5.1 Technieken | Leidingen toegankelijk maken

Tom zorgde voor een open structuur met zo weinig mogelijk dragende muren

Als je erover nadenkt om jouw woning aan te passen of uit te breiden, kunnen de technische installaties niet achterwege blijven. In woningen worden leidingen vaak als ongewenst ervaren en worden ze weggestopt in muren en vloeren. Wanneer je toekomstgericht bouwt, kunnen de leidingen nog steeds uit het zicht geplaatst worden zolang ze maar toegankelijk blijven. Ook is het interessant om op voorhand een paar wachtleidingen klaar te steken voor toekomstige uitbreidingen.

Leidingen toegankelijk maken 

Kabels en leidingen werken we vaak weg achter dikke lagen pleisterwerk of zelfs cement. Door ze achter een valse wand, plafond of in een droge vloer te plaatsen, blijven ze toegankelijk voor eventuele toekomstige aanpassingen en onderhoud. Of je plaatst ze gewoon in opbouw. Wees gerust: ook daar kan je zeker creatief mee aan de slag. Achter een wegneembare plint kan je leidingen toegankelijk houden voor vervangingen of onderhoud.

Waarom je leidingen toegankelijk maken? 

  • Wanneer er een lek is of wanneer oude bedrading moet worden vervangen, word je vaak met veel stof en breekwerk geconfronteerd. Door technieken toegankelijk te houden, verloopt dat sneller en met minder overlast. 
  • Technieken veranderen snel. Als je wil overschakelen op een nieuw systeem is het handig als de oude leidingen en installaties gemakkelijk bereikbaar zijn. 
  • Je plaatst sneller een extra lichtpunt, stopcontact of kraan en trekt waar nodig gemakkelijk een extra kabel bij. 

Tips om je technieken toegankelijker te maken

  1. Tip 1 - Of leidingen en technieken toegankelijk zijn, hangt meestal af van de volledige wand- of vloeropbouw waarin ze geplaatst worden. Door een droge opbouw te kiezen met omkeerbare verbindingen, wordt het alvast gemakkelijker om ze te bereiken. 
  2. Tip 2 - Bekijk ook door welke bouwelementen je de leidingen best laat lopen. Een droge vloeropbouw is moeilijker te realiseren dan droge wanden. Wanden die je op termijn denkt weg te nemen of te verplaatsen, blijven dan weer beter vrij.
  3. Tip 3 - Op c-bouwers.be vind je ook oplossingen voor technieke

Toegankelijke leidingen in de praktijk - De aanpasbare woning van Tom 

Het was een grote doelstelling van Tom om zijn bio-ecologische woning aanpasbaar op te bouwen. Daarom werd de woning opgetrokken volgens de paal- en balkmethode. “Kalkhennepblokken vullen de paal- en balkstructuur op, en de cassettes werden gevuld met houtwol,” vertelt Tom. “De leempleisterlaag staat in voor de luchtdichtheid en vochtregulering, en geeft tegelijk karakter aan de woning. De interne kolommen en balken worden zichtbaar gelaten. De leidingen voor elektriciteit en water lopen in mooi weggewerkte kabelgootjes over de kolommen en balken en zijn dus volledig toegankelijk. Zo kan er heel snel geschakeld worden als er zich nieuwe woonnoden aandienen.”

Naast de toegankelijke leidingen, was er ook speciale aandacht voor aanpasbaarheid van andere elementen. De binnenwanden zijn niet-dragend ontworpen, en de woning bestaat uit verschillende modules. Zo kan het kleinere volume dat nu dienst doet als garage, later ook ingericht worden als kleine woonunit. Rond het hoge woonvolume slingert nu een lager volume dat de leefruimtes bevat. “Maar dat is dus allemaal gemakkelijk aanpasbaar.” 

Bekijk het project hier!

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met VIBE en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Download de brochure

De leidingen voor elektriciteit en water lopen in mooi weggewerkte kabelgootjes over de kolommen en balken en zijn dus volledig toegankelijk.
Ook aanpassingen in de keuken zijn makkelijk en snel door te voeren.

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.