Alle premies samengevoegd tot ‘Mijn VerbouwPremie’

Vanaf 1 oktober 2022 kan je terecht op één centraal punt om je bouwpremies aan te vragen: Mijn VerbouwPremie. Dat is de combinatie van de Vlaamse energie- en woonpremies die tot nu toe al van kracht waren. Administratief veel eenvoudiger, en dus weer een drempel minder om te beginnen met renoveren. 

Voor wie is Mijn VerbouwPremie?

Mijn VerbouwPremie is voor iedereen met een pand van minstens 15 jaar oud, behalve voor investeringen in hernieuwbare energie. Hiervoor moet het pand minstens 5 jaar vergund zijn en moet -  indien van toepassing - de EPB-aangifte tijdig zijn ingediend, conform de eisen. 

De premie kan vanaf het najaar aangevraagd worden via mijnverbouwpremie.be. Tot en met 30 juni 2022 kunnen de huidige premies nog aangevraagd worden, maar vanaf 1 juli 2022 niet meer. Het digitale loket van Mijn VerbouwPremie, dat momenteel volop in ontwikkeling is, opent op 1 oktober 2022. Tussen 1 juli en 1 oktober kan je dus tijdelijk geen premies aanvragen! 

Simpeler om premie aan te vragen 

“Een renovatie is al complex genoeg, zodat we het niet nog complexer moeten maken met ingewikkelde aanvraagprocedures en premievoorwaarden die niet op elkaar afgestemd zijn. Dankzij administratieve vereenvoudiging, helpen we meer Vlamingen om de intentie om te renoveren om te zetten in daden”, vertellen ministers van Wonen en Energie Matthias Diependaele en Zuhal Demir. De bedoeling is dat aanvragers in de toekomst bij één uniek digitaal loket terechtkunnen om hun verbouwpremie aan te vragen. 

Makkelijker én hoger 

Mijn VerbouwPremie voorziet ook nog eens hogere premies voor eigenaar-bewoners uit lagere inkomensgroepen die de kwaliteit en de energiezuinigheid van hun woning of appartement willen verbeteren. Ook verhuurders van een woning via een sociaal verhuurkantoor, komen in aanmerking voor een extra hoge premie.

De nieuwe premie is een samenvoeging van de huidige inkomensgebonden renovatiepremie van voor eigenaar-bewoners voor een viertal grote groepen van renovatiewerken (structurele elementen van de woning, dak, buitenschrijnwerk en technische installaties) voor woningen ouder dan 30 jaar, en de energiepremies van netbeheerder Fluvius voor bestaande woningen en niet-woongebouwen. Die voorzien in een financiële ondersteuning voor dak-, muur- en vloerisolatie, hoogrendementsglas, een warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler.

Klinkt dat een beetje moeilijk?

Snappen we. Het is niet evident om meteen te weten op welke premies je precies recht hebt. Om je te tonen op welke premies je recht hebt (op basis van inkomen), werd een gebruiksvriendelijke simulator gebouwd. Zo kan iemand met renovatieplannen beter inschatten welke premies kunnen worden aangevraagd. 

Bekijk hier op welke premies jij recht hebt

Vanaf oktober 2022 kan je aankloppen bij één loket voor je bouw- en energiepremies
Met Mijn VerbouwPremie wordt premies aanvragen een stuk gemakkelijker