Alles wat je moet weten over aluminium ramen

Aluminium ramen in een energiezuinig huis in Ukkel. Foto: Reynaers Aluminium. 

Aluminium ramen winnen steeds meer aan populariteit. Niet verrassend, aangezien aluminium ramen quasi onderhoudsvrij zijn en hun fijne look erg goed matcht met hedendaagse moderne architectuur. Maar zijn ze ook de beste keuze? Wij zetten de belangrijkste kenmerken op een rijtje.  

Fijn en sterk

Aluminium ramen zijn bijzonder sterk. Ze zijn erg geschikt voor grote glaspartijen, omdat de profielen heel wat gewicht kunnen dragen. Omdat drievoudig glas makkelijk meer dan 30 kg per m² kan wegen, is dat ook nodig. Met andere materialen zal je sneller een extra stijl moeten plaatsen of hun profiel moeten aanpassen. Aluminium is dus een licht maar sterk materiaal dat veel gewicht aankan. 

Aluminium geschikt voor passiefwoningen? 

Aluminium is van nature een materiaal dat niet goed isoleert. Maar dat wil niet zeggen dat aluminium ramen niet geschikt zijn voor passiefwoningen of zeer energiezuinige woningen. Integendeel. Je moet er enkel rekening mee houden dat er voor hoogisolerende aluminium profielen extra isolatie of kamers nodig zijn om het aluminium thermisch te onderbreken. Op die manier kunnen aluminium ramen wedijveren met de best isolerende ramen op de markt. Hierdoor zijn de profielen wel vaak iets minder slank. 

Advies van Reynaers Aluminium

Een passiefhuisprofiel slaagt er  in een gunstige isolatiewaarde tot 0.8 W/m²K te behalen. Maar je hoeft niet altijd zo ver te gaan. Voor een BEN-woning kan je ook kiezen voor schrijnwerk met een U-waarde van minder dan 1,2 W/m2k. In dit type raamkaders worden ook isolatiestrips geïntegreerd, die je kan combineren met hoogrendementsglas of drievoudig glas voor een goed isolatieresultaat. Het is dus niet zo dat je een passiefhuisprofiel nodig hebt om drievoudig glas te plaatsen. 

Wil je verschillende raamprofielen vergelijken? Kijk dan eens bij dit handig overzicht van raamprofielen voor elk type woning.

Reynaers Aluminium

Let wel op: de productie van aluminium vraagt heel wat energie. Het aluminium dat momenteel in Europa wordt gebruikt, is goed voor een gemiddelde voetafdruk van 8,6 kg CO2 per kg aluminium. Door groene stroom te gebruiken, kan de energiebehoefte echter gehalveerd worden. In Europa is die transitie nu volop aan de gang. 

Recyclage en circulair gebruik

Een belangrijke troef van aluminium is dat het 100% recycleerbaar is. Je kan een oud aluminium raam makkelijk recupereren zonder dat het zijn kwaliteit verliest. Vandaag recycleert ons land al 96% van het aluminium dat in gebouwen zit. 

Voor het recycleren van aluminium is slechts 5% van het oorspronkelijke energievolume nodig. Hierdoor wordt liefst 8 ton CO2-uitstoot per ton aluminium vermeden. Zowel qua energieverbruik als materiaalbesparing is recyclage dus een no-brainer. 

Toch bestaan de meeste ramen die je nu koopt niet uit oude verwerkte aluminium ramen. Dat komt omdat de vraag heel wat groter is dan het aanbod. Er is eenvoudigweg te weinig aluminiumschroot. Slechts 40% van de wereldwijde vraag wordt gedekt. Maar dit percentage stijgt met de jaren omdat er steeds meer gerenoveerd wordt en steeds meer ‘afval’ beschikbaar wordt. 

Aluminium ramen kunnen zo in principe een 100% circulair product worden. Jouw nieuwe ramen zullen mogelijk in de toekomst in een eeuwige loop gebracht worden en steeds een nieuwe bestemming krijgen. Gebeurt de verwerking met hernieuwbare energie, dan kunnen we spreken van een 100% hernieuwbaar materiaal. 

Lange levensduur

Aluminium profielen worden niet aangetast door UV-stralen of vocht, ze roesten of rotten niet en trekken niet krom. Aluminium ramen gaan zo tientallen jaren mee. Je mag rekenen op een levensduur van 40 jaar. Maar mits goed onderhoud, kunnen daar zeker nog enkele jaren bij.

Onderhoudsvriendelijk

De reden waarom de meeste Vlamingen voor aluminium kiezen, is het onderhoudsgemak. Een paar keer per jaar een poetsbeurt: meer is niet nodig voor een lange levensduur. Aluminium hoeft immers nooit gevernist of geschilderd te worden. Wil je af en toe wel een andere kleurtje? Dan is aluminium minder geschikt dan hout. Ook een diepe kras is minder makkelijk te repareren dan bij hout of PVC. 

Voordelen

Aandachtspunten

Makkelijk te onderhouden

Gemiddeld duurder dan PVC

Licht, stevig en stabiel (grote ramen mogelijk)

Gemiddeld minder goede isolerende waarde dan profielen van hout of PVC (isolerende waarde tot 0,8 W/m²K voor Alu) - Door thermische isolatiestrips en extra kamers kunnen zij toch zeer performant gemaakt worden.

In principe 100% recycleerbaar

Bij productie: Hoog energieverbruik en bijzondere aandacht nodig voor milieu.

Lange levensduur

Krassen of schade moeilijk te repareren

Dunne profielen (moderne woningbouw)

 

Kleurvast en bestand tegen vocht

 

Veiligheid: goede brand- en inbraakwerende eigenschappen

 

Wil je graag vergelijken? Bekijk het overzicht van verschillende typtes buitenschrijnwerk en hun voor- en nadelen.

Onze artikels worden onafhankelijk en objectief geschreven, zonder verdere commerciële doeleinden. Wel laten we in één of meerdere  kaderstukken onze bouwpartners graag aan het woord voor concreet productadvies. In dit artikel leverde Reynaers aluminium ons info aan over hun hoogisolerend buitenschrijnwerk. 

 

Een raamprofiel met hoge isolatiegraad
Slanke profielen zijn mogelijk met aluminium ramen