Checklist als je een huis koopt | Materialen & staat van het huis

Als je een woning koopt, dan wil je onvoorziene kosten vermijden. Vochtproblemen, asbest in de kelder of stabiliteitsproblemen zorgen ervoor dat je veel geld moet uitgeven om het weer op te lossen. Om zo’n problemen met dito financiële dompers te herkennen en te voorkomen, stelde Dialoog een checklist op. Die kan je meenemen als je een woning gaat bezichtigen, en zo bewijs je jezelf en je spaarrekening een dienst. 

In dit artikel: een checklist voor de materialen en de staat van het huis! 

Verder lezen

Tip - Druk het artikel af en neem het mee met je zoektocht naar een huis. Je kan eenvoudig de lijst afvinken, zo zie je in een oogopslag of een huis voldoet aan jouw eisen.

Materiaalprestaties 

Sommige materialen kom je liever niet tegen in je huis. Is er lood of asbest aanwezig, dan vervang je deze materialen best. Zo herken je ze:  

  • Wanneer je plannen hebt ontvangen, let dan op de woorden asbest of ‘menuiserite’. In alle gebouwen opgetrokken en/of gerenoveerd tussen 1945 en 2001 kan asbest aanwezig zijn, bij (ver)bouwwerken uit de periode 1955 tot 1985 is de kans het grootst. In de loop van 2022 zal het verplicht worden om een attest voor te leggen bij de verkoop van een huis.
  • Zie je (vermoedelijke) asbestmaterialen aan de buitenkant, zoals leien tegen de gevel of op  het dak of cementgolfplaten op een tuinhuis?
  • Let ook binnen op de aanwezigheid van asbest: een witte pleisterlaag rond  verwarmingsleidingen, vezelcement onderdakplaten of badkamer- en keukenkastjes van de  jaren ’60-’80 hebben een grote kans asbest te bevatten.  
  • Best bekijk je op voorhand al eens wat foto’s van asbesthoudende producten, zodat je al geoefend bent in het herkennen ervan. Heb je het vermoeden dat er asbest aanwezig is in het huis, laat dan  een asbestinventaris opmaken zodat je zeker bent waar het zich allemaal bevindt.
  • Ook waterleidingen gemaakt van lood zijn een gezondheidsrisico. Als het huis gebouwd is voor 1970, en de leidingen verdikkingen maar geen aparte koppelstukken hebben, dan is de kans groot dat het loden leidingen zijn. 
  • Zal het huis een grote verbouwing vereisen, dan kan je tijdens het huisbezoek ook al nagaan welke materialen je zou kunnen recupereren. 

Staat van het huis 

Moest het huis vocht- of stabiliteitsproblemen hebben, dan ben je daar liefst zo snel mogelijk van op  de hoogte. Daarom is het nuttig om een expert mee te nemen bij het huisbezoek. Neem vooral je tijd  om samen volgende items te bekijken: 

  • Zijn er scheuren in de muren? 
  • Zie je verzakkingen in de vloeren? 
  • Zie je vochtplekken aan de buitenkant? Is er een waterkerende laag onderaan in de muren?  
  • Is er binnen geen vocht of schimmel te bekennen? Bijvoorbeeld rond de ramen, onderaan de  muur,.. Kijk eens achter een aantal meubels of onder tapijten om sporen van schade te zien. 
  • Vraag na welke muren dragend zijn en welke niet. Dit is goed om te weten wanneer je er  enkele binnenmuren uit zou halen. 
  • Buigt de nok van het hellend dak niet door? Zijn de pannen in goede staat? 
  • Bij houten structuren let je op houtrot of sporen van parasieten en of het hout al behandeld  werd hiertegen. Je puntig voorwerp komt hier van pas: wanneer je het makkelijk in het hout  kan duwen, is het rot en moet het vervangen worden. 

Tot slot 

Geen enkel huis is perfect. Woningen die alle voorwaarden afvinken, zijn bovendien erg duur. Overweeg daarom ook woningen die bijvoorbeeld een minder ideale oriëntatie hebben of nog wat renovatiewerken vereisen. Het belangrijkste is dat je weet wat je koopt. Met deze checklist bij de hand, is dat al een pak eenvoudiger.

 

Lees ook: Advies bij het aankopen van je woning 

Asbestleien moeten altijd vervangen worden
Zijn er vochtplekken in huis?