Hoeveel kost een warmtepomp doorheen de levensduur?

Een warmtepomp vraagt een stevige investering. Maar in een goed geïsoleerde woning verdien je je investering terug. We vergelijken de prijs met een gas-, stookolie en pelletketel en dat in verschillende types woningen. 

Wil je weten hoeveel je warmtepomp kost, dan moet je twee dingen in het oog houden. Het eerste is de investeringskost: dat is de aankoopprijs van je warmtepomp, samen met installatiekost. Dat is een éénmalige uitgave.

Het tweede is de gebruikskost. Die bestaat uit de onderhoudskost en de kost van je stroom om de warmtepomp te doen draaien. De prijs van die laatste hangt af van de brandstofprijzen.

 

1. Wat bepaalt de investeringskost? 

Het vermogen van je warmtepomp

De aankoopprijs van een warmtepomp hangt sterk af van het vermogen: hoe beter je je woning isoleert en hoe compacter het volume, hoe lager het vermogen zal zijn dat je warmtepomp nodig heeft. De aankoopprijs van een ketel hangt daarentegen niet af van het vermogen. Ook al is je woning goed of slecht geïsoleerd: de prijs van de ketel zal ongeveer hetzelfde zijn. Dit is een groot verschil met een warmtepomp.

Het type warmtepomp

Er zijn verschillende types warmtepompen. Elk type heeft zo zijn prijs. Ook zijn er verschillen in de installatie. 

  • Lucht-waterwarmtepomp: De aanschaf en installatiekosten zijn meestal het laagst bij een lucht-water warmtepomp. Hier zijn de extra benodigde werken en toebehoren beperkt. Maar bij een lucht-waterwarmtepomp zit er een belangrijk verschil in prijs tussen wat men noemt ‘split’ en ‘monobloc.’ 
    • Bij een split warmtepomp zit de condensor van de warmtepomp in de binnenunit, waardoor er koeltechnische leidingen van buiten naar binnen  gelegd moeten worden. Dit toestel is goedkoper in aankoop, maar door het gespecialiseerd koeltechnisch werk, is de installatie duurder. 
    • Een monobloc warmtepomp is duurder in aankoop, maar doordat de condensor mee in de buitenunit zit, moeten er geen koeltechnische leidingen van buiten naar binnen gelegd worden er dient dus geen extra koeltechnische opstart te gebeuren. Dit kan de installatie goedkoper maken.
  • Bodem-waterwarmtepomp: Geothermische warmtepompen zijn door hun complexere plaatsing wat duurder dan andere types. Zo’n warmtepomp ligt qua aankoopprijs van het toestel tussen een split lucht-water en een monobloc lucht-waterwarmtepomp in, maar hier zit de grote kostprijs in de installatie: er moet immers een horizontale boring of een verticale putboring gebeuren om de warmte uit de bodem te pompen. Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe dieper of meer er geboord moet worden. 
  • Hybride warmtepomp: een hybride warmtepomp is doorgaans een combinatie van een lucht-waterwarmtepomp en een (al dan niet bestaande) gascondensatieketel. Als je al een cv-ketel hebt en je wil die combineren met een warmtepomp, dan ligt de prijs in lijn met de installatie van een nieuwe lucht-waterwarmtepomp. De combinatie is in aanschafprijs dus niet goedkoper dan een gewone lucht-water. Als je ook de gascondensatieketel moet kopen, komt er natuurlijk nog een behoorlijke prijs bij.

De eigenaars van deze woning kozen voor een geothermische warmtepomp van Bosch. 

Het afgiftesysteem

Warmtepompen werken best in combinatie met een afgiftesystemen op lage temperatuur zoals vloerverwarming of convectoren op lage temperatuur. Indien je ook een nieuw afgiftesysteem moet plaatsen, of er aanpassingen nodig zijn, dan moet je hier natuurlijk rekening mee te houden bij de kostprijs van de installatie. 

 

2. Wat bepaalt de gebruikskost? 

Onderhoudskost

In prijs is het onderhoud van een warmtepomp meestal iets duurder dan het onderhoud van een klassieke ketel, maar het moet minder vaak gebeuren. Daarom is het vaak iets goedkoper, maar het verschil is beperkt. 

Energiekost

Hoe minder goed geïsoleerd je woning, hoe meer de warmtepomp zal moeten draaien en met een hoger vermogen. Hierdoor zal ze ook een stuk meer energie vragen, waardoor de gebruikskost aanzienlijk stijgt. 

Overzicht kostprijs bij een goed, matig en slecht geïsoleerde woning

Op de website van Vlaanderen.be vind je onderstaande kostprijsberekeningen. Wij vatten ze voor jou samen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een slecht, een matig en een goed geïsoleerde woning. Onderhoudskosten worden niet in rekening gebracht, omdat er nauwelijks verschil is met een klassiek verwarmingssysteem. 

Gehanteerde energieprijzen: 

  • Gas, categorie D3 → 0,16 euro/kWh
  • Elektriciteit, categorie Dd → 0,46 euro/kWh
  • Stookolie, referentie 25 juli 2022(opent in nieuw venster), 1,22 euro/liter en 10,648 kWh per liter → 0,11 euro/kWh

Goed om te weten:

  • Voor een slecht geïsoleerde woning wordt er gerekend met een hoge toevoertemperatuur (55°C).
  • Voor een goed geïsoleerde woning wordt gerekend met een toevoertemperatuur van 35°C.
  • Er zijn heel wat premies als je een warmtepomp wil installeren. Daar houden we hier geen rekening mee. 
  • Combineer je een warmtepomp met zonnepanelen, dan zal je verbruikskost nog aardig dalen. In onderstaande berekening houden we hier geen rekening mee. 

Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe efficiënter een warmtepomp kan werken. en hoe kleiner ook het nodige vermogen van de warmtepomp zal zijn. Dit heeft zowel op de gebruikskost en de investeringskost een gunstig effect.”

Goed geïsoleerde woning

In een goed geïsoleerde woning (isolatieniveau van een huidige nieuwbouw) mag een doorsnee gezin een warmtevraag verwachten van 10.000 kWh. Als je de kosten van een warmtepomp (vermogen van 8 kW) in zo’n woning vergelijkt met dezelfde woning die verwarmd wordt met een condenserende ketel krijg je onderstaande prijstabel. Ter info: de toevoertemperatuur is 35°C en de verwarmingsinstallatie gaat 20 jaar mee.

 

Stookolieketel

Aardgasketel

Lucht-water

warmtepomp

Geothermische

warmtepomp

Pelletketel

Investeringskost

(inclusief plaatsing,

exclusief btw)

6.000 euro

4.000 euro

8.000 euro

15.000 euro

10.000 euro

Brandstofprijs per MWh

(juli 2022)

115 euro

160 euro

460 euro

460 euro

100 euro

Efficiëntie

90%

95%

400%

500%

90%

Jaarlijkse gebruikskosten

1270 euro

1680 euro

1150 euro

920 euro

1100 euro

Matig geïsoleerde woning

In een matig geïsoleerde woning mag een doorsnee gezin een verwarmingsvraag verwachten van 15.000 kWh. Verder: de ketels in de vergelijking condenseren, vermogen van 15kW, met een toevoertemperatuur van 45°. Ook hier werkt de verwarmingsinstallatie 20 jaar.

 

Stookolieketel

Aardgasketel

Lucht-water

warmtepomp

Geothermische

warmtepomp

Pelletketel

Investeringskost

(inclusief plaatsing,

exclusief btw)

6.000 euro

4.000 euro

10.000 euro

20.000 euro

10.000 euro

Brandstofprijs per MWh

(juli 2022)

115 euro

160 euro

460 euro

460 euro

100 euro

Efficiëntie

90%

95%

320%

400%

90%

Jaarlijkse gebruikskosten

1910 euro

2530 euro

2160 euro

1730 euro

1650 euro

Slecht geïsoleerde woning

Onderstaande tabel vergelijkt de verwarmingskosten voor een doorsnee gezin dat 23.260 kWh warmte vraagt (in een slecht geïsoleerde woning, waarbij de ketel niet condenseert, vermogen van 30 kW, met een aanvoertemperatuur van 55°C) en waarbij de verwarmingsinstallatie 20 jaar werkt. In dit type woning is een warmtepomp af te raden, hoewel het technisch vaak wel mogelijk is. Je investeert beter eerst in het (bijkomend) isoleren van je woning en/of in een lagetemperatuurverwarming. Omdat het moeilijk is om voor dit type woning een prijs te geven en dit zeer afhankelijk is van de context, hebben we geen prijs.

 

Stookolieketel

Aardgasketel

Lucht-water

warmtepomp

Geothermische

warmtepomp

Pelletketel

Investeringskost

(inclusief plaatsing,

exclusief btw)

6.000 euro

4.000 euro

n.v.t.

n.v.t.

10.000 euro

Brandstofprijs per MWh

(juli 2022)

115 euro

160 euro

n.v.t.

n.v.t.

100 euro

Efficiëntie

80%

80%

n.v.t.

n.v.t.

80%

Jaarlijkse gebruikskosten

3.330 euro

4.650 euro

n.v.t.

n.v.t.

2.880 euro