3.2 Plan & ruimte | Je woning toegankelijk maken

Hoewel de woonnood van levensfase tot levensfase en bewoner tot bewoner kan veranderen, wil dat niet zeggen dat de woning zelf constant drastisch moet wijzigen. Door mogelijke veranderingen vanaf het eerste ontwerp in rekening te brengen, bereid je ze alvast voor op de toekomst. Dat kan met eenvoudige ingrepen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de woning vandaag.

Je woning toegankelijk maken 

Werk je aan jouw grote (ver)bouwproject en wil je een woning waarin je de rest van je leven kan blijven wonen? Dan loont het nu al na te denken over de toegankelijkheid. Zo hoef je op je oude dag geen ingrijpende veranderingen meer te doen. Hoogteverschillen vermijden, drempels wegwerken en goed nadenken over alternatieven voor trappen: moeilijk hoeft het zeker niet te zijn. Of misschien kan je op termijn wel alle woonfuncties naar de gelijkvloerse verdieping brengen?

Waarom nu al je woning toegankelijk maken? 

  • Door je woning vanaf de start toegankelijk te maken, zet je in op levenslang wonen. Je bereidt je immers nu al voor op het moment dat je minder mobiel zal zijn. 
  • Toegankelijkheid verhoogt sowieso het gebruikspotentieel van jouw woning. Ook voor toekomstige gebruikers. Vaak kan het trouwens met beperkte ingrepen. 

Tips om jouw woning toegankelijker te maken

  1. Tip 1 - Wil je een bestaande woning renoveren? Bekijk dan op voorhand de toegankelijkheid ervan. Niet elk gebouw leent er zich immers even gemakkelijk toe. 
  2. Tip 2 - Denk je op termijn ruimte te zullen maken voor een inwonende ouder? Ook dan is toegankelijkheid onmisbaar. 
  3. Tip 3 - Uiteraard ben je niet verplicht om eeuwig in dezelfde woning te blijven wonen. Verhuizen is vaak gemakkelijker dan de woning aan jouw veranderende noden aan te passen. Toch kan het nooit kwaad bij toegankelijkheid stil te staan wanneer je (ver)bouwt. Daar heeft uiteindelijk iedereen bij gewonnen

Een toegankelijke woning in de praktijk - Gilbert en Lutgart zijn klaar voor hun oude dag 

Gilbert en Lutgart waren op zoek naar een huis waar ze de rest van hun leven aangenaam kunnen wonen. Ze vonden een oude bungalow, die volledig gerenoveerd moest worden. Hun dochter tekende een plan uit dat ze helemaal hebben gevolgd. “De bungalow werd aangepast  aan de volgende fase in ons leven: geen trappen, brede binnendeuren, een grote inloopdouche, enzovoorts. En alles samen met de nieuwste technologieën, zodat we er nog heel lang heel comfortabel kunnen wonen. We wilden het huis ook meteen goed isoleren, zodat het ook op die manier toekomstbestendig is. Voor ons was een isolerend systeem van Wienerberger een goede oplossing: tegen de bestaande gevel wordt een laag isolatie geplaatst met een wapeningsnet en mortel, en daarna afgewerkt met steenstrippen. We zijn nu dus helemaal klaar voor onze oude dag.” 

Bekijk het project hier!

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met VIBE en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Download de brochure

Een open plan maakt je woning meteen toegankelijker
Is je huis toegankelijk in de verschillende fases van je leven?

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.