Renoveren brengt meer op dan je spaarboekje

Energiebewust verbouwen zorgt niet alleen voor een lagere energierekening en comfortabeler wonen, maar geeft het huis ook een hogere waarde. Elke euro die je investeert in de renovatie van dak en gevel, de zogenaamde ‘bouwschil’, levert bovendien bij een eventuele verkoop achteraf maar liefst 20% meer op. Dat blijkt uit een recent testproject.

Vlaanderen staat volgebouwd met matig geïsoleerde huizen, die niet meer voldoen aan de duurzame normen van de 21ste eeuw en dringend verbouwd moeten worden. Dat kost echter heel wat geld en veel Vlamingen vragen zich af of die investering wel de moeite waard is. Uit een testproject in Mechelen uitgevoerd door Wienerberger, fabrikant van keramische bouwmaterialen, blijkt duidelijk van wel.

Meer waard

Een typische rijwoning werd volledig gerenoveerd en kreeg onder andere een nieuwe bouwschil met keramische materialen. Terwijl de kostprijs van de renovatiewerken van dak en gevel niet hoger lag dan 83 200 euro, steeg de verkoopwaarde van deze woning van 175.000 euro vóór de renovatie naar 325.000 euro na afronding van de werken. Een investering die een blijvend rendement van 20% oplevert bij een latere verkoop. Niet enkel de verkoopwaarde steeg, de woning kreeg ook meer uitstraling en de bewoners konden genieten van een hoger wooncomfort en een beduidend lagere energierekening.

 We merken tegenwoordig vaak dat mensen die door onze straat lopen even blijven staan om ons huis te bewonderen. Dan denken we wel eens terug aan alle tijd, geld en moeite die we in ons huis hebben geïnvesteerd en beseffen dat we iets bijzonders hebben verwezenlijkt.

Duurzamer

De renovatie omvatte heel wat werken onder andere een nieuw dak met kleidakpannen en een nieuw onderdak, nieuw buitenschrijnwerk, een nieuwe aanbouw en een dikke isolatielaag op de buitengevel waarop hoogwaardige steenstrippen werden bevestigd. De combinatie van isolatieplaten en steenstrippen als gevelbekleding heeft als groot voordeel dat de opbouwdikte beperkt blijft, terwijl de isolatiewaarde toch aanzienlijk stijgt. Bovendien vragen steenstrippen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld crepi, nadien geen extra onderhoud, wat zorgt voor een duurzaam resultaat.

Gelukkige bewoners

De bewoners zijn terecht trots op hun gerenoveerde woonst. “We merken tegenwoordig vaak dat mensen die door onze straat lopen even blijven staan om ons huis te bewonderen. Dan denken we wel eens terug aan alle tijd, geld en moeite die we in ons huis hebben geïnvesteerd en beseffen dat we iets bijzonders hebben verwezenlijkt.” Wat hen bijzonder verrast is de comfortwinst: " “Dankzij de vernieuwing en isolatie van de bouwschil zijn niet alleen onze energiekosten sterk gedaald, maar we hebben ook minder lawaai van voorbijrijdende auto’s, wat goed is voor de rust in huis. We leven nu in een mooier, gezonder en aangenamer huis. Als we ooit verhuizen, kunnen we rekenen op een mooie meerwaarde van onze investering.”

Van alle leeftijden

Jurgen Naets, energiespecialist bij Bond Beter Leefmilieu, beaamt de resultaten van de Wienerberger-studie. “Een woning die een streepje voor heeft op het vlak van energie-eisen, is ook meer waard op de woningmarkt. Niet onbelangrijk als je ooit van plan bent je woning te verkopen of te verhuren. Uit een recente Nederlandse studie blijkt dat gerenoveerde energiezuinige woningen een maand vlugger verkocht geraken en dit tegen een beduidende meerprijs. Een gunstig energieprestatiecertificaat blijkt extra geld in het laatje te brengen.” En voegt hij eraan toe : “Heel wat vijftigplussers vinden het de moeite niet meer waard om grote verbouwingen te doen, omdat ze ten onrechte denken dat ze de investeringen toch niet meer terugverdienen. Maar: de waardevermeerdering van hun woning komt echter niet alleen henzelf maar ook hun kinderen ten goede: het is de ideale erfenis. Investeren in je woning levert meer op dan een spaarboekje. Bovendien woon je dan tijdens je oude dag in een comfortabele woning zonder condens op de ramen, met minder geluidsoverlast van buiten en met warmere voeten. Waarom zou je nog twijfelen?”

Meer weten over deze testcase? Lees de blog.

Je kan er niet naast kijken: het overgrote deel van de Vlaamse woningen is sterk verouderd. Daarom wil de Vlaamse Overheid dat iedereen gaat BENOveren, dit betekent een bestaande woning op zo’n manier renoveren dat haar energieprestaties even goed of – liever nog – beter zijn dan die van een nieuwe woning. Hoe? Door goed te isoleren en te kiezen voor een efficiënt verwarmingssysteem. Hernieuwbare energie zoals zonnepanelen is de kers op de taart. 

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Wie zelf inspiratie wil opdoen voor zijn eigen renovatieproject kan gratis een kijkje komen nemen tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen!