Bron: Henny Van Belkom

Checklist als je een huis koopt | Voorbereidend werk

Als je een woning koopt, dan wil je onvoorziene kosten vermijden. Vochtproblemen, asbest in de kelder of stabiliteitsproblemen zorgen ervoor dat je veel geld moet uitgeven om het weer op te lossen. Om zo’n problemen met dito financiële dompers te herkennen en te voorkomen, stelde Dialoog een checklist op. Die kan je meenemen als je een woning gaat bezichtigen, en zo bewijs je jezelf en je spaarrekening een dienst. 

In dit artikel hebben we het over de periode vóór je zoektocht daadwerkelijk begint. 

Verder lezen

Voor de zoektocht - voorbereidend werk

Goed weten wat je wil, kan de speurtocht naar een goed huis heel wat korter maken. Maar als je niet voorbij een ouderwetse keuken of een lelijk behang kan kijken, dan loop je misschien mooie kansen mis. Het is een kwestie van balanceren: wat is problematisch, en wat is eenvoudig op te lossen? Maak op voorhand deze bedenkingen om het proces te versnellen: 

  • In welke regio mag je huis staan? In de stad kost het vastgoed meer, maar zal je waarschijnlijk minder vervoerskosten betalen. Waar ligt je werk, de school van de kinderen, je hobby? Is het noodzakelijk dat deze dezelfde blijven? Waar wonen je vrienden en familie voornamelijk? 
  • Hoeveel ruimte heb je nodig? Van één grote slaapkamer kan je makkelijk twee kleine maken, of je kan een opbergzolder omtoveren tot leefruimte. Kijk dus eerder naar bruikbare oppervlakte in plaats van het aantal kamers. Een woning uitbreiden is soms ook een optie. Hou dat in het achterhoofd als je kleinere woningen bezoekt. 
  • Ga je voor een appartement, een open of halfopen bebouwing of voor een rijhuis? Dit heeft vooral invloed op je verwarmingskosten: je betaalt gemiddeld 15% minder in een halfopen bebouwing in vergelijking met een open bebouwing en 30% minder in een rijwoning. 
  • Wil je er graag een tuin bij? Of is een park, speeltuin of stadsmoestuin in de buurt ook voldoende? 
  • Hoe lang wil je er wonen? Moet het huis voorzien zijn op een andere gezinssituatie of veranderende gezondheid? Of verhuis je dan? 
  • Wil je verbouwen of moet het huis instapklaar zijn? Let op: sommige huizen lijken instapklaar, maar zullen op termijn toch een extra investering vragen. Denk maar aan huizen uit de jaren ’90, die nog in goede staat lijken te zijn en waar wel iets van isolatie aanwezig is, maar niet voldoende om de energierekening laag te kunnen houden op termijn. 
  • Last but not least: wat is je budget? Wat kan je lenen en hoe lang zal je moeten afbetalen? Dit is één van de grootste bepalende factoren. 

Tip: maak een lijstje van jouw eisen en zet de belangrijkste van boven. Op welke punten kan je toegevingen doen en op welke zeker niet? Heb je deze op een rijtje, dan kan je aan de slag. Immowebsites bieden veel keuze, een immokantoor is dan weer handig wanneer je geen tijd hebt om ze zelf uit te kammen.

Dit is een aangepast artikel dat eerder verscheen bij Dialoog. 

Lees ook: Advies bij het aankopen van je woning 

Bron: Henny van Belkom
Wil je verbouwen of moet je huis instapklaar zijn?
Hoeveel ruimte heb je nodig? Wil je graag een tuin?
Ga je voor een appartement, halfopen of open bebouwing?