Drie manieren om schaduw te creëren in je tuin

Foto: Sven van Baarle

Met steeds warmere zomers in het vooruitzicht, is een verkoelend schaduwplekje in je tuin een must.  Er zijn verschillende manieren om schaduw te creëren in je tuin. Hieronder belicht Yacine van Velt er drie.

1. Plant een solitaire boom of struik

In de schaduw van een boom kan het wel 15 graden koeler zijn dan in de zon. Een ideale plek dus om in een hete zomer een boekje te lezen. De schaduw van een boom is ook prettiger dan die van een parasol. Onder een parasol blijft de hitte gevangen, een boom of klimplant laat lucht en licht door.

Foto: Swa de Heel

Je kan je boom of struik strategisch planten ten zuiden of zuidwesten van je zitplek. Zo werpt hij schaduw op je zitplek in de namiddag, het warmste moment van de dag. Het hoeft niet per se een grote boom te zijn. Hoe dichter de boom of struik bij je terras staat, hoe kleiner hij kan zijn om toch van de schaduw te kunnen genieten. Download onze gratis brochure om te kijken welke boom of struik in jouw tuin past.2. Maak een pergola met klimplanten

Geen plaats voor een boom of struik? Dan kan een klimplant de oplossing zijn. In de natuur zal de klimplant in bomen klimmen en gebruik maken van takken als steun. Bij gebrek aan bomen en takken langs je zitplek, moet je zelf voor een klimhulp zorgen. Dat is je pergola. Je vindt pergola’s in metaal en in hout, en in alle maten en stijlen. Wil je een pergola laten plaatsen? Contacteer dan een ecologische tuinaannemer in je buurt.

Klimplanten klimmen met behulp van klimhulpstructuren naar boven. Elke plant heeft haar eigen klimtechniek. Voor de pergola kies je best een winder (bv. Chinese blauweregen) of een ranker (bv. druif). Kijk in onze plantenzoeker welke klimplant geschikt is voor jouw tuin (kies in stap 2 als groenvorm ‘horizontale schermen tegen zon’).3. Plant een bosje aan

Een bosje bestaat uit meerdere bomen en struiken met ruimte tussen. Je kunt er een wandelingetje maken of de hangmat ophangen. Kinderen kunnen er spelen of rustig zitten. Wil je meer weten over de aanleg en het beheer van een bosje? Kijk in ons boek: ‘Meer dan schaduw’. Wil je kijken welke bomen en struiken passen in jouw bosje? Gebruik dan onze plantenzoeker (kies in stap 2 als groenvorm: ‘bosje’)