Stapsgewijs renoveren: het verhaal van Marian en Eddy

Wat als je een woning koopt die achteraf toch best wat gebreken blijkt te hebben? Marian en Eddy maakten het mee. Zij kochten in 2011 een rijwoning in Assebroek, maar al snel na de verhuizing stapelden de problemen zich op. Ze besloten stapsgewijs te renoveren, zodat hun woning klaar is voor de toekomst. 

Marian en Eddy vonden in 2011 een woning die voldeed aan al hun wensen: rustig gelegen, voldoende slaapkamers, en een binnenkoertje. Het huis leek in goede staat: het dak was net opnieuw geïsoleerd en de vloeren waren mooi onderhouden. Het koppel bracht tijdens de bezichtiging direct een bod uit, met succes.

Maar vrij snel na de verhuizing kwamen de zorgen. De elektriciteitsbekabeling moest volledig worden vernieuwd, de boiler werd afgekeurd, en beide toiletten begonnen te lekken. Vervolgens stortte een stuk plafond naar beneden door een lekkende douchebak en drong grond- en regenwater de begane grond binnen door vochtige buitenmuren.

Marian en Eddy waren erg gecharmeerd van de binnenkoer 

Ondanks de gebreken dachten Marian en Eddy altijd bewust na over hun keuzes. “We willen duurzaam renoveren, dus investeren we enkel in degelijk en energiezuinig materiaal,” vertelt Marian. Een voorbeeld hiervan is de wandbekleding op hun binnenkoertje, gemaakt van duurzaam hout.

Energiezuinige investeringen

Eddy legt uit: “We vervingen de boiler door een zuinige hoogrendementsketel, wat onze energie- en waterkosten aanzienlijk verlaagt. Door onze woning goed te isoleren en energiezuinige apparaten te gebruiken, besparen we flink op onze energierekening.”

In de winter betaalden we veel om ons huis te verwarmen. Dat is nu verleden tijd." 

Het koppel heeft nog meer plannen voor hun woning. Als eerste zijn de ramen en deur aan de voorzijde aan de beurt. Eddy: “Er zit een gleuf van zo’n 5 centimeter boven de voordeur. En de kozijnen isoleren allesbehalve. Als het buiten waait, waait het binnen ook. Om maar te zeggen: in de winter betalen we veel om ons huis te verwarmen. Door de deur en ramen te vervangen, verhoogt ons wooncomfort en besparen we heel wat verwarmingskosten.”

Daarna is de achterzijde van het huis aan de beurt. Ook daar vervangen Marian en Eddy de ramen. Voor de beglazing, eveneens voor de ramen aan de voorkant, kiezen ze voor hoogrendementsglas, specifiek Polyplus Super HR-1+. Ze installeren ook raamroosters, wat verplicht is als je nieuwe ramen plaatst.

Ook de leidingen werden vervangen

Daarnaast bedekken ze de gevel met een isolerende bepleistering. Marian: “Dat scheelt ’s winters veel verwarmingskosten, en in de zomer blijft het binnen lekker koel. Bovendien geeft het ons huis een moderne look.”

Zodra de ramen geplaatst zijn, wordt de spouwmuur buiten geïmpregneerd om het vochtprobleem op te lossen. Dat gebeurde eerder al bij de muren die veel water doorlieten.

Als laatste op de planning: een warmtepomp en zonnepanelen. Eddy: “We hopen dat onze huidige boiler nog 5 jaar meegaat. Daarna schakelen we over op een warmtepomp. Dit zullen we sterk voelen op onze energiefactuur.”

Op termijn stappen we waarschijnlijk over op een warmtepomp." 

Zo hou je je renovatie betaalbaar 

De elektriciteit opnieuw aanleggen, de boiler, douchebak, toiletten en ramen vervangen, het vocht uit de muren laten halen, nieuwe bepleistering … de BENOvatie van Marian en Eddy is allesbehalve goedkoop. Gelukkig kunnen ze meerdere premies aanvragen.

Wie zijn of haar woning energie-efficiënter maakt, bijvoorbeeld met hoogrendementsglas, een warmtepomp, muurisolatie of dakisolatie, kan hiervoor heel wat premies aanvragen bij verschillende instanties. Je vindt alle premies via premiezoeker.be. Mijn Verbouwpremie heeft bovendien een simulator waarbij je kan berekenen op welke premies je recht hebt en hoe hoog die zijn. Let op: Voor de premies via Mijn Verbouwpremie kan je online terecht of fysiek in een energieloket van jouw gemeente.

Met deze duurzame BENOvatie is de woning van Marian en Eddy straks klaar voor een tweede leven: energiezuinig en toekomstbestendig.

Dit artikel werd gemaakt in samenwerking met Fluvius.