4.3 Uitvoering | Een tijdelijke constructie plaatsen

De Wald Cube is een prefab huisje dat zo weer gedemonteerd kan worden.

Een tijdelijke constructie plaatsen 

Heb je nood aan extra ruimte? Voor een hulpbehoevende ouder, een praktijk of een atelier?  Vaak is dat maar tijdelijk en wordt de ruimte daarna overbodig. Een wegneembare constructie helpt je uit de nood en krijgt later gewoon weer een nieuwe bestemming. Blijkt het toch een blijver te zijn? Dan laat je de constructie gewoon staan. 

Waarom kiezen voor een tijdelijke constructie? 

  • Je speelt snel in op een specifieke nood voor ruimte zonder de toekomst te hypothekeren. Je kantoorruimte niet meer nodig? Dan heb je er in een mum van tijd opnieuw een stukje tuin bij. 
  • Een bouwmodule die je in zijn geheel kan verwijderen en verplaatsen of ergens anders opbouwen, behoudt een zekere waarde. Door ze door te verkopen, krijg je een deel van jouw investeringsbudget terug.

Tips voor een tijdelijk gebouw

  1. Tip 1 - Denk altijd goed na over jouw ruimtelijke nood. De meest goedkope ruimte is de ruimte die je niet bouwt. Mogelijk lost een kleine herorganisatie van jouw woning al veel op. 
  2. Tip 2 - Definieer jouw minimale woonnood. Alle extra’s kan je potentieel tijdelijk of wegneembaar bijplaatsen. 
  3. Tip 3 - In de productdatabank van c-bouwers.be vind je ook geprefabriceerde en wegneembare bouwmodules.

Een tijdelijke constructie in de praktijk

Marc koos voor een tijdelijke woning die op één dag geplaatst werd. Achteraf kan die simpelweg ergens anders neergezet worden en een andere functie vervullen. “We bouwen momenteel aan een ecologische passiefwoning die 100% zelfvoorzienend zal worden. In afwachting van onze nieuwe woning, wonen we inmiddels in een modulaire (tijdelijke) woning.” De woonst bestaat uit 3 eenheden die op 1 dag geplaatst werden. 

“Deze woonoplossing zou een volwaardige BEN-woning kunnen zijn als we er PV-panelen op zouden plaatsen. Omdat de woning tijdelijk is, is dat nu niet gebeurd, maar het zou in meer permanente opstellingen zeker kunnen. Dit type duurzaam gebouwde modulaire woonunits kan perfect ingezet worden als eengezinswoning die meegroeit, als seniorenwoning, zorgwoning, of als onderdeel van  een cohousingcluster.” Een modulaire unit kan ook dienen als thuiskantoor, pop-up gebouw, leslokaal, clubhuis, vakantiehuis, studio en nog veel meer. 

Bekijk het project hier!    

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met VIBE en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Download de brochure

De Mobble is een modulaire woning die makkelijk aanpasbaar is.
Marc koos voor een tijdelijke woning die daarna ergens anders neergezet kan worden
De tijdelijke woning stond er op één dag!

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.