Nest thermostaat | Slimme thermostaat kopen: waarop letten

Een slimme thermostaat kopen: waarop letten

Een slimme thermostaat verhoogt je comfort en vergemakkelijkt het analyseren van je verbruikscijfers. Bij nieuwbouw of grondige renovatiewerken is het dan ook aangeraden om gewoon meteen te kiezen voor een slim systeem. Voor je naar de winkel rent geven we je wel graag nog deze aandachtspuntjes mee.

Ons advies

Voor je een slimme thermostaat aanschaft hoe je best rekening met enkele factoren, zoals: de compatibiliteit van je verwarmingssysteem, je smartphone, de isolatiegraad van je woning, je eigen levensstijl, de prijs van het technologische hoogstandje, en je privacy.

Lees ook: Ecobouwers test uit: de slimme thermostaat

1. Is je verwarming compatibel met een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat werkt alleen in combinatie met een compatibel centraal verwarmingssysteem. Het doosje en je ketel moeten bovendien met elkaar kunnen communiceren via wifi, ofwel via een protocol. Nieuwere ketels zijn doorgaans allemaal uitgerust met hetzelfde OpenTherm protocol, maar oudere ketels en oudere slimme thermostaten geven nog wel eens wat problemen. Controleer op voorhand of de 2 op elkaar afgestemd kunnen worden.

Bovendien moeten modulerende ketels ook aan een slimme thermostaat gekoppeld worden die modulerend kan aansturen. Modulerend wil zeggen dat je ketel niet alleen een aan- of uitmodus heeft, maar ook zachter of harder kan branden om energie te besparen. Koppel je een modulerende ketel aan een thermostaat die enkel een aan of uit signaal kan geven, dan verlies je dit energiebesparend voordeel. De meeste moderne slimme thermostaten zijn hiervoor uitgerust, maar het kan nooit kwaad om dit te controleren.

Ook als je vloerverwarming of een warmtepomp hebt, zijn niet alle slimme thermostaten geschikt. Zeker voor warmtepomp-bezitters is een slimme thermostaat weinig zinvol, aangezien deze het beste rendement behalen bij een constante temperatuur. 

2. Is je telefoon compatibel met je slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat stuur je aan via je smartphone voor maximaal gebruikscomfort. Heb je geen smartphone (of een windows phone), dan zal je misschien niet van alle toepassingen gebruik kunnen maken.

3. Is je woning goed geïsoleerd?

Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder een slimme thermostaat zal renderen. Heb je sowieso een lage energierekening, dan zal je de aanschaf van een slimme thermostaat nooit terug verdienen. Een slimme thermostaat bewijst vooral zijn waarde in woningen met een hoge energiefactuur

4. Heb je hem wel echt nodig?

Wie op min of meer regelmatige tijdstippen vertrekt en thuiskomt heeft in principe genoeg aan een eenvoudigere, programmeerbare thermostaat. De slimme thermostaat is dan enkel nuttig als je eentje koopt met veel technische snufjes, zoals bijvoorbeeld een thermostaat die weet in welke kamer je je bevindt en de temperatuur van alle kamers daaraan aanpast. Sommige toestellen gaan daar erg ver in: De slimme thermostaat: wat kan hij allemaal?

Ben je heel consequent in het lager zetten van je thermostaat wanneer je een kamer of je woning verlaat, dan is zelfs een programmeerbaar model niet per se nodig.

5. Is de prijs gerechtvaardigd?

Helaas gaat voor niets enkel de zon op. Als je energieleverancier je een gratis slimme thermostaat aanbiedt, gaat dit meestal gepaard met meerjarige contracten. Zet je je contract vroegtijdig stil, dan moet je de restwaarde van je thermostaat gewoon afbetalen.

Daarnaast bieden sommige energieleveranciers een slimme thermostaat ook aan onder een huurcontract. Als je sowieso al zuinig met energie omspringt is het echter onwaarschijnlijk dat je deze maandelijkse kost eruit haalt.

Wie zelf een slimme thermostaat aankoopt rekent best op een bedrag tussen € 150 en € 500, afhankelijk van hoe high-tech het model moet zijn.

6. Hoe springt de leverancier om met privacy?

Digitale apparaten verzamelen data, en data is waardevol. Sta je weigerachtig tegenover het delen van je verbruikscijfers, lees dan zeker eerst de privacy policy van de leverancier van de thermostaat. Zo is de slimme thermostaat Nest van Google een toonbeeld van gebruiksgemak, maar kan je je afvragen of Google naast alle andere info die ze van je hebben ook nog moet weten wanneer je thuis bent, opstaat, gaat slapen, etc.

Meer lezen:

Ecobouwers test uit: de slimme thermostaat

De slimme thermostaat: wat kan hij allemaal?​

Wie zelf zijn woning duurzaam wil verbouwen of zijn verwarmingsinstallatie wil vervangen, kan altijd terecht bij de provinciale steunpunten voor gratis of betaalbaar (ver)bouwadvies.

Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikels rond de slimme woning. “De slimme woning” is een project van Bond Beter Leefmilieu, EnergieID en Efika Engineering, gesteund door de provincie Vlaams-Brabant.

Ecobouwers | Slimme thermostaat kopen: waarop letten
Programmeerbare thermostaten | Ecobouwers
© Dan Lefebvre
Koude puppy | Slimme thermostaat kopen: waarop letten
© Matthew Henry
Nest | Slimme thermostaat kopen: waarop letten
Nest thermostaat van Google
Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikels rond de slimme woning. “De slimme woning” is een project van Bond Beter Leefmilieu, EnergieID en Efika Engineering, gesteund door de provincie Vlaams-Brabant.