Van een lege bouwwerf naar een ecologische cohousing op twee dagen tijd: het kan. In het hart van Mechelen werden 9 kant-en-klare units op twee dagen geplaatst, die nu enkel nog afgewerkt moeten worden. We spraken met Christophe over dit bijzondere project, dat hij samen met Mobble en DAM architecten realiseerde in bouwteam.
Bekijk de technische fiche hier.
Een prefab, passieve cohousing. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Christophe: “We bouwen momenteel inderdaad aan een cohousing in Mechelen. De afgelopen maanden werden de verschillende ruimtes prefab gemaakt. Die zijn erg goed geïsoleerd, en werden gemaakt met ecologische materialen door Mobble. De modules worden daarna gemonteerd op de werf. Daarna rest nog een beetje afwerking. Als het klaar is, hebben we privéruimtes voor elk gezin, maar delen ook gemeenschappelijke ruimtes zoals de leefruimte, wasplaats en tuin. Het idee is dat iedereen zijn eigen plek heeft, maar we toch meer samen zijn dan in een traditioneel huis.”
Namen van links naar rechts: Elodie, Thomas, Christophe en Anja
Hoe begint zo’n proces? Doe je dat als groep of bekijk je achteraf wie er in de cohousing komt wonen?
Christophe: “Deze cohousing wordt eigenlijk gebouwd voor onze familie. Er worden negen modules geplaatst voor drie huishoudens: voor mijn partner en ik, voor mijn zoon en voor mijn dochter en hun partners. Elk gezin zal één van de drie wooneenheden betrekken.”
“Het begon met een samenloop van omstandigheden. Sinds de coronatijd woont onze zoon met zijn vriendin bij ons. Onze dochter is gaan studeren, maar woont ook nog thuis. Uiteindelijk waren we met vijf volwassenen in één huis, wat verrassend goed ging. We zeiden: “Laten we iets zoeken dat voor iedereen ook op de langere termijn werkt,” en zo begon ons idee voor een gezamenlijke woonplek.”
De Stad Mechelen zag ons gebouw als een inspirerend pilootproject. Het is een mooie manier van inbreiding in stedelijke gebieden, met minder impact op de omgeving en minder afhankelijkheid van auto’s.
“We wilden een locatie waar we niet afhankelijk van de auto waren, dus Mechelen was ideaal. Het ligt tussen Antwerpen, Brussel, Leuven en Gent. We hadden verder geen speciale band met de stad, maar iedereen was enthousiast over de ligging. Bij toeval vonden we een stuk grond op wandelafstand van het station, dat al lang in het bezit van een familie was en vrijkwam. Een perfecte plek voor ons project!”
We hebben gekozen voor houtskeletbouw met cellulose-isolatie.
Waarom hebben jullie gekozen voor prefab houtskeletbouw?
“Prefab biedt een aantal duidelijke voordelen. Het is gemakkelijk energiezuinig te maken, en door de modulaire opbouw zijn de bouwtijden korter en minder afhankelijk van het weer. Daarnaast leent prefab zich goed voor milieuvriendelijke materialen, wat voor ons een belangrijk punt was. We hebben gekozen voor houtskeletbouw met cellulose-isolatie, een duurzame oplossing die zowel thermisch als akoestisch goed presteert. Ik werkte zelf meer dan tien jaar bij Pixii en ook nog twee jaar bij VIBE, dus ik heb zelf veel ervaring op vlak van duurzaam bouwen. Ik was ervan overtuigd dat bouwen onder geconditioneerde omstandigheden niet alleen vlotter zou verlopen, maar ook een hogere kwaliteit zou opleveren.”
Zijn er dingen die jullie achteraf gezien anders zouden doen?
“De stad Mechelen vroeg ons de gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw te integreren en elke woning ook nog eens vanaf de begane grond toegang te geven tot de tuin. Geen evidente klus, want we bouwen al een woning voor 3 gezinnen op een relatief klein perceel. Daarom moesten we creatief zijn. Het idee kwam om de gemeenschappelijke ruimte te integreren in een leefkelder met veel natuurlijk licht."
Zaakvoerder Kristof De Jaegher van Mobble
Hoe zit het met de energieprestaties van jullie woning?
“We vroegen DAM Architecten de woning te ontwerpen volgens passiefhuisprincipes. Dankzij de goede isolatie, luchtdichtheid en de drievoudige beglazing hebben we zo een zeer lage energiebehoefte. Het ventilatiesysteem D met warmteterugwinning zorgt voor een gezond binnenklimaat met minimaal energieverlies. Bovendien helpt het compact, modulair volume om warmteverlies tot een minimum te beperken.”
De modules worden in een fabriek gemaakt en als dozen naar de bouwplaats gebracht. Dit vereist precisie in de planning en samenwerking.
Welke technische uitdagingen zijn jullie tegengekomen tijdens de bouw?
“Een groot deel van de uitdaging lag in de prefab modules. Omdat we met Mobble kozen voor modulaire units, moesten we de logistiek goed plannen. De modules worden in een fabriek gemaakt en als dozen naar de bouwplaats gebracht. Dit vereist precisie in de planning en samenwerking, omdat de modules met grote vrachtwagens getransporteerd werden. Het was even spannend, maar het is perfect verlopen.”
“We hebben het contract getekend eind maart 2024, en nu, in oktober, staat de woning er bijna. De modulaire units zijn geleverd en geplaatst in twee dagen. Het afwerken van aansluitingen zoals water en elektriciteit gebeurt nu, en de keuken gaan we zelf nog installeren.”
Hoe was het om zo’n intensief project te doen?
“Het was behoorlijk intensief, maar ook enorm lonend. We hebben het hele proces nauw gevolgd en ons huis is extreem energiezuinig. De bouw duurde niet zo lang, maar we hebben in bouwteam alle keuzes mee bepaald. Het resultaat is wel precies wat we voor ogen hadden, en ook Stad Mechelen steunde ons in dit avontuur. Die herwerkte op dat moment haar stedenbouwkundige verordening en zag ons gebouw als een inspirerend pilootproject. Het is een mooie manier van inbreiding in stedelijke gebieden, met minder impact op de omgeving en minder afhankelijkheid van auto’s. Met dit project hopen we dat meer mensen interesse krijgen in dit soort cohousing-projecten.”
Op 10 november stellen de bewoners van het bijzondere cohousingproject hun gloednieuwe woonst open voor het publiek tijdens de Ecobouwers Opendeur. Schrijf je hier in!