3.3 Plan & Ruimte | Opdeelbare woning

Je kan je woning in een handomdraai veranderen door de ruimtes opdeelbaar. Bron: BDR Bureaute maken.

Hoewel de woonnood van levensfase tot levensfase en bewoner tot bewoner kan veranderen, wil dat niet zeggen dat de woning zelf constant drastisch moet wijzigen. Door mogelijke veranderingen vanaf het eerste ontwerp in rekening te brengen, bereid je ze alvast voor op de toekomst. Dat kan met eenvoudige ingrepen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de woning vandaag.

Ruimtes opdelen

Wanneer je woning te groot wordt, kan het efficiënt én financieel gunstig zijn om de vrije ruimte om te vormen tot een afzonderlijke wooneenheid. Een woning die sowieso al opdeelbaar is opgesteld, laat dat een pak gemakkelijker toe. Kinderen of ouders kunnen zo onafhankelijk wonen. Of je verhuurt een deel van de woning en verdient er een aardig centje mee bij. 

Waarom je woning opsplitsbaar maken? 

  • Veel mensen hebben op een bepaald moment ruimte op overschot. Door ervoor te zorgen dat jouw woning opgesplitst kan worden, geef je die extra ruimte een nuttige invulling zonder dat je zelf moet verhuizen. 
  • Gezinssamenstellingen veranderen. Meer en kleinere huishoudens vragen ook meer en kleinere woningen. Een woning die op termijn opgesplitst kan worden, is dus een nuttige investering. 

Tips om je woning opdeelbaar te maken

  1. Tip 1 - Je woning opdeelbaar maken voor de toekomst, is uiteraard geen vrijgeleide om te groot te gaan wonen. Het is wel een interessante oplossing voor ruimte die op een bepaald moment kan vrijkomen, zoals wanneer kinderen uit het huis gaan. 
  2. Tip 2 - Denk na over de plaatsing van de ingang(en) en verticale circulatie. Een trap in de inkom is onafhankelijker van de gelijkvloerse verdieping en maakt een opdeling per verdieping gemakkelijker mogelijk. 
  3. Tip 3 - Ook technieken zijn van belang. Denk aan afzonderlijke elektrische kringen en voorzie alvast een wateraansluiting waar die in de toekomst nodig zal zijn.

Een opdeelbare woning in de praktijk - Door verandert haar woning in een handomdraai

Door woont in een leuk rijhuis in Antwerpen. De ruimtes hebben dezelfde binnenhoogte, en er werd geprobeerd om zoveel mogelijk kamers van daglicht te voorzien. Daarom kregen de badkamers en de drie slaapkamers een groot raam. 

De aparte kamers op het gelijkvloers werden samengevoegd tot één ruimte. Maar die grote ruimte is helemaal opdeelbaar door middel van schuifwanden en gordijnen. Het bureaugedeelte vooraan kan zo eenvoudig worden afgeschermd van de rest van de ruimte. Ook de zit- en eetruimte kan worden verkleind, zodat een andere, meer intieme sfeer, kan worden bekomen. Dit om flexibel te kunnen inspelen op de gewenste graad van privacy en schaal, en ook met het oog op de toekomst. Zo kan het huis later heel makkelijk heringedeeld worden. 

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met VIBE en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Download de brochure

De open keuken
Door een paar simpele aanpassingen, wordt de woning totaal anders.

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.