In één keer goed: advies voor het kopen en verbouwen van je woning

Er zijn uitzonderingen, maar een woning kopen doe je waarschijnlijk maar één keer in je leven. En een woning (ver)bouwen tot een milieuvriendelijke, energiezuinige stek ook. Het is daarom belangrijk dat jij vertrouwen hebt in je aankoop en het verdere proces. Want een woning kopen doe je best op basis van méér dan enkel buikgevoel, en een renovatie baseer je op méér dan alleen Pinterest-borden. Het kost wat tijd, onderzoek en praktijkervaring om tot de meest betaalbare en duurzame oplossingen te komen. Daarom bestaan er adviseurs, die hun ervaring met jou kunnen delen.

Dialoog vzw geeft uniek advies voor jouw project: van aankoopadvies tot renovatiebegeleiding. Dialoog is een onafhankelijke vzw die als erkende milieumaatschappij zowel particulieren, overheden, organisaties en bedrijven inspireert en motiveert tot duurzaam, klimaatadaptief en circulair bouwen en verbouwen. 

1. Aankoopadvies

Ben je op zoek naar een (nieuw) huis, maar wil je er zeker van zijn dat jouw investering comfortabel, duurzaam en energiezuinig is? Dan ga je best niet over één nacht ijs. Of je nu op zoek bent naar een oud huisje dat je nog helemaal moet renoveren, of je droomt van een instapklare, comfortabele gezinswoning: sta stevig in je schoenen bij de aankoop van je woning en roep hulp in van een adviseur. Dialoog VZW biedt sinds dit jaar aankoopadvies. 

Waarom zou je je laten adviseren bij de aankoop van een woning? 

Sommige eigenschappen van een woning zijn niet meteen zichtbaar, of worden niet vermeld door de makelaar. Een diepgaande evaluatie begint bij de stabiliteit, de vochthuishouding en de energieprestaties van de woning. Experts focussen op de staat van de ruwbouw, de isolatie, ventilatie, en verwarming om ervoor te zorgen dat je toekomstige thuis voldoet aan jouw wensen. Ze beoordelen kritisch de informatie verstrekt door de verkoper, zodat je volledig geïnformeerd bent over wat je koopt. 

Advies bij aankoop van je woning zorgt ervoor dat je sterk in je schoenen staat en dat je onverwachte kosten vermijdt." 

De ingenieurs en architecten van Dialoog gaan verder dan louter het vaststellen van tekortkomingen; ze bieden een realistische kijk op wat mogelijk is. Sommige woningen kunnen met relatief eenvoudige aanpassingen voldoen aan de hoogste normen op het gebied van energie-efficiëntie. Ze delen concrete en haalbare oplossingen om je woning te transformeren tot een groen en energiezuinig paradijs.

Voor andere woningen kan het behalen van de hoogste normen een grotere uitdaging zijn, soms zelfs schijnbaar onmogelijk. In deze gevallen bieden zij eerlijk advies en realistische verwachtingen. Ze kijken naar wat binnen jouw mogelijkheden ligt en bespreken eventuele beperkingen. Bij het duurzaam aankoopadvies begrijpen ze de urgentie van jouw beslissing. Daarom kan Dialoog doorgaans binnen de week bij de woning langsgaan. 

Het doel? Jou helpen met de nodige inzichten, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken. Dit advies is niet gratis, maar het voorkomt onverwachte hoge kosten en biedt een heldere blik op de duurzaamheid en toekomstbestendigheid van je droomhuis. De kostprijs van dit advies bedraagt €190 plus verplaatsingskosten (€2 per km - standplaats Dialoog is Wijgmaal) en 21% btw. 

Iets voor jou? Mail naar info [at] dialoog.be (info[at]dialoog[dot]be) of bel naar 016 23 26 49. 

Lees ook:

2. Offertecontrole 

Onze woningen duurzaam verbouwen is een cruciale stap naar een meer milieuvriendelijke en energie-efficiënte toekomst. Niet alleen het ontwerp en de visie zijn daarbij belangrijk, maar ook de uitvoering. Overweeg jij duurzame verbouwingen, maar wil je er zeker van zijn dat je kiest voor een correcte uitvoering? Dialoog staat ook klaar om je te ondersteunen met een onafhankelijke offertecontrole.

Een succesvolle duurzame verbouwing staat of valt met een goede uitvoering van de plannen. Het is daarom essentieel om bewust partners te kiezen, zoals architecten, aannemers en andere professionals die gespecialiseerd zijn in duurzame verbouwingen. Vergelijk daarom eerst op basis van technische inhoud, de betrouwbaarheid van je partners en pas daarna op prijs voordat je een definitieve keuze maakt. Kies voor partners die jouw visie op duurzaamheid delen en die bereid zijn om samen te werken aan een hoogwaardig eindresultaat.

Er wordt vaak gedacht dat je geld kan besparen door je ideeën rechtstreeks aan de aannemer door te geven. Maar op veel van die offertes, worden zeer hoge prijzen gehanteerd of worden er werken voorgesteld die niet echt noodzakelijk zijn. Je gaat immers met iemand in zee die er baat bij heeft om meer te doen dan gevraagd. De totaalprijs waarmee sommige aannemers werken, maakt het project niet even transparant. Een particulier heeft meestal geen idee of een bepaalde prijs nu veel of weinig is. Zo kom je, zonder dat je het zelf beseft, vaak duurder uit. Best vraag je naar referenties uit je eigen sociale kring, of bij een onafhankelijke adviesgever zoals Dialoog. 

Dialoog duikt in elke offerte om te waarborgen dat jouw renovatieplannen stevig gefundeerd zijn. Een team van ervaren ingenieurs en architecten kijkt door de verkooppraatjes naar de werkelijke inhoud. Zo ben je zeker van een betrouwbare, onafhankelijke ondersteuning voor jouw duurzame verbouwing. Daarnaast beoordelen ze niet alleen de technische inhoud, maar ook de contractuele voorwaarden om onaangename verrassingen te voorkomen. Zo vermijd je onrealistische voorschotten en heb je sluitende garanties.

Een particulier heeft meestal geen idee of een bepaalde prijs nu veel of weinig is. Vraag naar referenties uit je eigen kring, of bij een adviesgever." 

Voor deze dienstverlening vraagt Dialoog €85/uur. Bij eenvoudige offertes kan dit 1 uur duren, bij complexe offertes duurt het vaak wat langer. Verplaatsingskosten zijn meestal niet nodig, omdat een evaluatie makkelijk op afstand kan.

Wil je een uitgebreider duurzaam renovatieadvies? Dan kun je terecht bij de Provinciale steunpunten duurzaam bouwen en wonen. In de provincie Vlaams-Brabant kan je hiervoor terecht bij het Steunpunt voor Duurzaam Bouwen en Wonen, waarbij Dialoog in naam van de provincie het advies verzorgt.

3. Duurzame (ver)bouwbegeleiding 

Wil je niet alleen een grondige controle van offertes, maar ook doorgedreven technische ondersteuning bij de uitvoering van de werken? Wil je met raad en daad bijgestaan worden tijdens het (ver)bouwproces? Dan kan je ook beroep doen op de duurzame (ver)bouwbegeleiding van Dialoog.  Zij bieden je een volledige service, inclusief de opmaak van een technisch sluitend bestek, het beheren van de prijsvraag en de opvolging van de werken. Dit alles voor werken waar geen wettelijk verplichte tussenkomst van een architect nodig is, zoals bijvoorbeeld een dakrenovatie of het vervangen van ramen of technische installaties.

Ze starten met de opmaak van een technisch sluitend bestek, zorgen voor een doordachte prijsvraag, en nemen de regie tijdens de uitvoering van de werken. Het doel is niet slechts een opeenvolging van taken, maar je wordt verzekerd van een technisch correcte uitvoering en een toekomstbestendige verbouwing.

Ook deze dienstverlening is niet gratis. Dialoog werkt met een uurtarief van €85/uur. Afhankelijk van je wensen en je project werken ze in forfait of in regie. 

Iets voor jou? Mail naar info [at] dialoog.be (info[at]dialoog[dot]be) of bel naar 016 23 26 49. 

Benieuwd naar andere (gratis) opleidingen van Dialoog? Bekijk hun opleidingenagenda.