Tips om je aluminium ramen en deuren te onderhouden

Foto: Reynaers Aluminium

Het grote voordeel van aluminium ramen en deuren is dat ze erg lang meegaan, en dat ze heel onderhoudsvriendelijk zijn. Wil je er dus voor zorgen dat je aluminium buitenschrijnwerk in goede staat blijft? Volg deze eenvoudige tips, zodat je ramen en deuren een leven lang mee gaan. Dat is pas duurzaam! 

Aluminium: makkelijk te onderhouden

Als je kiest voor aluminium of hout-aluminium profielen (waarbij er hout aan de binnenkant zit en aluminium aan de buitenkant), dan weet je dat je kiest voor gemak. Aluminium ramen behoeven geen speciaal onderhoud. In tegenstelling tot houten buitenschrijnwerk, hoef je de aluminium variant niet te verven of vernissen. Het volstaat om je ramen en deuren af en toe schoon te maken. Daarvoor heb je zelfs geen speciale schoonmaakmiddelen nodig. In een mum van tijd en met weinig middelen, zien je ramen er weer als nieuw uit. Maar hoe doe je dat precies? We gingen ten rade bij specialist Reynaers Aluminium, die al meer dan 70 jaar werken met aluminium buitenschrijnwerk. 

Ben je nog niet zeker welke ramen je best kiest voor je woning? Bekijk ons overzicht van types buitenschrijnwerk, of leer meer over de voor- en nadelen aluminium ramen.

Hoe reinig je aluminium ramen en deuren? 

De vuistregel bij het schoonmaken van aluminium: hou het simpel. Wat lauw water en schoonmaakmiddel volstaan. Kies hierbij voor een pH-neutrale variant die niet bijt. Gebruik een zachte spons of doek en wrijf niet te hard om krassen te vermijden. Controleer tijdens de schoonmaakbeurt ook meteen of alle dichtingen nog soepel zijn.

Een stappenplan om je ramen zuiver te krijgen 

 • Inspecteer eerst de profielen: hoe vuil zijn ze? Ligt er stof op, kleeft er iets aan?
 • Verwijder eerst het vuil - bijvoorbeeld zand - met een zachte spons of doek en overvloedig water.
 • Reinig het glas en het aluminium met zuiver water of een pH-neutraal reinigingsmiddel
 • Wrijf het aluminium droog met een zachte, droge doek. 
 • Is het vuil iets hardnekkiger? Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel. Verschillende fabrikanten hebben bijvoorbeeld speciale producten om je buitenschrijnwerk goed te reinigen of te waxen. 

Hoe vaak moet je aluminium ramen en deuren poetsen? 

Als je in een landelijke omgeving woont of wanneer je gevel vaak met regen in contact komt, volstaat het om je profielen 2 keer per jaar te reinigen. Soms ligt die frequentie iets hoger: wanneer je gevel niet vaak beregend wordt of als je in een ‘agressieve’ omgeving woont - bijvoorbeeld aan de kust of in de buurt van een spoorweg, industrie, bouwwerven of veel verkeer. In zulke gevallen zal je je buitenschrijnwerk iets vaker moeten wassen. 

Hoe onderhoud je de beweegbare onderdelen?

Je aluminium raamprofielen zijn schoon, maar hoe onderhoud je scharnieren, sluitpunten en andere beweegbare onderdelen? Het is een goed idee om deze tijdens je poetsbeurt ook even te controleren. Check de drainagegaten en maak de openingen vrij voor een goede waterafvoer. Je kan de scharnier- en sluitpunten van ramen en deuren, borsteldichtingen en rails van schuiframen insmeren met smeermiddel. Door regelmatig onderhoud blijven de beweegbare onderdelen soepel functioneren en voorkom je mogelijke problemen in de toekomst.

reynaers aluminium heritage windows and doors

Wat zijn veelgemaakte fouten bij het reinigen van aluminium ramen en deuren?

Tot nu toe lijkt het onderhoud van aluminium buitenschrijnwerk erg simpel: poets twee keer per jaar met lauw water, schoonmaakmiddel en een zachte doek. Maar toch kan er veel mis gaan. Een verkeerde schoonmaakmethode kan je veel werk opleveren, en kan in het ergste geval ook schade veroorzaken aan je aluminium. Wil je weten wat je moet vermijden bij het reinigen van je ramen en deuren? Check het lijstje hieronder:

Maak nooit gebruik van:

 • Warm water (gebruik lauw water)
 • Oplosmiddelen (zoals aceton of benzine)
 • Schuurproducten
 • Zuren (zoals azijn) 
 • Alkalische producten (zoals ammoniak of soda)
 • Stoom- of hogedrukreinigers

Behandel je ramen en deuren niet in de felle zon of bij extreme hitte

Hoe ga je krasjes en verkleuring tegen? 

Aluminium heeft een lange levensduur en onderhoud vergt niet veel werk. Toch zijn er een aantal aandachtspunten bij aluminium buitenschrijnwerk. Na lange tijd kan er een lichte verkleuring ontstaan op de aluminium profielen. Dit komt door weersomstandigheden, warmte, UV-straling en andere soorten vervuiling.  Vooral bij donkere RAL kleuren is dit het geval. Als je je ramen regelmatig schoonmaakt, zal deze verkleuring minimaal zijn. Toch is het fijn om te weten dat er producten zijn die de kleurintensiteit weer herstellen. Met zogenoemde ‘renewers’ zien de profielen er weer uit als nieuw, en breng je bovendien een langdurige voeding en UV-wering aan. Allereerst moet je er dan voor zorgen dat het te lakken stuk vrij is van vuil. Daarna breng je het conserveringsmiddel of de renewer aan, die een gesloten film rond de polyesterlaag van het aluminium zal vormen. Zo wordt de verkleuring of verkrijting van het materiaal tegengegaan! 

Een tweede aandachtspunt bij aluminium ramen zijn krasjes. Krassen zijn onvermijdelijk, bij elk type profiel. Of je nu kiest voor hout, pvc of (hout-)aluminium. Door het strakke karakter van aluminium ramen, zie je die krasjes eerder dan bijvoorbeeld bij rustiek hout. Ook bij donkere kleuren aluminium, vallen de krasjes eerder op. Ondiepe krassen kan je op aluminium ramen gelukkig makkelijk herstellen. Kies voor een lakstift in de juiste RAL kleur, maak het te lakken stukje schoon en bereid je lakstift voor door het gewenste kleurpoeder goed te mengen met de basislak. Daarna kan je de lak aanbrengen in dunne lagen. 

Dit artikel werd geschreven met hulp van Reynaers Aluminium