Online tool ‘Is jouw woning warmtepompklaar?’

Heel wat mensen weten niet of hun woning geschikt is voor een warmtepomp. Nochtans is deze manier van verwarmen een erg rendabele en klimaatvriendelijke optie. Daarom ontwikkelde het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een nieuwe online tool: ‘is jouw woning warmtepompklaar?’ Hiermee kan je in enkele stappen achterhalen of je huis of appartement in theorie duurzaam verwarmd kan worden met een warmtepomp of dat je eerst nog extra moeten isoleren. 

> Doe de gratis online test 

Eerder dit jaar liet het VEKA door EnergyVille een studie uitvoeren om na te gaan vanaf welke isolatiegraad een warmtepomp haalbaar is. De studieresultaten vormen de basis van de rekenmotor achter de tool ‘warmtepompklaar’.   

Na het invullen van enkele eigenschappen in de test van VEKA, zoals onder andere de oppervlakte, de isolatie van het dak, muren, vensters en vloeren en de huidige manier van verwarmen, krijgt de woning een score:   

  • Mijn woning is klaar voor een warmtepomp!  
  • Er is eventueel een tussenstap nodig met een hybride toestel
  • Mijn woning is nog niet geschikt en heeft nood aan bijkomende isolatie

Is de woning warmtepompklaar? Dan geeft de tool aan welk type warmtepomp het best past, wat dat ongeveer zal kosten en hoeveel plaats en welke werken nodig zijn. Extra nuttig is ook dat er een indicatie gegeven wordt van hoe het EPC erop vooruitgaat na het plaatsen van een warmtepomp. Een warmtepomp is erg energie-efficiënt, biedt veel comfort in je woning qua verwarming en ook qua koeling, en is een toekomstgerichte manier om te verwarmen. Is de woning nog niet klaar voor een warmtepomp? Dan kom je te weten welke stappen je kan zetten. Dan krijg je het advies om extra te isoleren, of om eventueel te kiezen voor een hybride warmtepomp.

Ecobouwers Advies 

Een hybride warmtepomp is geen ideale oplossing. De reden? Je bent nog steeds afhankelijk van fossiele energie, zeker in koude periodes. Bovendien investeer je in twee verschillende verwarmingssystemen. Als één van de twee stuk gaat of aan vervanging toe is, heeft dat onmiddellijk gevolgen voor het andere toestel. Beter investeer je in isolatie (dan bespaar je sowieso energie, en dus gas) en kun je sneller de overstap maken naar een volledig elektrische warmtepomp. Bovendien is de hybride warmtepomp bedoeld als overgangsoplossing. De warmtepompsector evolueert heel snel en op korte tijd zullen er ook warmtepompen (bv. hoge temperatuur-warmtepompen) op de markt komen die minder goed geïsoleerde woningen makkelijk kunnen verwarmen. Wees voorzichtig dat je jezelf niet ‘vast zet’ door hybride warmtepomp aan te schaffen. Er zijn snellere en meer rendabele manieren zijn om fossielvrij te verwarmen.

Meer weten over de hybride warmtepomp? Lees dit artikel: https://www.ecobouwers.be/zetmop50/hybride-warmtepomp

De tool geeft een eerste inschatting, op basis van de ingevoerde gegevens en enkele aannames. Voor een ontwerp en advies op maat van de woning raadt het VEKA  een installateur aan. Ook voor appartementen geeft de tool advies, al houdt de tool daar meer opties open en is het aan te raden alle eigenaars te betrekken. Een collectieve oplossing zoals een gemeenschappelijke warmtepomp geniet immers de voorkeur op individuele verwarmingsinstallaties.   De tool is er in de eerste plaats voor woningeigenaars, maar kan ook installateurs helpen oordelen of ze een toekomstgerichte warmtepomp kunnen voorstellen of het voorlopig nog bij een klassieke gasketel moeten houden. Maak uw woning nu al klaar voor de toekomst, en check www.warmtepompklaar.be.

De tool van VEKA ‘Is jouw woning warmtepompklaar?’ is een online test. Wil je in de praktijk voelen of jouw woning klaar is voor verwarming op lage temperatuur? Dan kan je meedoen met de test ‘Zet ‘m op 50’ van Ecobouwers. Door je cv-ketel op 50 graden te zetten, boots je verwarming op lage temperatuur na en kan je zo ontdekken of je woning comfortabel warm blijft. Doe hier mee!