Hydraloop: grijs water hergebruiken

Hydraloop: grijs water hergebruiken

114 liter waterverbruik per dag. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zweeft de Vlaming doorgaans rond dat gemiddelde. 24 liter verdwijnt langs het doucheputje. 21 liter wordt opgeslokt door het toilet. 11 liter gebruiken we voor de bereiding van ons dagelijkse potje, en 16 liter water is rondjes aan het draaien in de wasmachine. En dan zijn het poetswater, de wastafel, de vaatwasser en het water voor de planten nog niet meegeteld.

Het overgrote deel van al dat water valt onder de noemer ‘grijs water’. Water dat perfect nog eens gebruikt kan worden; om het toilet door te spoelen of om de wasmachine te laten draaien. Sinds kort is er een systeem op de markt waarmee je dat grijze water kan recycleren: Hydraloop. Een mini-waterzuiveringsinstallatie die in de berging past, zeg maar.

Wat is een Hydraloop

Kort uitgelegd: de installatie vangt het grijze water van je douche en/of bad op, laat het enkele reinigingsstadia doorlopen, en stuurt het dan ofwel naar je wasmachine voor verder hergebruik, ofwel naar je toilet (niet voor hergebruik). De Hydraloop Xtra - een uitgebreidere uitvoering - kan ook nog water opvangen van je wasmachine en daarmee ook je zwembad bijvullen en je tuin irrigeren.

De installatie levert echter geen drinkwater af, je kan het gezuiverde water dus niet gebruiken om te koken of af te wassen.

Woningtype

Het systeem is het meest geschikt voor woningen die geen, of een beperkt volume hebben aan regenwater, zoals:

  • nieuwbouw in steden, zonder tuin (en dus geen of een kleine regenput)
  • appartementen
  • renovaties waar een regenput geen optie is

Deze gebouwen gebruiken hoofdzakelijk leidingwater voor toilet en wasmachine. Bij deze woningen zal de winst van het toestel het grootst zijn. Je hoeft bovendien niet te kiezen tussen een waterput of een waterzuivering, beide zijn compatibel. Bij langere periodes van droogte - die almaar vaker en langer zullen voorkomen - riskeer je ‘s zomers regelmatig een lege waterput. In dat geval is elk dubbel gebruik van leidingwater meer dan welkom.

Waterbesparing

Hoeveel water je bespaart hangt sterk af van je gezinssituatie. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij verbruikt een gezin van 2 personen dagelijks 214 liter water, waarvan 85 procent leidingwater. Heb je kinderen, dan ligt het gemiddelde op 328 liter per dag. 

Ieder gezinslid verbruikt dagelijks:

  • Douche: 23,8 liter 
  • Wastafel: 9,4 liter 
  • Bad: 5,1 liter 
  • Wasmachine: 16,7

Dat betekent dat een gemiddeld gezin van 3 personen zo’n 165 liter water per dag van de afvoer kan redden via Hydraloop. De prijs die de watermaatschappij vraagt voor het kraantjeswater, varieert per maatschappij en per gebied. In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,3 euro voor 1 kubieke meter water. In Oost- en West-Vlaanderen betaal je zelfs 5 euro per kubieke meter. Dat betekent dat het toestel je zo’n 260 euro bespaart per jaar (in Oost- en West-Vlaanderen 310 euro). Maar dit bedrag kan hoger oplopen als je gezin meer gezinsleden telt of je vaak een bad neemt. Gezinnen met een hoger verbruik besparen bovendien extra, aangezien water boven een bepaald verbruik duurder wordt. 

Bovendien is het stroomverbruik voor het zuiveren beperkt: zo’n 200 kWh, of 50 euro per jaar. 

In appartementsgebouwen of cohousingprojecten waar meerdere gezinnen wonen, wordt het systeem financieel pas echt interessant. Hoe meer badkamers erop aangesloten worden, hoe sneller het toestel zich zal terugverdienen.

Hoe werkt het?

De Hydraloop reinigt het water in een cyclus van zeven uren volgens deze stadia: (1) sedimentatie, (2) flotatie, (3) dissolved air flotatie, (4) geforceerde skimming, (5) aërobe bioreactor en (6) desinfectie met UV-licht.

Wanneer het douchewater (en eventueel het wasmachinewater) in het toestel terechtkomt, zakken zware deeltjes, zoals haar en pluisjes, in een buis naar de bodem waar ze doorstromen naar het riool. Het propere water loopt over, waarna de waterpartij doordrongen wordt van kleine luchtbelletjes. Deze hechten kleinere vuilpartikels aan zich vast en voeren ze af via een overloop. Vervolgens pompt het systeem het water over in een 300 liter grote tank, een kleine bioreactor. In deze zuurstofrijke omgeving gaan bacteriën de laatste microscopische vuildeeltjes te lijf. Een extra biochemische reiniging maakt het geheel nog zuiverder. Tenslotte doodt een UV-lamp alle overgebleven bacteriën en is het water klaar voor hergebruik in toilet en wasmachine.

Wanneer werkt het niet?

Aangezien er geen filter of osmosesysteem aan te pas komt kan er in principe niets verstoppen. Bij eventuele mankementen of fouten schakelt het systeem zich vanzelf uit en wordt de afname automatisch terug volledig op leidingwater gezet. De fabrikant raadt een jaarlijks preventief onderhoud aan.

Afmetingen

De afmetingen zijn 180 cm hoog op 80 cm breed, en 40 cm diep (vergelijkbaar met een Amerikaanse koelkast, maar iets minder diep). Met 37 decibel maakt het apparaat ook ongeveer evenveel geluid als een koelkast. De capaciteit is 300 liter.

Kan ik ook Hydraloop plaatsen?

Om het water tot in het bassin te krijgen gebruikt het apparaat ofwel de zwaartekracht (badkamer boven, Hydraloop op de benedenverdieping), ofwel een pomp. Het gemakkelijkst is een installatie bij een nieuwbouw of totaalrenovatie. In alle andere gevallen zal moet met de installateur bekeken worden of en waar het toestel geplaatst kan worden.

Hydraloop en IBA (Individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater)

Woon je op een plek waar geen riolering komt, dan ben je verplicht je water zelf te zuiveren voor je het loost als oppervlaktewater. Dit kan via een een IBA: een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater. Het IBA-systeem is niet te verwarren met Hydraloop, die grijs water opvangt uit douche en wasmachine om te hergebruiken. Na hergebruik komt het vervuilde toiletwater bv. wel gewoon in je IBA terecht. Hydraloop neemt de verplichting van een IBA in dergelijke gebieden dus niet weg

Richtprijs

De kostprijs varieert, afhankelijk van het waterverbruik en de complexiteit van de installatie. De prijs van een Hydraloop systeem, zonder eventuele aanpassings- of breekwerken aan de woning zelf, ligt tussen 4.000 en 7.000 euro. In Nederland zijn er momenteel een twintigtal Hydraloopinstallaties geplaatst. De technologie staat dus nog in de startblokken. In België is Ecopuur in Nevele één van de verdelers. 

Meer informatie

Wil je zelf meer informatie over Hydraloop? Dan kan je steeds contact opnemen met Ecopuur bijvoorbeeld. Bekijk hier de technische fiche.

Hydraloop donkergrijs lichtgrijs en rood | Ecobouwers
Hydraloop afmetingen | Hydraloop: grijs water hergebruiken
Ecobouwers | Hydraloop: grijs water hergebruiken
Hydraloop productfoto | Ecobouwers
Hydraloop afmetingen Amerikaans koelkast | Ecobouwers
Hydraloop in de waskamer of technische ruimte