven.

Aangezien 40% van de woningen in Brussel in mede-eigendom wordt beheerd en de werken er complexer zijn, komt er voor mede-eigendommen een specifiek begeleidingssysteem.

Gaat de begeleiding verder dan energieadvies?

Bij de begeleiding  wordt rekening gehouden met alle milieueffecten van het gebouw: het energieverbruik, maar ook de productie en het vervoer van de materialen die nodig zijn voor de renovatie. Bij elke renovatie zal er dus naar gestreefd worden zoveel mogelijk van het bestaande gebouw te behouden en de aanwezige materialen op te waarderen door ze te hergebruiken bij de renovatie zelf of bij andere projecten.

Bij wie kan ik terecht voor begeleiding?

Als Brusselaar kan je altijd beroep doen op de gratis dienstverlening van Homegrade. Homegrade is het advies- en begeleidingscentrum voor huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Iedereen -  huurder of eigenaar - die de kwaliteit van zijn woning wenst te verbeteren is er welkom voor begeleiding en advies. 

Homegrade is het advies-en begeleidingscentrum voor huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Iedereen -  huurder of eigenaar - die de kwaliteit van zijn woning wenst te verbeteren is er welkom voor begeleiding en advies.  

  1. Homegrade begeleidt je gratis bij het verbeteren van de kwaliteit en ecologische impact van je woning.
  2. Experts beantwoorden je vragen en begeleiden je stap voor stap in je project, zowel op technisch, administratief als financieel vlak.
  3. Ze helpen je om het comfort en de milieu-impact van je woning te verminderen (energieverbruik, akoestiek, materiaalkeuze…), de regels na te leven (stedenbouw, EPB, Huisvestingscode…) en je  erfgoed te bewaren.

Ontdek hun aanbod