Alle info over jouw woning in de woningpas

Als je een woning wil (ver)kopen of (ver)huren, dan komt daar traditioneel heel wat administratie bij kijken. Maar het kan ook een stuk eenvoudiger. Om je tijd en moeite te besparen, wordt zoveel mogelijk relevante info over je woning gebundeld in een persoonlijke, digitale woningpas. De woningpas bevat vergunningen, keuringen en attesten over energie, isolatie, woningkwaliteit, de bodem, de omgeving en nog veel meer. Wat kan je zoal terugvinden in je woningpas? 

Deze nuttige informatie over je woning kan je terugvinden in de woningpas:

 • het bouwjaar, het renovatiejaar, de oppervlakte en het volume van je woning.
 • het energieprestatiecertificaat (EPC), dat je kan downloaden en vergelijken met vergelijkbare woningen in je buurt
 • een overzicht van je klassieke en digitale meter(s) voor gas en/of elektriciteit en informatie over je energieverbruik
 • de isolatiescore per onderdeel met bijbehorend advies
 • een overzicht van renovatiewerken en informatie over de woningkwaliteit 
 • de details van jouw installaties: verwarming, sanitair warm water, koeling, ventilatie en een overzicht van de zonnepanelen die aangemeld zijn bij Fluvius
 • details over je (hoofd)verwarming en hoe je kan overschakelen naar een meer duurzame verwarming
 • een overzicht van verleende (omgevings)vergunningen
 • de mobiscore (milieu-impact van verplaatsingen vanaf uw woonst)
 • keuringsattesten zoals het asbestattest, de gaskeuring, periodieke keuringen van de installatie voor centrale verwarming.
 • informatie over privéwaterafvoer en waterinstallatie, de watervoorziening, riolering van je woning en de omliggende grachten en waterlopen

Informatie over de omgeving van je woning:

Renoveren, verkopen of verhuren? Raadpleeg je woningpas.

De woningpas zorgt niet enkel voor een administratieve vereenvoudiging, maar ondersteunt je ook bij de verbouwing, verhuur of verkoop van je woning. Zo voorziet de woningpas een overzicht van attesten die verplicht of nuttig zijn en links naar de procedures om de attesten aan te vragen. 

De pas geeft je informatie over het gebouw zelf, maar ook over de ligging en de omgeving dankzij handige omgevingskaarten die je kan bekijken en downloaden. Zo kan je bijvoorbeeld de overstromingsgevoeligheid en de riolerings- en luchtkwaliteitskaarten raadplegen.

Heb je concrete renovatieplannen? Dan zie je bijvoorbeeld meteen de resultaten van jouw energieprestatiecertificaat (EPC) en krijg je een duidelijk overzicht van energiezuinige aanbevelingen. Een interessante meerwaarde dus. Je krijgt ook een overzicht van de energiepremies en een handig stappenplan van hoe je je renovatie het beste aanpakt. 

Nieuwsgierig naar de woningpas van jouw woning? Bekijk het paspoort van je woning op woningpas.vlaanderen.be, en log veilig in met je e-ID, token of via de itsme®-app.

Bron: Marble Moon