1.3 Hergebruik | Recuperatiematerialen gebruiken

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier over circulair bouwen. Lees hier al onze artikels

Bij renovaties en afbraakwerken komen er grote hoeveelheden bouwmateriaal vrij. Oude vloeren, tegels, raamkozijnen of zelfs hele keukens. Die materialen hergebruiken is een goede manier om afval te besparen. Bovendien geef je een uniek karakter aan je woning. Als je het slim speelt, kan je er heel wat mee besparen.

Recuperatiematerialen gebruiken 

Bij een verbouwing - maar ook bij nieuwbouw natuurlijk - kan je gerecupereerde bouwmaterialen hergebruiken. Die leg je zelf opzij tijdens afbraakwerken, haal je uit andere projecten of koop je aan via de tweedehands bouwmarkt. De tijd dat deze materialen als ‘minderwaardig’ beschouwd werden, ligt ver achter ons. Want ze zijn vaak nog zo goed als nieuw. Veel bouwmaterialen hebben bij afbraak het einde van hun gebruiksduur nog lang niet bereikt, en dus kan je ze prima gebruiken bij jouw (ver)bouwproject.

Waarom recuperatiematerialen gebruiken? 

  • Je vermijdt niet enkel afval, maar spaart ook nieuwe materialen uit. Zo verlaag je meteen de ecologische impact van jouw bouwproject. 
  • Je gebruikt historische en karaktervolle materialen die hun kwaliteit en deugdelijkheid al bewezen hebben.
  •  Je krijgt toegang tot waardevolle materialen en dat vaak aan een verlaagde kost. 

Tips om met recupmaterialen te werken 

  1. Tip 1 - Wil je bij afbraakwerken een deel van de bouwmaterialen recupereren? Bespreek het tijdig met je aannemer of zoek een afbraakaannemer die er ervaring mee heeft. 
  2. Tip 2 - Wees creatief met recuperatiematerialen. Geef ze een tweede leven in een heel andere toepassing, knap ze op of combineer ze met moderne of nieuwe materialen. 
  3. Tip 3 - Start op tijd met het zoeken van tweedehands bouwmaterialen. Voor sommige materialen is het aanbod nog beperkt. 
  4. Tip 4 - Bezoek opalis.eu voor voorbeelden en voor een overzicht van lokale handelaars in tweedehands bouwmaterialen.

Recuperatie in de praktijk - de circulaire woning van Johan en Els 

Een strak vormgegeven woning met warme, natuurlijke materialen: zo omschrijven zelfbouwers Els en Johan hun woning net buiten Leuven. Maar dat is niet het enige: 70% van het huis bestaat uit hergebruikte materialen. 

“We hebben het oude huis steen voor steen afgebroken, en we hebben gekeken wat we van die materialen nog konden gebruiken. Wat we niet van onze eigen werf konden halen, hebben we elders van de afvalberg gered. Nieuwe materialen hebben we enkel gebruikt als recupmateriaal onvindbaar was of omdat we de meerwaarde van recupmateriaal niet inzagen.” 

Van de houtskeletstructuur tot de eiken vloeren, en van het badkamermeubel tot de keukenverlichting: Els en Johan hebben enorm veel recupmaterialen gebruikt en die samengebracht tot een strak en stijlvol geheel. “Op vlak van stijl maakt het geen fluit uit of je nieuw of met recup bouwt, maar als je kijkt naar de prijs en het milieu dan maakt het zoveel uit. Zo willen wij het verschil maken.” 

Nog meer weten over deze woning! Lees hier het interview met Johan en Els of bekijk direct de technische gegevens!

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met VIBE en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Download de brochure

Een strak geheel met 70% recuperatiemateriaal
Johan en Els renoveerden hun woning met 70% hergebruikte materialen
Badkamermeubel uit fruitkistjes

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.