zonnekaart zonne-energie hernieuwbare energie

Hoe scoort jouw dak voor zonne-energie? check de zonnekaart

Wat als je met behulp van een simpele kaart kon nagaan of het wel of niet rendeert om zonnepanelen of een zonneboiler te installeren bovenop je dak? Die kans is er nu met de Vlaamse zonnekaart. Deze nieuwe tool laat meteen zien of je dak geschikt is voor zonne-energie, hoeveel de installatie kost en wat de terugverdientijd is.

Meer dan vier op de vijf mensen die een nieuwe woning bouwen, kiezen ervoor om die uit te rusten met zonne-energie. 63 procent kiest voor zonnepanelen terwijl 19 procent een zonneboiler aanschaft.  Daarentegen blijven heel wat oude daken onbenut. Met de zonnekaart kan je zien hoe goed je dak scoort en hoeveel een installatie je zou kosten en wat die zou opbrengen

Daarom heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) de 'Vlaamse zonnekaart' uitgewerkt. Met deze online toepassing kan je zien hoe goed je dak scoort en hoeveel een installatie je zou kosten en wat die zou opbrengen. Door eenvoudig je adres in te geven op energiesparen.be/zonnekaart, zie je meteen of je dak ideaal (groen), bruikbaar (geel) of beperkt tot niet bruikbaar (oranje) is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Voor elk ideaal of bruikbaar dak berekent de zonnekaart de kostprijs en de terugverdientijd. De zonnekaart toont zelfs welke plaats op het dak het meest geschikt is om de panelen te plaatsen, alsook een schatting van het aantal te plaatsen panelen. 

De weergegeven cijfers en bedragen gelden voor een gemiddeld gezin met doorsneeverbruik, maar je kan de instellingen eenvoudig zelf aanpassen (aantal gezinsleden, jaarlijks verbruik,…) om  tot een nog preciezer resultaat te komen. Al blijft professioneel advies ter plekke altijd aan te raden voor een correcte en meer nauwkeurige beoordeling. 

Benieuwd of jouw dak geschikt is? Doe de test.

Advies en begeleiding

Advies nodig in verband met zonnepanelen op jouw woning? Ga dan zeker langs bij bij jouw provinciale steunpunt voor duurzaam bouwen. Zij bieden onafhankelijk, professioneel advies - gratis, of aan een klein prijsje - bij alle aspecten van je verbouwing of bouwproject.

Download zeker ook de BENOvatiebrochure van het Vlaams Energieagentschap, die je stap voor stap door je renovatietraject loodst.