dakpan zonnepanelen zonneceldakpannen

Terug van nooit weggeweest: zonneceldakpannen

Rijd jij ook soms door een residentiële buurt en stoor je je aan de lelijke PV-panelen die zowat elk dak lijken te ontsieren? Wij ook niet. Toch worden zonnepannen vaak in de markt gezet als de meer esthetische versie van zonnepanelen. Maar we beginnen bij het begin.

Wat zijn zonneceldakpannen? 

Op een gewoon schuinlopend dak plaats je een profiel met daarop je zonnepanelen. De zonnepanelen komen boven de pannen uit en zijn doorgaans redelijk goed zichtbaar. Bij zonneceldakpannen is iedere dakpan daarentegen voorzien van zijn eigen zonnecel. Een soort mini-zonnepaneeltje in de dakpan, eigenlijk. Er is geen sprake van verhoging en de paneeltjes blenden mooi met de donkere kleur van de dakpannen. Vroeger waren ze enkel in het zwart beschikbaar, maar tegenwoordig zijn er zelfs al terracotta-kleurige zonnepaneeltjes ontwikkeld voor rode daken. Je koopt wel steeds de dakpan met de zonnecel in, dus je moet kiezen uit het dakpannenassortiment van de fabrikant.

Zonnepannen beperken zich trouwens niet enkel tot de klassieke dakpannen: ook leien met ingewerkte zonnecellen zijn aan een opmars bezig.

Rendement van dakpannen met zonnecellen

De opbrengst van dakpannen met ingebouwde zonnecellen ligt helaas een stuk lager dan die van gewone PV-panelen. Eén vierkante meter zonnepanelen levert, afhankelijk van het type en de kwaliteit, gemiddeld 120 kWh per jaar op. Bij een vierkante meter zonneceldakpannen valt dit toch wel wat lager uit (20% tot 60%), aangezien de paneeltjes veel kleiner zijn, de golving van de dakpan soms een schaduw werpt, en er minder verluchting onder de paneeltjes door kan. Het feit dat je in principe een groter deel van je dak met zonnecellen kan beleggen compenseert dan weer, maar maakt het geheel ook duurder.

Zonneceldakpannen, een alternatief voor zonnepanelen?

Als je huidige dak zich nog in acceptabele staat bevindt en je enkel op zoek bent naar een manier om weldoende zonnestralen te oogsten voor de goede zaak, kies je best voor “gewone” zonnepanelen. Zonnepannen zijn namelijk zowat drie keer duurder dan PV-panelen voor hetzelfde oppervlak, en leveren minder energie. Vervang je je volledige dak, dan is de financiële dobber minder zwaar aangezien de kost van je dakpannen zelf natuurlijk mee in de prijs zit.

Vind je zonnepanelen daarentegen heel erg lelijk of is het uitzicht van het gebouw waar je de PV-panelen wilt installeren beschermd, dan zijn zonneceldakpannen wél de ideale oplossing. De Brugse binnenstad, bijvoorbeeld, moet zich dankzij zijn status als Unesco werelderfgoed houden aan specifieke regels wanneer het gaat om het uitzicht van de gebouwen. De typische golvende daken moeten bewaard blijven. Ook woonprojecten of openbare diensten in monumenten of beschermde gebouwen krijgen vaak een njet op hun aanvraag voor PV-panelen. Dakpannen met zonnecellen rekenen daarentegen op wat meer sympathie.

Voor daken met erg veel uitsteeksels zoals kapelletjes, schoorstenen of verluchtingsgaten zijn PV-panelen vaak ook geen evidentie. Ook daar kan dakbedekking met geïncorporeerde zonnecellen soelaas bieden.

Als je wil weten welke oplossing het meest geschikt is voor jouw dak, kan je steeds te rade gaan bij één van de steunpunten voor duurzaam bouwen en renoveren. Zij bieden gratis of betaalbaar individueel, onafhankelijk bouwadvies.

Download zeker ook de BENOvatiebrochure van het Vlaams Energieagentschap, die je stap voor stap door je renovatietraject loodst.

 

Dakpannen met zonnecellen bestaan in alle formaten en kleuren, en worden alsmaar performanter (beeld: Wienerberger Korasun)
BENOvatiebrochure | stap voor stap renoveren
Download de BENOvatiebrochure