5 valkuilen om te vermijden tijdens het energetisch renoveren van je woning

Joost, Lien en Sven zijn renovatiecoach bij Stekr. Zij helpen inwoners van de regio Rivierenland elke dag opnieuw met het energetisch renoveren van hun woning. Als experts die dagdagelijks in contact komen met energetisch renoveren, weten ze maar al te goed wat mogelijke valkuilen zijn. Zij leggen graag uit hoe ze te voorkomen.

1. Maak een masterplan

Joost: “Het ergste wat er kan gebeuren is als je gerenoveerd hebt, is dat je nadien spijt hebt van je keuzes. Als het gaat om muren in een verkeerde kleur, dan is dat jammer van het werk en het gespendeerd budget, maar een bezoekje aan de verfwinkel kan je probleem gemakkelijk oplossen. Maar er zijn ook keuzes die je nadien nog maar heel moeilijk kan rechtzetten.”

Lien: “Wanneer je - bijvoorbeeld om budgettaire redenen- in fases renoveert, is het belangrijk om een gefaseerd masterplan op te stellen. Gefaseerd renoveren zonder duidelijk plan voor ogen zal immers leiden tot zogenaamde lock-ins. Concreet: de maatregelen die je uitvoert kunnen een volgende fase van werken bemoeilijken of duurder maken.” 

Sven: “Anticipeer ook op het aanpasbaar maken van de woning naar een latere levensfase, zodoende dat deze eenvoudig een nieuwe indeling of functie kan krijgen. Maak niet-dragende muren demonteerbaar, maximaliseer de overspanningen, slijp geen leidingen in de wanden maar voorzie voorzetwanden.

Deze valkuilen vermijd je best

  • Het plaatsen van dakisolatie zonder een aansluiting te voorzien met toekomstige gevelisolatie.
  • Het plaatsen van nieuwe ramen zonder ventilatieroosters kan een probleem zijn wanneer je in een latere fase voor een ventilatiesysteem C kiest. 
  • Het vervangen van ramen zonder een idee te hebben hoe de gevel geïsoleerd zal worden. Plaats de ramen zodat deze kunnen aansluiten op de latere gevelisolatie.

2. Lees je premievoorwaarden aandachtig

Joost: “Voor het renoveren van je woning zijn heel wat premies en financiële voordelen beschikbaar. Zowel de verschillende overheden, de netbeheerders als de gemeenten geven premies. Informeer je goed over alle mogelijkheden bij het starten van je renovatieproject.”

Sven: “Elke premie en elk financiële voordeel heeft specifieke voorwaarden. Controleer de offertes en werken goed zodat je deze zeker niet misloopt.”

Ontdek alle premies op de website van Fluvius, energiesparen.be en op de Ecobouwers website.

3. Zorg voor een consequente isolatieschil

Lien: “Voorkom zwakke schakels in de bouwschil van je woning. Zwakke schakels komen voor waar de thermische isolatieschil niet doorloopt. Dit noemen we een koudebrug of bouwknoop. Een koudebrug zorgt niet alleen voor warmteverlies - én dus een hogere energiefactuur - maar ook voor een vermindering van het comfort. Het kan namelijk leiden tot condensatie met geurhinder en schimmel tot gevolg.” 

Controleer deze plaatsen op koudebruggen

  • Onderbrekingen in de isolatie door een slechte uitvoering.
  • Een perfect geïsoleerd plat dak, volgens de energiedoelstellingen van 2050, in combinatie met een slecht isolerende dakkoepel.
  • Een geïsoleerde gevel, die onderbroken wordt door niet geïsoleerde rolluikkasten.

4. Isoleer voldoende voor je een warmtepomp plaatst

Sven: “Een warmtepomp is een heel energie-efficiënte manier om je woning te verwarmen. Om een warmtepomp optimaal te gebruiken, moet je eerst een goed geïsoleerd huis hebben, zodat je op lage temperatuur de woning verwarmd krijgt. Je kan als tussenoplossing met een hybride-installatie werken, waarbij een warmtepomp samenwerkt met een condenserende aardgasketel.”

Ontdek alles over groene warmte en de verschillende technieken in onze tool Groene Warmte.

5. Kies toch voor zonnepanelen 

Lien: “Door de wijzigende overheidssteun is de perceptie ontstaan dat zonnepanelen niet meer interessant zijn. Het tegendeel is waar: fotovoltaïsche panelen blijven een zeer rendabele investering. Bovendien bescherm je je beter tegen schommelende elektriciteitsprijzen.” 

Meer weten over de premies, prijzen en terugverdientijden van zonnepanelen? Lees dit artikel van Livios eens! 

Sven: “Idealiter probeer je het verbruik van elektriciteit in je woning af te stemmen op het moment van de productie, maar ook met klein zelfverbruik kan je al een mooi rendement behalen.” 

Heb je wat hulp nodig bij het vermijden van alle valkuilen bij jouw renovatie? In Vlaanderen zijn 19 energiehuizen, die je met plezier op een onafhankelijke en gratis manier verder helpen. 

Kijk op https://www.mijnenergiehuis.be/ om het dichtstbijzijnde energiehuis te vinden.

Inwoners van de regio Rivierenland? Dan zijn Joost, Lien en Sven er voor je!

 

Check www.stekr.be voor:

  •  Tips en advies omtrent wonen en energie (inclusief premies en leningen)
  •  Alle informatie en de contactgegevens van de renovatiecoach van Stekr.
Joost Crauwels (links), Lien Berben (midden) en Sven Schoeters (rechts) vormen samen het renovatiecoachteam van Stekr.
Energieloket Stekr
Ben jij ook op zoek naar renovatie-advies?