Test je energielabel met gratis tool

Tegen 2050 wil de Vlaamse Regering dat elk huis en elk appartement het energielabel A behaalt. Een mooi doel, maar momenteel scoort de gemiddelde Vlaamse woning niet beter dan een D-label. De renovatiegraad moet dus flink omhoog. Om te weten hoe goed jouw woning scoort, kan je vanaf nu gebruikmaken van de tool Test-uw-EPC van de Vlaamse overheid. 

Hoe weet je of je huis energiezuinig is? 

Een energie-efficiënte woning is belangrijk voor het klimaat, een lagere energiefactuur, je wooncomfort en voor het waardebehoud van je woning. Maar hoe weet je of jouw huis energie-efficiënt is? Als je een bestaande woning koopt, ontvang  je een energieprestatiecertificaat (EPC). Een energieadviseur is verantwoordelijk voor de opmaak van dat officiële document, waarin staat hoe goed je woning scoort qua isolatie en technieken. Je kunt dan in één oogopslag zien hoe energiezuinig je woning is, namelijk aan de hand van een letter. 

A, B, C, D, E of F: de energieprestatie van je woning in 1 letter

Net als bij koelkasten en elektrische apparaten, wordt de energieprestatie van je huis aangeduid met een letter en een kleur.  Zo krijg  je in één oogopslag een indicatie van de energiezuinigheid van je woning. Een donkergroene A  is het meest energiezuinig, F in het rood het minst. Slechts 3,5% van alle woningen in Vlaanderen heeft het zuinigste energielabel A, en momenteel behalen appartementen gemiddeld een C-label en eengezinswoningen krijgen gemiddeld zelfs maar een E. Tegen 2050 moet elke Vlaamse woning een A-label waard zijn: werk aan de winkel dus.

Gratis en online je EPC-waarde berekenen 

Wie geen aan- of verkoopplannen heeft en de EPC-waarde van een woning toch wil weten, moet daarvoor niet langer een energieadviseur inhuren. Want het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap heeft de online tool Test-uw-EPC ontwikkeld die je informeert over de status van jouw huis en je bovendien vertelt hoe je de energie-efficiëntie van je woning kan verbeteren.

De nieuwe tool Test-uw-EPC is een handig instrument  om snel en gratis in te schatten hoe goed of slecht je woning presteert qua energiezuinigheid.  Via een korte vragenlijst krijg je een indicatie van je energielabel.  Je kan bovendien eenvoudig nagaan hoe goed je woning scoort ten opzichte van gelijkaardige woningen in je gemeente, provincie of in heel Vlaanderen. Je ontvangt ook enkele nuttige tips en doorverwijsadressen om aan de slag te gaan, en je krijgt een goed zicht op welke maatregelen je kan nemen om je energielabel te verbeteren tot A of B. 

Opgelet: voor een labelpremie heb je een officieel attest nodig

Goed nieuws voor woningeigenaars die hun thuis energiezuiniger willen maken: Vlaanderen geeft je een steuntje in de rug. Wie een woning bezit met een label E of F en die binnen een periode van vijf jaar grondig renoveert tot een label A, B of C, kan een EPC-labelpremie aanvragen. Hoe ambitieuzer je bent, hoe hoger de beloning. Deze premie kan oplopen tot 5000 euro voor wie een huis renoveert tot label A, 3750 en 2500 euro voor huisrenovaties tot respectievelijk label B en C. Voor appartementen ligt de premie iets lager: wie een appartement renoveert van een label D, E of F naar label A of B, mag rekenen op respectievelijk 3750 (label A)  en 2500 euro (label B) steun. 

Maar let op: om te genieten van de nieuwe labelpremie moet je een EPC kunnen voorleggen opgemaakt door een energiedeskundige type A, en dit zowel voor als na de werken. Enkel EPC’s opgemaakt vanaf 2019 komen in aanmerking.

Je labelpremie combineren? Dat kan (soms)

De labelpremie vraag je aan via netbeheerder Fluvius en kan je combineren met diverse andere premies voor individuele energiebesparende investeringen zoals dak-, muur- en vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler en zonnepanelen. Maar je kan de EPC-labelpremie niet combineren met de bestaande totaalrenovatiebonus.

Ontdek de tool Test-uw-EPC

Lees meer over de nieuwe premies in 2021

Bronnen:

© Fluvius

© De Boer & Partners 

© Energiesparen.be

Energielabel woning 2021
Hoe energiezuinig is jouw woning? Bron: De Boer & Partners
Gemiddelde EPC in Vlaanderen
Gemiddelde EPC-score in Vlaanderen. Bron: Energiesparen.be