Hoe stiller je warmtepomp, hoe blijer je buren

Een omkasting kan, maar het blijft belangrijk dat de buitenunit voldoende lucht krijgt. Anders zal de WP niet efficiënt werken en kan ze zelfs stuk gaan.

Er doen heel wat wilde verhalen de ronde over het lawaai van een warmtepomp, met slapeloze nachten en burenruzies tot gevolg. Gelukkig hoeft een warmtepomp helemaal niet lawaaierig te zijn. In het beste geval maakt hij zelfs bijna geen geluid. De sterkte van dat geluid is afhankelijk van een aantal factoren, en daar geven we je graag uitleg en tips over. 

Waarom maakt een warmtepomp geluid? 

Het geluid van een warmtepomp is ongeveer hetzelfde als het geluid van een airco – dat is trouwens een speciaal type warmtepomp. Maar in tegenstelling tot een airco, doet een warmtepomp vooral ’s winters het harde werk. Dan moet de woning warm gehouden worden. Een lucht/waterwarmtepomp haalt daarbij energie uit de buitenlucht. Dat gebeurt aan de hand van een buitenunit, die een ventilator en warmtewisselaar bevat. Deze ventilator produceert geluid telkens wanneer de verwarming aanslaat of wanneer je water opwarmt voor sanitair gebruik. 

Maakt elke warmtepomp geluid? 

Neen, niet elke warmtepomp maakt lawaai. De bewuste verhalen gaan vaak over warmtepompen met buitenlucht als warmtebron. Die hebben dus een buitenunit met ventilator, zoals hierboven beschreven. De sterkte van het geluid van een warmtepomp is helemaal afhankelijk van de kwaliteit van de pomp en de installatie.

Een warmtepomp met een bodembron of met panelen maakt daarentegen nauwelijks geluid. Die laatste warmtepomppanelen zijn aan een flinke opmars bezig. Het zijn hybride zonnepanelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit én warmte. 

Hoeveel geluid maakt zo'n warmtepomp nu precies? 

De buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp produceert ongeveer 40 dB aan geluid. Ter vergelijking: een vaatwasser haalt ongeveer 50 dB en een voorbijrijdende auto ongeveer 85 dB. Sommige warmtepompmodellen presteren opmerkelijk beter dan andere. Het is daarom aan te raden om de technische specificaties na te lezen als je een model kiest. 

Amper overlast in de zomer

Als een warmtepomp buiten staat, heb je binnen in principe geen last van het geluid. Op het moment dat je meer buiten zit, bijvoorbeeld in de zomer, hoeft de warmtepomp amper iets te doen. Het is dus niet zo dat als iedereen gezellig buiten zit, alle warmtepompen in de straat op volle toeren draaien en geluid produceren. 

Maar in de tussenseizoenen, wanneer mensen bijvoorbeeld 's nachts slapen met een open raam, maar de verwarming toch af en toe moet opspringen, is een doordachte plaatsing belangrijk. We geven enkele tips:

Tip: overleg met de buren

Best ga je ervan uit dat een warmtepomp altijd wel een beetje geluid maakt. Sommige mensen zijn daar gevoelig voor en kunnen het geluid van een warmtepomp als storend ervaren. Wat voor de ene persoon nauwelijks hoorbaar is, is voor de andere lawaai. Laat je zelf een warmtepomp plaatsen? Overleg dan even met de buren zodat ze niet verrast worden.

Maakt jouw warmtepomp toch veel geluid? Of wil je liever voorkomen dan genezen? Joris van Ecopuur, expert in technieken voor hernieuwbare energie, geeft handige tips.  

8 tips voor een stille warmtepomp

  • Kies voor een warmtepomp met het juiste vermogen voor jouw woning, dan hoeft hij niet zo hard te draaien. Laat je hier goed over adviseren. 
  • Kies voor een warmtepomp met een buitenunit die relatief stil is. Let op het geluidsvermogen dat op het energielabel staat. 
  • Er bestaan omkastingen voor warmtepompen die het geluidsniveau verlagen. 
  • Kies voor een warmtepomp met een nachtinstelling. Je kan hem zo instellen dat hij 's nachts niet op vol vermogen draait. Daardoor maakt hij minder geluid.
  • Maak je woning geschikt voor lagetemperatuurverwarming. Dit doe je door te isoleren en vloerverwarming en/of lagetemperatuurradiatoren te installeren. Als de temperatuur laag kan blijven, werkt de warmtepomp efficiënter en stiller.
  • Zet de buitenunit op een plaats waar ze weinig overlast creëert. Dus niet naast een slaapkamerraam of veranda. Een goede plek is op een plat dak (als het dak niet gevoelig is voor trillingen). Houd wel rekening met lager rendement door lange leidingen.
  • Plaats het toestel nooit op of pal naast de perceelgrens. Dat zorgt soms voor negatieve reacties van buren. Bespreek de plaatsing ook best eerst met hen. 
  • Staat de warmtepomp in de tuin? Zet dan enkele planten in de buurt. Die dempen het geluid en vormen een visuele barrière. Zorg wel dat de buitenunit niet overgroeid of vervuild raakt en goed bereikbaar is voor onderhoud.

Verdacht of ongewoon geluid?

Als de warmtepomp plots veel lawaai maakt of een verdacht geluid produceert, is er misschien een defect. Dan laat je best je installateur langskomen voor een grondig nazicht. 

 

Zet een buitenunit niet in de buurt van een slaapkamer.
Warmtepompen maken vooral geluid in de winter