Doe mee met Zet 'm op 50!

Met een warmtepomp kan je je woning op een duurzame en hernieuwbare manier verwarmen, en hoef je niet meer te vrezen voor instabiele prijzen van gas en stookolie. Veel mensen denken dat je een perfect geïsoleerde woning met vloerverwarming nodig hebt voor een warmtepomp, maar niets is minder waar! Met de test 'Zet ‘m op 50' kan je zien of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp door de temperatuur van je cv-ketel te verlagen tijdens het stookseizoen naar 50 graden. Een energiezuinig huis blijft namelijk ook lekker warm als je met lage temperaturen verwarmt. Blijft jouw huis warm? Dan weet je dat je huis goed genoeg geïsoleerd is om een warmtepomp aan te schaffen. Veel meer woningen zijn geschikt dan je denkt.

Hoe werkt de test van Zet ‘m op 50? 

1. Meld je aan en doe mee

Als je je aanmeldt, sturen we je instructies om je ketel op 50 graden te zetten. Ook krijg je gratis tips, informatie en advies over energiezuinig en duurzaam verwarmen. 

Naar het formulier

2. Zet 'm op 50

Stel je cv-ketel in op 50 graden. Het is belangrijk dat je enkel het water van je cv-ketel verlaagt, niet dat van je sanitair water. Let op: niet elke ketel is geschikt!

Ontdek het in onze Frequently Asked Questions

Laat de temperatuur op 50 graden staan als je woning comfortabel warm blijft, en noteer voor jezelf hoe je woning aanvoelt met onze makkelijke notitiehulp. Is het kouder dan anders? Heb je last van tocht? Of is het juist erg aangenaam in huis? 

3. Seintje bij een koude periode

Wij geven je een seintje als er een koude periode start. Dat doen we als de weersvoorspelling aangeeft dat het de komende twee weken minstens twee nachten kouder is dan min 5 graden. 

4. Vul de vragen in

Na de koude periode in de winter sturen we je een vragenlijst toe. Daar wordt er gevraagd naar jouw ervaringen met de cv-ketel op 50 graden. Is je huis comfortabel warm gebleven of juist niet? Op basis van jouw antwoorden krijg je advies op maat voor de best passende vervolgstap.

5. Aan de slag

Met het advies op maat kan jij aan de slag gaan. Is je woning al helemaal klaar voor een warmtepomp of moet je eerst nog ergens isoleren? Zijn je radiatoren geschikt of kies je best voor een ander afgiftesysteem? Met de antwoorden op die vragen kan je makkelijk overstappen op fossielvrije verwarming op jouw maat. 

Je moet een condenserende of HR-ketel hebben om mee te doen met de test. Hoe weet je of je een HR-ketel hebt? Ze zijn herkenbaar aan de afvoerleiding van het condensaat naar de riolering. Je kan ze ook herkennen aan het HR top label (gas) en het Optimaz elite label (stookolie).

Je kan NIET meedoen als je 

  • een oudere atmosferische ketel hebt. Zo’n ketel is niet geschikt om te verwarmen op lagere temperatuur. In zo'n ketel wordt namelijk het condensaat of ontstane vocht niet afgevoerd en zal het de ketel beschadigen.
  • aangesloten bent op een warmtenet. Dan kan je niet zelf de temperatuur bepalen van de warmte die het huis in komt. 

Je kan MOEILIJKER meedoen als je 

  • een modulerende ketel hebt. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing (of de installateur) om te zien of je een modulerende ketel hebt en laat de installateur de maximumtemperatuur instellen. Vaak kun je dat zelf niet doen.
  • een cv-ketel hebt met een weersafhankelijke regeling (een zogenaamde buitenvoeler), dan kan je de keteltemperatuur niet instellen. Wel is de stooklijn aanpasbaar. Dit is een stuk complexer. Hier kan de hulp van een installateur gewenst zijn. 

Nog vragen? Kijk bij de FAQ!